A szíriai események kapcsán talán egyetlen állítással nem lehet nagyon mellélőni: a helyzet kissé kaotikus az országban. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint annak a szíriai kormányellenes katonának az esete, akit a minap tévedésből fejeztek le a saját bajtársai.

Mohammed Fares, az al-Asszád ellenes felkelők harcosakét héttel ezelőtt került kórházba súlyos sérülésekkel. Pechjére félig öntudatlan állapotban két siíta vallási figura nevét kezdte el kiabálni, a többségiben szunnitákból álló ellenzéki katonák számára ez pedig egyértelmű jelzés volt: a megsebesült férfi a kormányerőkhöz tartozik.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) fegyveres csoport közelben álldogáló katonái a sérült szerencsétlent megölték, lefejezték, mindezt videóra véve. A helyzet kínosságát tovább növeli, hogy a felvételen az egyik fegyveres a levágott bajtársa fejét magasba tartva megfenyegeti a hallgatóságot: ha al-Asszád csapatai megérkeznek, nem fognak különbséget tenni barát és ellenség között.

Advertisement

Az ISIS szóvívője arab nyelvű üzenetében megbocsátást kért az elkövetők számára, és megígérte, hogy imádkozni fognak halott bajtársuk lelki üdvéért.

Az eset tovább fokozta az egyre nagyobb feszültséget az ellenzéki oldalon, amely már most is több tucat kisebb-nagyobb, ideológiailag gyakran élesen szemben álló csoportból áll. Emberjogi csoportok szerint az ISIS egyébként is élen jár a nők és gyerekek ellen végrehajtott "barbár" tettek elkövetésében.