Lee Harvey Oswald tévesen Mannlicher-Carcanonak nevezett Mod. 91/38 karabélya az FBI képén. (jfklibrary.org)

A Kennedy-gyilkosság ötvenedik évfordulója alkalmából újabb sorozatot indítunk útjára. Híres gyilkosságok kevésbé ismert fegyvereit mutatjuk be. Az első részben a fél évszázada történt Kennedy-gyilkosság során használt Carcano-karabélyt mutatjuk be.

A forgó-tolózáras gyalogsági fegyvert Salvatore Carcano, torinói feltaláló és fegyvermester alkotta meg 1890-ben, s eredeti variánsa az Mod. 91 nevet kapta a tűzkeresztségben. A 6.5x52mm-es Mannlicher-Carcano kalibert tüzelte és a Vetterli-Vitali-puskát váltotta az olasz hadsereg alapvető fegyvereként. Mindkét világháborút végigszolgálta, az elsőt az olasz, a másodikat az olasz és kisebb mennyiségben a németek és a finnek arzenáljában. Bizonyos verzióit még a japánoknak is exportálta az Olasz Királyság. Ami ennél is érdekesebb, hogy nagy számban tűntek-tűnnek fel Carcanók az arab tavasz kapcsán fellángoló mai konfliktusokban is.

Oswald és a Carcano. (jfklibrary.org)

Sok évtizedes pályafutása során több verzió készült belőle, ezek közül Lee Harvey Oswald a Fucile di Fanteria Mod. 91/38 típusú karabélyt választotta. Az eredeti Mod. 91-et váltó 1938-as, rövid csövű karabélyváltozatot Oswald egyébként A. Hidell álnéven vette postai úton, egy az American Riflemanben feladott hirdetésből, mindössze 20 dollárért. A karabély egy négyszeres nagyítású Ordnance Optics céltávcsővel volt felszerelve. A Warren-bizottság utólag megállapította, hogy a konkrét példány 1940-ben készült az olaszországi Terinben.

Advertisement

A fegyver működési elvével döbbenetes teljesítményt jelent a Warren-jelentés szerinti 5.6 másodperc alatt leadott három ennyire pontos lövés, amit olyan lövészek segítségével próbáltak rekonstruálni, akiknek Oswalddal ellentétben nem volt gyakorlatuk az adott típussal. A megadott idő alatt a többségüknek sikerült eltalálni a mozgó célt kétszer, háromszor azonban csak Howard Donahuenak. A felújított felvételek némileg hosszabb időhosszról tanúskodnak, s tovább növeli a bizonytalanságot, hogy az egykori tengerészgyalogos épp, hogy csak meg tudta lőni a mesterlövész-minősítőt a USMC-nél eltöltött ideje alatt. Az érthető okokból hátrahagyott karabélyt végül a tankönyvraktár egyik hatodik emeleti raktárhelységében találták meg, pár kartondoboz között.