Raymond Odierno tábornok kiáll a követelményrendszer enyhítése ellen. (MilitaryTimes.com)

Várhatóan komoly cirkusz lesz a vezérkari főnök fenti kijelentéséből, mivel odaát a nők katonai szolgálatát komoly vita övezi. A Pentagon idén januári policy-változása értelmében harci feladatkörű katonai pályák is megnyíltak a nők előtt, amit érthetetlenül komoly tiltakozás övezett a tengerentúlon. Félreértés ne essék, a nők számára bármilyen katonai pálya nyitva kellene, hogy álljon, legyen az harci, harctámogató vagy harci támogató-kiszolgáló alakulat - ez lenne a normális. Még az ellenállás legkomolyabb szigetén, a különleges erőkben is ott a helye a nőknek.

Amennyiben teljesítik ugyanazt a követelményrendszert, amit a férfiak.

A radikális feminista tévhittel ellentétben a különleges alakulatok fizikai és pszichológiai követelményrendszere nem a férfiakra szabott, a hadseregen belüli abszolút patriarchizmust szolgáló intézkedések, hanem a műveleti biztonságot és hatékonyságot biztosító rendelkezések. A konkrét harci feladatokat végző alakulatok katonái komoly igénybevételnek vannak kitéve, (különösen igaz persze ez a különleges műveleti alakulatokra) amelyek nem engedhetnek soraikba olyan embereket, - teszem hozzá nemtől függetlenül - akik azzal, hogy nem teljesítik ezeket a követelményeket, veszélyeztetik nem csak a saját, de társaik életét is.

Advertisement

A jelenlegi rendszerben elvileg már csak a harckocsizó, gyalogsági és különleges műveleti munkakörök zártak, vagy korlátozottan elérhetőek nők számára és ezek megnyitását komoly aggodalom övezi, mivel a Pentagon álláspontja szerint ez könnyen a sztenderdek lejjebb vitelét célzó nyomás kialakulásához vezethet. Az új policy rendelkezéseinek bevezetésére a fegyvernemeknek 2016 januárjáig van ideje. Odierno ugyanakkor továbbra is kiáll a nők szerepkörének szélesítése mellett - a cél hosszútávon az összes úgynevezett MOS, azaz military occupational specialty megnyitása a hölgyek előtt.

A Tengerészgyalogság gyalogostiszt képzésére a nyitás után 10 nő jelentkezett, akikből jelen pillanatban úgy néz ki, egy sem fogja tudni befejezni a hírhedten kemény kurzust. A tengerészgyalogság alaptanfolyamára jelentkező 15 közül pedig várhatóan négy fogja tudni elvégezni a némileg lightosabb, de még mindig testileg-lelkileg komoly igénybevételt jelentő kiképzést. A Ranger-tanfolyam még nem nyitott a nők számára, de már ők is előre kijelentették: nem hajlandóak lejjebb vinni a követelményeket.