A teljesen meglepetésszerű, azonnali hatályú döntésnek az állami hírügynökségen kívül a Voice of Russia rádióadás is áldozatul esett. Helyüket a Russia Today néven, részben a Novosztyi romjain létrehozandó új ügynökség veszi át, aminek feje a Kreml-közeli Dmitrij Kiszelev lesz. A hivatalos álláspont szerint gazdasági és takarékossági okok állnak a háttérben, ám sokan mást sejtenek a vezérlő motívumnak.

A Novosztyi ugyanis Putyin regnálásának kezdete óta igyekszik kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatást nyújtani az orosz és nemzetközi célközönségnek, így a lépést nem nehéz egy újabb sajtószabadság elleni támadásként felfogni. Kicsit én is megkönnyezem a dolgot, szakkolis hírfigyelés és a szakdogám is sokat köszönhet a RIA létezésének. Állami létére néha meglepően keményen ment neki vitás témáknak és sokszor adott teret az ellenzék álláspontjának is. Kiszelevről tudni vélik, hogy ultrakonzervatív Putyin-báb, aki ráadásul suttyó homofób megnyilvánulásaival is bekerült a hírekbe és Vlagyimir Vlagyimirovics szíve csücskébe. Nemrégiben kijelentette például, hogy "a melegeket le kéne tiltani a véradásról, szíveiket meg transzplantáció helyett a kemencében kéne elégetni."

Tragikomikusan így tudósított a RIA saját végzetéről: "a lépés az utolsó az Oroszország hírügyi képét átrajzoló lépések sorozatában, ami az amúgyis komolyan szabályzott médiaszektor még komolyabb állami felügyelete felé vezet."

RIA Novosztyi - 1941-2013