Ennyi maradt a volgográdi 15-ös trolibuszból a mai második öngyilkos merénylet után. Legalább 14 a halálos áldozatok és 28 a sérültek száma, miközben a tegnapi merénylet áldozatainak száma már 17-re növekedett. A túlélők között találtak egy kb. féléves csecsemőt is, akinek életéért az orvosok küzdenek. A gyermek kómában van, kiléte ismeretlen. Az öngyilkos merénylő ezúttal férfi volt, a robbanószerkezet pedig négy kilós.

A RIA Novosztyi tudósítása szerint a volgográdi közhangulat érthetően rossz, az emberek félnek a tömegközlekedést használni, inkább gyalogolnak. A helyzetet súlyosbította, hogy egy twitteres idióta elkezdte azt is terjeszteni, hogy az egyik villamosmegállóban is bomba robbant, amit később a hivatalos szervek megcáfoltak. A tervezett újévi ünnepségeket a város lemondta. A támadásokért a felelősséget még egy csoport sem vállalta, de esélyes, hogy az Umarov vezette csecsen-ingus-dagesztáni-cserkesz szélsőségesek állhatnak a háttérben - erre utal a tegnapi merénylőnő kaukázusi hangzású neve is.

Közben országszerte szigorítanak a biztonsági intézkedéseken, a terrorelhárítás próbál úrrá lenni a káoszon. Az elkövetők eddig egyébként kiválóan használták ki a közeledő téli olimpiát övező, Oroszországra irányuló médiafigyelmet és a biztonsági átcsoportosításokat. Szocsiban hasonlót végrehajtani lehetetlen, de a járulékos reflektorfényből még így is jut nekik.

Alább láthatóak a robbantások helyszínei, a térképet a Russia Todayről, a képeket pedig a Ria Novosztyitól nyúltuk. Volgográd a Kaukázushoz való közelsége miatt válhatott célponttá, véli Gordon Hahn a Center of International Strategy orosz-szakértője.

An explosion on a trolleybus near Kachinsky Market in Volgograd. (RIA Novosti / Alexey Ulianov)

Alekszej Popov egykori Alfa-kommandós szerint nem ez volt az utolsó ilyen támadás és nagy valószínűséggel igaza is van.