Amerikai békefenntartók gyakorolnak az eredetivel Koszovóban. (Wikipedia)

Örülhetnek a sportlövészek, a Heckler & Koch azt tervezi, hogy a G36-os gépkarabélyának félautomata verziója, a nem túl esztétikus bebújós sporttusával szerelt SL8-széria mellé piacra dob a hadipuska eredeti dizájnjához hűbb kinézetű, civil piacra szánt fegyvert. Az, hogy az új típus váltja-e a sportkarabélyt vagy ezzel bővül a H&K civil kínálata, egyelőre nem tudni, de a kialakítások elnevezései alapján én az előbbit gondolnám valószínűbbnek.

A sporterverzió SL8-as. Majdnem piaci bukás lett belőle. (Wikipedia)

Az SL8 piacra dobását a 90-es évek második felében a német törvények tették, ha nem is szükségessé, inkább indokolttá. Ezek tiltják a katonai verziókra szerkezetileg túlságosan hasonlító fegyverek civil piacra dobását, meg persze így kevésbé csípte a fegyvertartást ellenzők szemét. Az eredmény egy kellemetlenül semmilyen kinézetű, langyos dizájn lett, aminek túlságos kompromisszumokra törekvése sokszor praktikum rovására is ment (pl.: sok hobbilövész bosszúságára és a lőtéri cimborák nagy vidámságára eleinte csak fehér és világosszürke színben forgalmazták, hogy kevésbé legyen ijesztő - roppant ötletes). Az új típusban, bár sok a közös alkatrész, de nem csak zárszerkezet, hanem a csőkialakítás is különbözik a katonai G36-ostól, így a lényeges elemek az SL8-hoz hasonlóan nem csereszabatosak - tehát nem lehet automatává alakítani. A Heckler und Koch már be is nyújtotta a kérvényt a német kormányhoz a típus forgalmazási engedélyéért, mivel a törvények némileg enyhültek a piacra dobás óta.

HK243/293 néven érkezhet a megváltás. (TheFirearmBlog)

Európában HK243, az USA-ban várhatóan HK293 néven kerül majd forgalomba a .223-as Remington kaliberben. Az új fegyver négy kialakításban (Compact, Kurz, Sporter, Long) csőhosszal (8.9 és 18.8 közötti tartományban) és négy tussal lesz majd rendelhető: egy rövid és egy hosszú fix kialakításúval és kétfajta állíthatóval. A tárfészek STANAG kialakítású, így a NATO/USGI-szabványos AR-tárakat és remélhetőleg a Magpul PMAG-jeit is gond nélkül eszi majd.

(TheFirearmBlog)