A "harci robotoknak", pontosabban a pil√≥ta n√©lk√ľli f√∂ldi j√°rmŇĪveknek (UGV - unmanned ground vehicle) alapvetŇĎen k√©t fajt√°ja l√©tezik - a t√°vir√°ny√≠tott √©s auton√≥m UGV-k. Ut√≥bbiakat t√©nyleg nevezhetj√ľk robotnak. Hab√°r a haszn√°lt UGV-k sz√°ma 2004-rŇĎl 2005-re kb. harmincszoros√°ra nŇĎtt, a DefenceTalk √°ltal id√©zett szak√©rtŇĎk szerint a k√∂vetkezŇĎ 5-10 √©vben m√©g mindig nem lesznek jelentŇĎs sz√°mban jelen a hadseregekben.

Izraeli Guardium UGV-k. (defencetalk.com)

Az amerikai v√©delmi t√°rca jelentŇĎs forr√°sszŇĪk√≠t√©sei miatt a mag√°nszektor viszi az UGV-f√°kly√°t a j√∂vŇĎbe. A katonai arzen√°lba akkor ker√ľlhetnek majd be, ha a civil aut√≥gy√°rak jelentŇĎsen lefaragnak az elŇĎ√°ll√≠t√°si k√∂lts√©geikbŇĎl. Teh√°t a technol√≥gia prolifer√°ci√≥ja a hagyom√°nyos katonai -> civil ir√°nyb√≥l ez√ļttal megfordul, a Commercial off-the-shelf (COTS) a vonatkoz√≥ buzzword.

Amikor a CIA elkezdte a saj√°t dr√≥n-programj√°t 9/11 ut√°n, ŇĎk is sok egyszerŇĪen, leg√°lisan beszerezhetŇĎ alkatr√©szt haszn√°ltak fel √©s hab√°r ennek val√≥sz√≠nŇĪleg nem csak technol√≥giai, de operat√≠v okai is voltak anno, most m√©gis √ļgy tŇĪnik, ez lesz a j√°rhat√≥ √ļt az UGV-, de ak√°r m√°s technol√≥gi√°k prolifer√°ci√≥ja sz√°m√°ra is a j√∂vŇĎben.

Ez a tendencia rossz h√≠r azok sz√°m√°ra, akik am√ļgy is a f√©lelmetes dr√≥nok m√©g f√©lelmetesebb elterjed√©s√©tŇĎl tartanak. A fŇĎ gondolat itt az, hogy ha az USA b√ľntetlen√ľl hajthat v√©gre mŇĪveleteket egy m√°sik szuver√©n √°llam ter√ľlet√©n (Pakiszt√°n), akkor mindenki m√°s, aki megszerzi ugyanezt a technol√≥gi√°t hasonl√≥an magas szinten (!), ugyanilyen szabads√°ggal cselekedhet. Kiss√© leegyszerŇĪs√≠tett feltev√©s szerintem, annyiban mindenk√©pp hordoz igazs√°got, hogy a k√∂nnyen letagadhat√≥, minim√°lis "eszkal√°ci√≥-vesz√©lyt" hordoz√≥ eszk√∂z√∂k k√∂nnyebben bevethetŇĎek, legyen sz√≥ dr√≥nokr√≥l, proxykr√≥l, black-ops √ľgyn√∂k√∂krŇĎl vagy ak√°r hackerekrŇĎl.

(defencetalk.com)