Lee Harvey Oswald tévesen Mannlicher-Carcanonak nevezett Mod. 91/38 karabélya az FBI képén. (jfklibrary.org)

A Kennedy-gyilkoss√°g √∂tvenedik √©vfordul√≥ja alkalm√°b√≥l √ļjabb sorozatot ind√≠tunk √ļtj√°ra. H√≠res gyilkoss√°gok kev√©sb√© ismert fegyvereit mutatjuk be. Az elsŇĎ r√©szben a f√©l √©vsz√°zada t√∂rt√©nt Kennedy-gyilkoss√°g sor√°n haszn√°lt Carcano-karab√©lyt mutatjuk be.

A forg√≥-tol√≥z√°ras gyalogs√°gi fegyvert Salvatore Carcano, torin√≥i feltal√°l√≥ √©s fegyvermester alkotta meg 1890-ben, s eredeti vari√°nsa az Mod. 91 nevet kapta a tŇĪzkereszts√©gben. A 6.5x52mm-es Mannlicher-Carcano kalibert t√ľzelte √©s a Vetterli-Vitali-pusk√°t v√°ltotta az olasz hadsereg alapvetŇĎ fegyverek√©nt. Mindk√©t vil√°gh√°bor√ļt v√©gigszolg√°lta, az elsŇĎt az olasz, a m√°sodikat az olasz √©s kisebb mennyis√©gben a n√©metek √©s a finnek arzen√°lj√°ban. Bizonyos verzi√≥it m√©g a jap√°noknak is export√°lta az Olasz Kir√°lys√°g. Ami enn√©l is √©rdekesebb, hogy nagy sz√°mban tŇĪntek-tŇĪnnek fel Carcan√≥k az arab tavasz kapcs√°n fell√°ngol√≥ mai konfliktusokban is.

Advertisement

Oswald és a Carcano. (jfklibrary.org)

Sok √©vtizedes p√°lyafut√°sa sor√°n t√∂bb verzi√≥ k√©sz√ľlt belŇĎle, ezek k√∂z√ľl Lee Harvey Oswald a Fucile di Fanteria Mod. 91/38 t√≠pus√ļ karab√©lyt v√°lasztotta. Az eredeti Mod. 91-et v√°lt√≥ 1938-as, r√∂vid cs√∂vŇĪ karab√©lyv√°ltozatot Oswald egy√©bk√©nt A. Hidell √°ln√©ven vette postai √ļton, egy az American Riflemanben feladott hirdet√©sbŇĎl, mind√∂ssze 20 doll√°r√©rt. A karab√©ly egy n√©gyszeres nagy√≠t√°s√ļ Ordnance Optics c√©lt√°vcsŇĎvel volt felszerelve. A Warren-bizotts√°g ut√≥lag meg√°llap√≠totta, hogy a konkr√©t p√©ld√°ny 1940-ben k√©sz√ľlt az olaszorsz√°gi Terinben.

Advertisement

A fegyver mŇĪk√∂d√©si elv√©vel d√∂bbenetes teljes√≠tm√©nyt jelent a Warren-jelent√©s szerinti 5.6 m√°sodperc alatt leadott h√°rom ennyire pontos l√∂v√©s, amit olyan l√∂v√©szek seg√≠ts√©g√©vel pr√≥b√°ltak rekonstru√°lni, akiknek Oswalddal ellent√©tben nem volt gyakorlatuk az adott t√≠pussal. A megadott idŇĎ alatt a t√∂bbs√©g√ľknek siker√ľlt eltal√°lni a mozg√≥ c√©lt k√©tszer, h√°romszor azonban csak Howard Donahuenak. A fel√ļj√≠tott felv√©telek n√©mileg hosszabb idŇĎhosszr√≥l tan√ļskodnak, s tov√°bb n√∂veli a bizonytalans√°got, hogy az egykori tenger√©szgyalogos √©pp, hogy csak meg tudta lŇĎni a mesterl√∂v√©sz-minŇĎs√≠tŇĎt a USMC-n√©l elt√∂lt√∂tt ideje alatt. Az √©rthetŇĎ okokb√≥l h√°trahagyott karab√©lyt v√©g√ľl a tank√∂nyvrakt√°r egyik hatodik emeleti rakt√°rhelys√©g√©ben tal√°lt√°k meg, p√°r kartondoboz k√∂z√∂tt.