Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A hazai Gripen-flotta a Tízezresek Klubjában

Illustration for article titled A hazai Gripen-flotta a Tízezresek Klubjában

A képről csak az éppen javításon lévő 33-as és az a gép hiányzik, amiről a fotót csinálták. (Magyar Honvédség)

Advertisement

A mai napon elérték az összesített tízezer repült órát a Magyar Légierő Saab JAS-39C/D Gripenjei. Az alkalomból ünnepséget rendeztek az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, amin Hende Csaba is részt vett. A sűrű tejködön át igencsak keveset lehetett kivenni, ezért a Jetflyosok még egy szürke ötven árnyalatával kapcsolatos poént is megengedtek maguknak. A ceremónia során egyébként a 33-as oldalszámú, éppen svédországi időszakos karbantartásán tartózkodó Gripenen kívül az összes, szám szerint 13 gép a levegőbe emelkedett.

Az utolsó JAS-39-es 2007-es leszállításához fűződik egyébként Szekeres makonyarészeg/dadogós (osszátok be magatoknak) beszéde. Bérleti szerződésüket az eredeti 2016-os lejárati évről tavaly 2026-ra emelték. Az alkalom szomorú mellékszála, hogy pilótáink egyébként nagyon keveset repülhetnek - hogy perspektívába kerülhessen a dolog: a pápai Heavy Airlift Wing három (!) darab C-17 Globemasterének ehhez a mutatványhoz elég volt 4 év. Persze nyilván sántít az összehasonlítás a különböző szerepkörök miatt, de ez valahol azért elég gyászos.

Share This Story

Get our newsletter