Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A nap bugrisa: Kevin de León

Van az ostobaságnak az a szintje, amin már fel sem tudja idegesíteni magát az ember, csak elismerően tapsol. Kevin de León kaliforniai demokrata szenátor ma annyi ostobaságot hordott össze a fegyverekkel kapcsolatban, hogy ezt még évekig fogják emlegetni a fegyverekkel foglalkozók. Pont úgy mint azt, amikor Carolyn McCarthy a csőköpenyt csak úgy emlegette, mint "a vállas izé, ami felmegy". A szintén teljesen idióta módon a fegyver teljesítményét nem módosító, egyszerű kényelmi funkciókat tiltó Assault Weapons Bant is pont ilyen, De Leónhoz és McCarthyhoz hasonlóan "jól tájékozott" politikusok passzíroztak át a kongresszuson. (Az AWB számos független forrás szerint is többet ártott, mint amennyit használt.

Advertisement

A szenátor által emlegetett ghost gunban ha jól sejtjük olyan újabb semmit sem jelentő buzzwordöt tisztelhetünk, mint "assault weapons" vagy a "gun sense". De León szerint a tokalsórész az nem más, mint a fegyver "motorja". Az előagy neki "csővédő", egy fém csővel szerelt AR-15-ös pedig egy fémdetektorral észrevehetetlen fegyverré változik, mivel műanyag a tok fele. Ahogy bőszen hozzáteszi, "ez itt egy szellemfegyver. ez itt képes arra, hogy .30 kaliberes töltőkeretével 30 töltényt lőjön ki fél másodperc alatt. 30 tár töltősínt, fél másodperc alatt" (This is a “ghost gun.” This right here has ability with a 30-caliber clip to disperse with 30 bullets within half a second. 30-magazine clip in half a second…)

Azt már inkább nem is nagyon feszegetjük, hogy hogyan jön ki az a 30 töltény fél másodpercre egy félautomata fegyver esetében, ami még egy gyors kezű lövész esetében is maximum 800 lövésre képes percenként. Az legjobb esetben is csak 13 másodpercenként és 6,5 félmásodpercenként. A félreértések elkerülése végett a fentebbiek némi magyarázatra szorulnak. Az angol terminológiában a clip a régi, főként ismétlőpuskáknál (Lee-Enfield, Garand, Steyr-Mannlicher) alkalmazott kis tölténysín, amire rögzítették az általában 5 töltényt, amit így gyorsabban lehetett a fegyverbe tölteni. Ezeknek is több fajtája van, de ebbe most ne menjünk bele. A demokraták lépten-nyomon clipnek nevezik az angolban helyesen magazinenak hívott ívtárakat és szekrénytárakat is.

Share This Story

Get our newsletter