Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház

A Sundancen debütál a hírhedt fegyvercsempészről szóló dokumentumfilm

Illustration for article titled A Sundancen debütál a hírhedt fegyvercsempészről szóló dokumentumfilm

Ilyen volt.

Az egészen szórakoztató Nicolas Cage-film (Lord of War) Jurij Orlovját ihlető Viktor Anatoljevics Butról Maxim Pozgyorovkin és Tony Gerber készítettek ismeretterjesztőt The Notorious Mr. Bout címmel, ami a 2014-es Sundance Fesztiválon kerül majd bemutatásra. A honlap tanulsága szerint a film "rongyoktól-a-gazdagságig börtönmemoár" "egy háborús vállalkozóról, repülési mogulról és fegyverkereskedőről". Állítólag eredeti, But által készített felvételeket is felhasználtak a film elkészítésénél, ami kategóriájában 11 másik filmmel versenyez. Pozgyorovkin tavaly már nagy sikerrel mutathatta be ugyanitt, Mike Lernerrel közösen rendezett "Pussy Riot: A Punk Prayer" c. dokumentumfilmjét, ami a zsűri különdíját nyerte el, és ami a 2014-es Oscar-díj dokumentumfilm kategóriájának shortlistese is.

Advertisement

A tadzsikisztáni Dusanbéban született Viktor But élettörténete zavaros, sok helyen ellentmondásos. Ami biztos: katonai főiskolát végzett, folyékonyan beszél legalább hat nyelvet (tud többek között oroszul, angolul, portugálul, üzbégül, franciául), és morális aggály nélkül szolgálta ki a harmadik világ fegyveres konfliktusainak sokszor mindkét oldalát. Kismillió cégén és repülési vállalatán keresztül olyan országokba szállított fegyvereket, mint Afganisztán, Egyenlítői-Guinea, Libéria, Angola, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Kenya, Líbia, Ruanda, Sierra Leone, Dél-Afrika, Szudán, Szváziföld, Uganda, és még a végtelenségig sorolhatnánk.

But jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, mivel kolumbiai üzelmeivel végre elrúgta a pöttyöst a FARC-ot terrorszervezetként nyilvántartó amerikaiaknál is. Sosem bírom kihagyni, hogy megjegyezzem: Viktor Anatoljevicsnek különösen jót tettek az előzetesben és a börtönben eltöltött évek, az egykoron túlsúlyos, duplatokás dagikából szikár, szláv szép szál legény lett.

Advertisement
Illustration for article titled A Sundancen debütál a hírhedt fegyvercsempészről szóló dokumentumfilm

Ilyen lett. Pajkos mosolyán látszik, hogy nem viselte meg különösebben sem bangkoki elfogatása, sem a kiadatási hercehurca.

Advertisement

(RIA Novosztyi)

Share This Story

Get our newsletter