A sz√≠riai esem√©nyek kapcs√°n tal√°n egyetlen √°ll√≠t√°ssal nem lehet nagyon mell√©lŇĎni: a helyzet kiss√© kaotikus az orsz√°gban. Ezt mi sem t√°masztja al√° jobban, mint annak a sz√≠riai korm√°nyellenes katon√°nak az esete, akit a minap t√©ved√©sbŇĎl fejeztek le a saj√°t bajt√°rsai.

Mohammed Fares, az al-Assz√°d ellenes felkelŇĎk harcosak√©t h√©ttel ezelŇĎtt ker√ľlt k√≥rh√°zba s√ļlyos s√©r√ľl√©sekkel. Pechj√©re f√©lig √∂ntudatlan √°llapotban k√©t si√≠ta vall√°si figura nev√©t kezdte el kiab√°lni, a t√∂bbs√©giben szunnit√°kb√≥l √°ll√≥ ellenz√©ki katon√°k sz√°m√°ra ez pedig egy√©rtelmŇĪ jelz√©s volt: a megsebes√ľlt f√©rfi a korm√°nyerŇĎkh√∂z tartozik.

Az Iraki √©s Levantei Iszl√°m √Āllam (ISIS) fegyveres csoport k√∂zelben √°lldog√°l√≥ katon√°i a s√©r√ľlt szerencs√©tlent meg√∂lt√©k, lefejezt√©k, mindezt vide√≥ra v√©ve. A helyzet k√≠noss√°g√°t tov√°bb n√∂veli, hogy a felv√©telen az egyik fegyveres a lev√°gott bajt√°rsa fej√©t magasba tartva megfenyegeti a hallgat√≥s√°got: ha al-Assz√°d csapatai meg√©rkeznek, nem fognak k√ľl√∂nbs√©get tenni bar√°t √©s ellens√©g k√∂z√∂tt.

Az ISIS sz√≥v√≠vŇĎje arab nyelvŇĪ √ľzenet√©ben megbocs√°t√°st k√©rt az elk√∂vetŇĎk sz√°m√°ra, √©s meg√≠g√©rte, hogy im√°dkozni fognak halott bajt√°rsuk lelki √ľdv√©√©rt.

Az eset tov√°bb fokozta az egyre nagyobb fesz√ľlts√©get az ellenz√©ki oldalon, amely m√°r most is t√∂bb tucat kisebb-nagyobb, ideol√≥giailag gyakran √©lesen szemben √°ll√≥ csoportb√≥l √°ll. Emberjogi csoportok szerint az ISIS egy√©bk√©nt is √©len j√°r a nŇĎk √©s gyerekek ellen v√©grehajtott "barb√°r" tettek elk√∂vet√©s√©ben.