A v√©delmi miniszt√©riumot a Kongresszus f√©lrevezet√©s√©vel is gyan√ļs√≠tj√°k, miut√°n saj√°t tanulm√°nya aj√°nl√°sa ellen√©re is orosz sz√°ll√≠t√≥helikoptereket v√°s√°rolt az afg√°n biztons√°gi erŇĎknek. Az USA az ut√≥bbi k√©t √©vben √∂sszesen 63 darab Mi-17V-5 t√≠pus√ļ orosz forg√≥sz√°rnyast vett Afganiszt√°n l√©gierej√©nek, t√∂bbsz√°z milli√≥ doll√°r √©rt√©kben. A top secret jelent√©s titkos√≠tatlan r√©szeinek tanuls√°ga szerint a Boeing Chinookja ‚Äúa legk√∂lts√©ghat√©konyabb platform az Afg√°n L√©gierŇĎ sz√°ll√≠t√°si kapacit√°s√°nak ki√©p√≠t√©s√©re, 20 √©ves t√°vlatban‚ÄĚ.

John Cornyn texasi szen√°tor d√ľh√∂dten szegezte a Kongresszusnak a k√©rd√©st: ‚ÄúMi√©rt vesz√ľnk orosz helikoptereket, amikor vannak amerikai t√≠pusok, amik ugyan√ļgy megfelelnek a felt√©teleknek?‚ÄĚ Cornyn egy√©bk√©nt a fŇĎ ellenzŇĎje a dealnek, fŇĎk√©nt az orosz Roszoboronekszport sz√≠riai fegyversz√°ll√≠t√°sai miatt.

A jelent√©s egy√©bk√©nt hossz√ļt√°von vizsg√°lja a t√©m√°t √©s nem a l√©gierŇĎ pillanatnyi ig√©nyei alapj√°n. A v√©delmi t√°rca a m√ļlt h√≥napban jelentette be, hogy felf√ľggeszti a tov√°bbi orosz helikopterek beszerz√©s√©t, miut√°n a dokumentum a test√ľlet el√© ker√ľlt. Sz√≥rakoztat√≥ Cornyn cirkuszol√°sa, fŇĎleg mik√∂zben Oroszorsz√°g a nemzetk√∂zi jogra hivatkozva pattintja le a hisztizŇĎ diplomat√°kat a sz√≠riai √ľgy kapcs√°n. Moszkva a felkelŇĎ erŇĎk √∂sszet√©tel√©vel √©s c√©ljaival kapcsolatban felvetett k√©rd√©seire ugyanakkor az√≥ta sem √©rkezett hitelt √©rdemlŇĎ v√°lasz senkitŇĎl.

Advertisement

A korszerŇĪs√≠tett Mi-17-esek v√°s√°rl√°sa egy√©bk√©nt racion√°lis d√∂nt√©s, tekintve, hogy a Mi-8-asokon szocializ√°l√≥dott haj√≥z√≥szem√©lyzet √°tk√©pz√©se a t√∂red√©ke mind az idŇĎt, mind a k√∂lts√©geket tekintve, mintha √ļj, nyugati t√≠pusra k√©ne ŇĎket betan√≠tani. R√°ad√°asul az afg√°n √ľzemeltet√©si kult√ļra √©s a sz√©lsŇĎs√©ges idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyek nem kifejezetten arr√≥l h√≠resek, hogy kiv√°l√≥ √ľzemi h√°tteret biztos√≠tan√°nak az orosz technik√°n√°l az√©rt n√©mileg karbantart√°sig√©nyesebb nyugati t√≠pusoknak.

(RIA Novosztyi)