Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
Illustration for article titled Áll a bál a Pentagon körül az orosz helikopterek miatt

A védelmi minisztériumot a Kongresszus félrevezetésével is gyanúsítják, miután saját tanulmánya ajánlása ellenére is orosz szállítóhelikoptereket vásárolt az afgán biztonsági erőknek. Az USA az utóbbi két évben összesen 63 darab Mi-17V-5 típusú orosz forgószárnyast vett Afganisztán légierejének, többszáz millió dollár értékben. A top secret jelentés titkosítatlan részeinek tanulsága szerint a Boeing Chinookja “a legköltséghatékonyabb platform az Afgán Légierő szállítási kapacitásának kiépítésére, 20 éves távlatban”.

Advertisement

John Cornyn texasi szenátor dühödten szegezte a Kongresszusnak a kérdést: “Miért veszünk orosz helikoptereket, amikor vannak amerikai típusok, amik ugyanúgy megfelelnek a feltételeknek?” Cornyn egyébként a fő ellenzője a dealnek, főként az orosz Roszoboronekszport szíriai fegyverszállításai miatt.

Advertisement

A jelentés egyébként hosszútávon vizsgálja a témát és nem a légierő pillanatnyi igényei alapján. A védelmi tárca a múlt hónapban jelentette be, hogy felfüggeszti a további orosz helikopterek beszerzését, miután a dokumentum a testület elé került. Szórakoztató Cornyn cirkuszolása, főleg miközben Oroszország a nemzetközi jogra hivatkozva pattintja le a hisztiző diplomatákat a szíriai ügy kapcsán. Moszkva a felkelő erők összetételével és céljaival kapcsolatban felvetett kérdéseire ugyanakkor azóta sem érkezett hitelt érdemlő válasz senkitől.

A korszerűsített Mi-17-esek vásárlása egyébként racionális döntés, tekintve, hogy a Mi-8-asokon szocializálódott hajózószemélyzet átképzése a töredéke mind az időt, mind a költségeket tekintve, mintha új, nyugati típusra kéne őket betanítani. Ráadáasul az afgán üzemeltetési kultúra és a szélsőséges időjárási körülmények nem kifejezetten arról híresek, hogy kiváló üzemi hátteret biztosítanának az orosz technikánál azért némileg karbantartásigényesebb nyugati típusoknak.

Advertisement

(RIA Novosztyi)

Share This Story

Get our newsletter