Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház

Amerikai fegyver az oroszoknál?

Illustration for article titled Amerikai fegyver az oroszoknál?

A minap körbefutott képen az éppen az ukrán katonákat őrizetbe vevő/vegzáló orosz katonák láthatóak és az egyiküknél elég különleges fegyver található, ami jól láthatóan az amerikai M4-es és M16-os alapjául szolgáló AR-15 egyik verziója, leginkább az Mk12 Special Purpose Riflere hasonlító könnyű mesterlövész konfigurációjú fegyver.

Advertisement

A dolog már csak azért is furcsa, mert bár azt már régóta tudjuk, hogy nem egy orosz (például a Kalasnyikov Konszern anno leginkább RPK-kat gyártó Molot nevű leányvállalata) sőt ukrán (Zbrojar) cég gyárt AR-klónokat, de az orosz hadsereg általi rendszerbe állításukról nem is nagyon lehetett hallani.

Persze a katona ruházatából (Barsz gorka) ítélve jó eséllyel különleges műveletis, az oroszoknál pedig egészen régre nyúló hagyomány a viszonylag kis szériában gyártott fegyverek SF célokra való alkalmazása (VSS Vintorez, Vikhr, AS VAL, Groza, stb.). A kalibert a húszas tár miatt elég nehéz megállapítani, de ha az a tár ott Magpul gyártmány (aminek látszik innen), akkor kizárásos alapon csak 5.56 NATO lehet, ami viszont végleg érdekes fejlemény lenne.

Share This Story

Get our newsletter