Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az oroszok az AK-12-es mellett döntöttek

Illustration for article titled Az oroszok az AK-12-es mellett döntöttek

Igazi breaking news ez. Azt sokan tudjátok, hogy az orosz haderő standard gépkarabélya még mindig egy Kalasnyikov-rendszerű fegyver, az AK-74-es.

Advertisement

Ez a 70-es években kifejlesztett és rendszerbe kerülésével az AKM-et váltó karabély annyiban különbözik a klasszikus 47-estől, hogy egy kisebb, a NATO 5,56-os lőszerére válaszul kifejlesztett köztes kalibert, az 5,45x39-et tüzeli, illetve jellegzetes csőszájfékéről és kevésbé ívelt, műanyag tárjairól és alkatrészeiről ismerhető fel. Ez nyilvánvalóan jobban megfelelt az akkori kor követelményeinek - egy jól bevált fegyvert se árt felülvizsgálni időnként. Legújabb, 74M jelű verzióját 1991 óta gyártják és talán kimondható, hogy ez áll a legnagyobb számban rendszerben a korábbi, még alkalmazott verziók mellett. A fegyver változatairól posztsorozatunk is van, aminek eddig elkészült első részét itt, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt olvashatod.

Advertisement
Advertisement

Nagyon sokáig tűnt úgy, hogy a hadsereg óriási tartalékai miatt a vezetés nem fogja elszánni magát egy ilyen kaliberű (hehe) beruházásra. A Védelmi Minisztérium azonban mégis úgy döntött, hogy cserére adja a fejét. Bár sokáig úgy tűnt, a verseny tét nélküli, két potenciális jelölt volt adott: az egyik a Kovrov Művek zászlaja alatt, bizonyos Koksarov mérnök által kifejlesztett AEK-971-es. Ez is az 5,45-ös lőszert tüzeli és eszi az AK-rendszerű fegyverek harmincas ív- és nagyobb egyéb tárjait is.

Harctéri tesztelésen is átesett, a csecsenföldi hadjáratok során elsősorban a tengerészgyalogság és a belügyi csapatok forgatták, értesülések szerint nagy sikerrel. Minden készen áll a tömeggyártásra. Kis számban készült, de különleges alakulatok használták és rendszeresítették az Igazságügyi Minisztérium büntetésvégrehajtási csapatainál is. 2014 végén az volt az utolsó hír, hogy az állami csapatpróbákat is kiállta és jó esélyei vannak a végső befutásra.

Advertisement

Most azonban Jurij Boriszov, helyettes védelmi miniszter bejelentette, hogy mégis az AK-12 lesz a hivatalos sztenderd alapfegyver. A hírek szerint már 2015-ben 70 ezer darabot szállíthat le a Kalasnyikov Konszern - írja a Vestifinance.ru. Boriszov elmondása alapján az ár és a minőség döntött. Az AK-12 lesz tehát az orosz Future Soldier program, a “Ratnyik” (Harcos) alapvető fegyvere.

A választás oka azonban valószínűleg jóval hétköznapibb. Egyrészről adott egy frissen átszervezett hadiipari konszern, ami egyelőre nem bővelkedik a megrendelésekben. Voilá, többtízezres megrendelés, új állások, miegyéb. Másrészről pedig fontos aspektus az orosz hadügyi közbeszerzési gyakorlat kínos és tradicionális konzervativizmusa is. Az AK-47 majdnem 70 évvel ezelőtti rendszeresítése óta hiába merült fel legalább tucatszor alternatív fegyverre való váltás, mindig az aktuális AK-verzió vitte a prímet, az Abakan AN-94 és a többi csak másodhegedűs és a szpecnaz alakulatok játékszere lehetett az óriás árnyékában.

Advertisement
Illustration for article titled Az oroszok az AK-12-es mellett döntöttek

Az AEK-971 A-545 jelű verziója.

A döntés végső soron logikus is, ha az ár/érték arányt, minőséget és egyebeket tekintjük. Az egyetlen igazán komoly érv az AEK-971 jelenlegi verziója, azaz az A-545 mellett az automata tüzeléskor tapasztalható abszolút fölény kezelhetőség és pontosság terén. Az AK-12-est azonban botorság lenne csak “egy újabb AK-ként” elkönyvelni. Fejlődött ergonómia tekintetében, a visszarúgáson is sokat enyhítettek, s 3,2 kilogrammos súlyával a kor nagyhatalmai között is az élmezőnyben van - már ami a rendszeresített gépkarabélyokat illeti. Cső és egyéb pár alkatrész cseréjével akár harctéri körülmények között is gyorsan kalibert válthatnak a katonák: 5,56-os NATO, illetve 7,62x39 űrméretekre. 30-as klasszikus ív, 60-as négysoros szekrény- illetve 95-ös dobtár készül hozzá, de képes fogadni nyilván a kalibertől függően a 7,62-es és 5,45-ös korábbi modellek tárjait is.

Advertisement

A tusa teleszkopikus és egy vonalban található a csővel, amitől javul a kezelhetőség, ráadásul gumírozott válltámasz mindkét oldalra behajtható. A tűzváltókar immáron a safe állásból három másik pozícióba állítható, mivel egyes- és sorozatlövés mellett végre van már 3-as burst is. A biztosítót előbbre vitték és a tűzváltókarral együtt mindkét oldalra átszerelhetővé tették, így a fegyver kétkezessé vált. A tárkioldás immár nyomógombbal is megoldható, de a klasszikus módszerrel is működik. Generációs összeborulás, jaj de szép is ez. Fontos még a jó öreg infrabak-felfogató eltűnése, hiszen a fegyvert elborították a Picatinny-rendszerű fegyversínek, így nincs szükség ilyesmire. Ezáltal gyakorlatilag bármilyen nyugati kiegészítőt rápakolhatnak a fegyverre, ami mindenképpen jól jöhet a külföldi megrendelésekre is áhítozó Kalasnyikov Konszernnek.

A döntés egyébként annyit jelent, hogy bár mindkét fegyvert rendszeresíti a haderő, a tömegmodell és a hivatalos standard várhatóan az AK-12 lesz. Ami igazán komoly kérdés, hogy mi lesz ezek után a légierő, a szárazföldi csapatok, a belügy, a tengerészgyalogság és a többi brancs által felhalmozott többmilliós tartalékkal, amik jelentős része soha nem látott használatot és lezsírozva áll a hadsereg raktáraiban. Csak remélni tudjuk, hogy nem illetéktelen kezekbe kerül, vagy lesz az oroszoknál is dívó mutyi tárgya.

Share This Story

Get our newsletter