Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Brazíliának mégsem kell a Rafale

Illustration for article titled Brazíliának mégsem kell a Rafale

Hollande brazíliai látogatása után Dilma Rousseff elnöknő bejelentette: annak ellenére, hogy korábban már győztesként hirdették meg a Dassault vadászbombázóját, a döntést visszavonják és mivel túlságosan drágának tartják, nem is valószínű, hogy lesz esélye a leghamarabb 2015-ben esedékes eredményhirdetésen. A politikai belharcok miatt többször elhalasztott FX-2 tender keretében 36 darab korszerű vadászbombázó beszerzését tervezik a brazil kormány. A Rafale vetélytársai a Boeing F/A-18 Super Hornetje és a Saab Gripenje.

Advertisement

Rousseff elődje Lula da Silva már a francia típusra tette volna a voksát, azonban a megállapodást már nem sikerült tető alá hoznia mandátuma alatt, utódja pedig a helyzet újraértékelése mellett döntött. A Dassault javára vált az is, hogy Brazília a szintén a francia konszern által gyártott Mirage-2000-eseket váltaná a tender győztesével. Az elnöknő döntése a hatalmas beruházás kapcsán érthető, hiszen a választások közelegnek és adminisztrációját már így is sokan kritizálják a focivébé 11 milliárd dollárra rúgó költségei miatt.

Ahogy már írtuk, a végső döntést várhatóan 2015-re hozzák meg - a fontos katonai közbeszerzések politikai célú halasztgatása nem kizárólagosan magyar vívmány.

Advertisement

(DefenseNews)

Share This Story

Get our newsletter