Hollande braz√≠liai l√°togat√°sa ut√°n Dilma Rousseff eln√∂knŇĎ bejelentette: annak ellen√©re, hogy kor√°bban m√°r gyŇĎztesk√©nt hirdett√©k meg a Dassault vad√°szbomb√°z√≥j√°t, a d√∂nt√©st visszavonj√°k √©s mivel t√ļls√°gosan dr√°g√°nak tartj√°k, nem is val√≥sz√≠nŇĪ, hogy lesz es√©lye a leghamarabb 2015-ben esed√©kes eredm√©nyhirdet√©sen. A politikai belharcok miatt t√∂bbsz√∂r elhalasztott FX-2 tender keret√©ben 36 darab korszerŇĪ vad√°szbomb√°z√≥ beszerz√©s√©t tervezik a brazil korm√°ny. A Rafale vet√©lyt√°rsai a Boeing F/A-18 Super Hornetje √©s a Saab Gripenje.

Rousseff elŇĎdje Lula da Silva m√°r a francia t√≠pusra tette volna a voks√°t, azonban a meg√°llapod√°st m√°r nem siker√ľlt tetŇĎ al√° hoznia mand√°tuma alatt, ut√≥dja pedig a helyzet √ļjra√©rt√©kel√©se mellett d√∂nt√∂tt. A Dassault jav√°ra v√°lt az is, hogy Braz√≠lia a szint√©n a francia konszern √°ltal gy√°rtott Mirage-2000-eseket v√°ltan√° a tender gyŇĎztes√©vel. Az eln√∂knŇĎ d√∂nt√©se a hatalmas beruh√°z√°s kapcs√°n √©rthetŇĎ, hiszen a v√°laszt√°sok k√∂zelegnek √©s adminisztr√°ci√≥j√°t m√°r √≠gy is sokan kritiz√°lj√°k a fociv√©b√© 11 milli√°rd doll√°rra r√ļg√≥ k√∂lts√©gei miatt.

Ahogy m√°r √≠rtuk, a v√©gsŇĎ d√∂nt√©st v√°rhat√≥an 2015-re hozz√°k meg - a fontos katonai k√∂zbeszerz√©sek politikai c√©l√ļ halasztgat√°sa nem kiz√°r√≥lagosan magyar v√≠vm√°ny.

(DefenseNews)