Az Operation Castle egy h√©t, nagy energi√°j√ļ robbant√°sb√≥l √°ll√≥ termonukle√°ris k√≠s√©rletsorozat volt, amelyek nagy r√©sz√©t a csendes-√≥ce√°ni Bikini-atoll k√∂zel√©ben v√©gezt√©k el. A Bravo a legelsŇĎ volt a sorban, az USA √°ltal valaha felrobbantott legnagyobb erejŇĪ nukle√°ris eszk√∂zk√©nt.

A Castle Bravor√≥l k√©sz√ľlt vide√≥ a Trinity and Beyond c. dokumentumfilmbŇĎl.

Ugyan nem ez volt az elsŇĎ hidrog√©nbomb√°s k√≠s√©rlet, azonban az ezt megelŇĎzŇĎ Ivy Mike k√≥dnevŇĪ bomba m√©g csak foly√©kony deut√©rium befecskendez√©s√©vel volt k√©pes el√©rni ezt a puszt√≠t√≥ erŇĎt. A Castle Bravo eset√©ben deb√ľt√°lt az √ļn. Teller-Ulam-elrendez√©s, amelyben foly√©kony deut√©rium helyett l√≠tium-deuteridet haszn√°ltak, √≠gy ez a szerkezet m√°r sz√°raz √ľzemanyag√ļnak sz√°m√≠t.

Egy sz√°mol√°si hiba miatt azonban a cirka 5 megatonn√°s helyett a v√©geredm√©ny a vrt hat√≥erŇĎ h√°romszorosa volt: a fizikusok √ļgy gondolt√°k, hogy a gyors neutronok hat√°s√°ra csak a kisebb sz√°mban jelen levŇĎ l√≠tium-6 izot√≥pok alakulnak a k√≠v√°nt robban√≥erŇĎt elŇĎseg√≠tŇĎ tr√≠ciumm√°, azonban a nagyobb sz√°mban jelenl√©vŇĎ l√≠tium-7 is hasonl√≥k√©pp alakult √°t, √≠gy t√©ve 15 megatonn√°s erejŇĪv√© a szerkezetet.

A robban√°s 1954. m√°rcius 1-√©n, helyi idŇĎ szerint 06:45-kor k√∂vetkezett be. Szemtan√ļk besz√°mol√≥ja szerint m√°sodperceken bel√ľl egy k√∂r√ľlbel√ľl 7 kilom√©ter √°tm√©rŇĎjŇĪ tŇĪzg√∂mb jelent meg, amit mint ut√≥lag kider√ľlt, m√©g a majdnem f√©lezer kilom√©terre levŇĎ Kwajalein atollr√≥l is tiszt√°n lehetett l√°tni. A tŇĪzg√∂mbbŇĎl egy percen bel√ľl egy 14 kilom√©ter magas √©s 11 kilom√©teres √°tm√©rŇĎjŇĪ gombafelhŇĎ alakult ki, t√≠z percen bel√ľl pedig el√©rte a 40 kilom√©teres (!!) magass√°got √©s 100 kilom√©teres √°tm√©rŇĎt, k√∂zel 110 m/s-os terjed√©si sebess√©ggel.

A sz√°mol√°si hiba sz√∂rnyŇĪ k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rt. A helyzetet tov√°bb s√ļlyosb√≠totta, hogy az Operation Castle tudom√°nyos vezetŇĎje, Dr. Alvin C. Graves az erŇĎs keleti (amely elŇĎzŇĎ nap m√©g √©szak fel√© f√ļjt) sz√©l ellen√©re is megadta a robbant√°si parancsot, amelynek oka term√©szetesen a t√ļlfesz√≠tett temp√≥j√ļ versenyfut√°s volt a szovjetekkel.

Advertisement

A robban√°s √°ltal √©rintett ter√ľletek t√©rk√©pe a vizsg√°l√≥bizotts√°g jelent√©s√©bŇĎl.

A sz√©l a radioakt√≠v anyagokat a lakott Rongerik √©s Rongelap-atollok fel√© f√ļjta, melyek lak√≥it csak neh√©zkesen siker√ľlt evaku√°lni, aminek k√∂vetkezm√©nyek√©ppen sz√°mos Marsall-szigeteki √°llampolg√°r kapott sug√°rd√≥zist, illetve a halvasz√ľlet√©sek √©s a torzsz√ľl√∂ttk√©nt vil√°graj√∂vŇĎk sz√°mra is szignifik√°nsan megugrott a k√∂rzetben. (A r√©szletes elemz√©sek√©rt l√°sd az amerikai korm√°nyzat megb√≠z√°s√°ra k√©sz√≠tett Project 4.1 c. esettanulm√°nyt, aminek eredetije t√∂bb helyen is el√©rhetŇĎ a neten beszkennelve, ha valaki nagyon cs√ļnya monokr√≥mban szeretne 96 oldalon olvasni sug√°rbeteg bennsz√ľl√∂ttekrŇĎl. P√©ld√°ul itt.).

Advertisement

A Project 4.1 v√©gsŇĎ jelent√©s√©nek 36. oldala, n√©gy k√©ppel, sug√°rd√≥zist kapott marshall-szigeteki lak√≥kr√≥l.

  • 3.1: Korai hiperpigment√°lt makulopapul√°ris nyaki l√©zi√≥k a 15. napon. (39-es eset, nŇĎ, 15 √©ves)
  • 3.2: Nyaki l√©zi√≥k a 40. napon. Nedves h√°ml√°s. A feh√©r sz√≠n kalaminkr√©m. (78-as eset, nŇĎ, 37 √©ves)
  • 3.3: Repigment√°l√≥d√≥ felsz√≠nes nyaki l√©zi√≥k a 40. napon. A hiperpigment√°lt ter√ľletek nem h√°mlottak le teljesen. (34-es eset, nŇĎ, 15 √©ves)
  • 3.4: Begy√≥gyult nyaki l√©zi√≥k a 77. napon, s√∂t√©t pigment√°l√≥d√°st mutatva a nyak h√°ts√≥ r√©sz√©n (39-es eset, nŇĎ, 15 √©ves)

Advertisement

A kihull√°s k√∂zvetlen√ľl √©rintette a Szerencs√©s S√°rk√°ny (Daigo Fukuryu Maru) nevŇĪ jap√°n hal√°szhaj√≥t, amelynek leg√©nys√©ge hatalmas adag sug√°rz√°st kapott, egyik√ľk r√∂vid idŇĎn bel√ľl meg is halt, hatalmas nemzetk√∂zi felh√°borod√°st kiv√°ltva. A k√≠s√©rletet figyelŇĎ tud√≥sok nagy r√©sz√©t is el√©rte a sug√°rz√°s, aminek eredm√©nye szint√©n sz√°mos daganatos megbeteged√©s, illetve hal√°leset volt. √Črdekess√©g, hogy Nevil Shute ennek a balesetnek a hat√°s√°ra √≠rta meg A parton c. klasszikus√°t, amelybŇĎl egy remek film is k√©sz√ľlt 1959-ben Ava Gardner √©s Gregory Peck fŇĎszerepl√©s√©vel. Ebben a t√∂rt√©netben az √©szaki f√©ltek√©t nukle√°ris h√°bor√ļ puszt√≠tja el, s Ausztr√°lia lak√≥i pedig arra v√°rnak, hogy a d√©li f√©lteke is hasonl√≥ sorsra jusson.