Ahogy a gun control k√©rd√©sekkel kapcsolatban, √ļgy a dr√≥n-pil√≥t√°kkal kapcsolatban is sokszor felmer√ľl a videoj√°t√©kok √©s az agresszi√≥ kapcsolata. A k√©rd√©ses UAV-k, azaz pil√≥tan√©lk√ľli l√©gi j√°rmŇĪvek kritikusai szerint a csak k√©pernyŇĎk√∂n √©s joystickeken kereszt√ľl ir√°ny√≠t√≥ pil√≥t√°k t√ļls√°gosan t√°vol vannak a h√°bor√ļ val√≥s√°g√°t√≥l √©s szinte olyan, mint ha a kedvenc agressz√≠v √©s v√©res videoj√°t√©kukkal j√°tszan√°nak otthon. Ennek hat√°s√°ra bizony√°ra sz√≠vesebben √©s k√©szs√©gesebben √∂lnek √°rtatlan pakiszt√°ni, afg√°n civileket.

Nem állhatnának távolabb a valóságtól.

A pil√≥t√°k k√∂z√ľl sok PTSD esetet kezeltek, √©s tekintve, hogy a kezel√©s √©s tan√°csad√°s √∂nk√©ntes alap√ļ, sajnos nagyon val√≥sz√≠nŇĪ, hogy sokkal t√∂bben vannak, akik csendben szenvednek. A PTSD vagyis a poszt-traumatikus stressz zavar a mindenkori veter√°nok egyik legnagyobb probl√©m√°ja, nagyon fontos √©s szerencs√©re egyre kev√©sb√© ignor√°lt k√©rd√©se a katon√°k eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°snak illetve napjaink hadseregeinek.
ElsŇĎ pillant√°sra tal√°n nehezen bel√°that√≥, hogyan alakul ki ez a zavar olyan pil√≥t√°kn√°l, akikre nem lŇĎnek √©s a 12 √≥r√°s mŇĪszakukat egy l√©gkondicion√°lt kont√©nerben t√∂ltik, majd a Mojave sivatagban gy√∂ny√∂rk√∂dve hazavezetnek a csal√°djukhoz a b√°zis k√∂r√ľli otthonukba.

Advertisement

Kik ezek a pil√≥t√°k, akik a saj√°t maguk √°ltal prefer√°lt n√©ven az RPA-kat (t√°volr√≥l ir√°ny√≠tott l√©gi j√°rmŇĪ) vezetik? Fontos, hogy nem szeretik a dr√≥n sz√≥t, mivel az arra utal, hogy robotpil√≥ta √°ltal ir√°ny√≠tott, automatiz√°lt eszk√∂z√∂krŇĎl van sz√≥. ErrŇĎl sz√≥ sincs, az RPA-k kezel√©s√©nek felelŇĎss√©g√©t teljes m√©rt√©kben √©s s√ļlyosan viselik ezek az emberek. ElsŇĎ gener√°ci√≥juk tekint√©lyes mennyis√©gŇĪ rep√ľlt √≥r√°kkal √©s l√©gi bevet√©sekkel (pil√≥t√°ul: sortie) rendelkezik, jellemzŇĎen harci feladatk√∂r√∂kben. √Āltal√°ban a t√∂bb csal√°ddal t√∂lt√∂tt idŇĎ √©s a k√∂teless√©gtudat vezette ŇĎket arra, hogy ‚Äď sokan gyerekkori Top Gun fŇĪt√∂tte √°lmaikat feladva ‚Äď UAV-ra cser√©lj√©k az egy√©rtelmŇĪen sokkal menŇĎbb vad√°szokat.
Ahogy egyre t√∂bb RPA pil√≥t√°ra volt sz√ľks√©g ‚Äď ma m√°r t√∂bbet k√©peznek belŇĎl√ľk √©vente, mint hagyom√°nyos pil√≥t√°kb√≥l ‚Äď megjelent a m√°sodik gener√°ci√≥, akiket kifejezetten √©s eredetileg is erre a feladatk√∂rre k√©peztek ki. ElsŇĎ gener√°ci√≥s t√°rsaikhoz k√©pest kevesebb rep√ľlt √≥r√°val rendelkeznek, azokat fŇĎleg kik√©pzŇĎg√©peken teljes√≠tve.

Advertisement

Az elsŇĎ gener√°ci√≥s, azaz kor√°bbi val√≥di harci tapasztalattal rendelkezŇĎ, pil√≥t√°k nyilatkozatai alapj√°n a helyzet val√≥j√°ban ellent√©tes azzal, amit a kor√°bban emlegetett vide√≥j√°t√©k-elm√©let h√≠vei felt√©teleznek. Egy √°tlagos vad√°szg√©p kezel√©se k√∂zben szinte kiz√°r√≥lag k√©pernyŇĎk√∂n, absztrakt m√≥don l√°tj√°k c√©lt, majd az esetleges fegyverhaszn√°latot k√∂vetŇĎen a f√∂ldi egys√©ges v√©gzik az √ļn. bomb damage assessmentet (BDA). Ezzel szemben az RPA-k kamer√°i sokkal kifinomultabbak, mivel kisebb c√©lpont ‚Äď azaz ak√°r egyetlen szem√©ly ‚Äď elleni haszn√°latra, illetve hat√©kony felder√≠t√©sre (a pil√≥t√°k leggyakoribb bevet√©se az ISR - intelligence, surveillance, and reconnaissance: h√≠rszerz√©s, megfigyel√©s √©s felder√≠t√©s) tervezt√©k.

Hossz√ļ t√°v√ļ megfigyel√©s alatt intim k√∂zels√©gbe ker√ľlnek az ellens√©g ‚Äď √©s csal√°dja ‚Äď mindennapi √©let√©vel, egy pil√≥t√°t id√©zve ‚Äěnagyon sok fick√≥t l√°ttam szarni". Ez egyfajta Stockholm-szindr√≥m√°t eredm√©nyez, mely probl√©ma ilyen kontextusban elŇĎsz√∂r a mesterl√∂v√©szek kik√©pz√©s√©ben mer√ľlt fel, akiknek szint√©n fŇĎk√©nt megfigyel√©s a feladata. Ez a fajta k√∂zels√©g nehezebb√© teheti a ravasz megh√ļz√°s√°t, amikor parancsot kapnak r√°; pontosabban, amikor megteszik azt, sokkal nagyobb √©rzelmi megterhel√©st jelent majd. Mivel nem √°llnak k√∂zvetlen √©letvesz√©lyben ‚Äď ellent√©tben azokkal a f√∂ldi csapatokkal, akiknek nap, mint nap seg√≠tenek, √©leteket mentve ‚Äď nincs meg a ‚Äěvagy √©n, vagy ŇĎ" t√ļl√©l√©si helyzet, amely megk√∂nny√≠ten√© az emberi √©let kiolt√°s√°nak feldolgoz√°s√°t.

Advertisement

Azt, hogy mennyire √©lik meg val√≥s√°gosnak a k√∂rnyezetet, amelyben szolg√°latot teljes√≠tenek, j√≥l illusztr√°lja az, hogy az ‚Äď egy√©bk√©nt orvosi c√©lb√≥l ‚Äď v√©gzett vizsg√°latok alapj√°n teljesen sztenderd stressz reakci√≥kon mennek kereszt√ľl: megemelkedett pulzus, v√©rnyom√°s, izzad√°s stb. Egy pil√≥ta a ‚Äěbuck fever" kifejez√©st is haszn√°lta, amely a vad√°szat vil√°g√°b√≥l sz√°rmazik, a l√∂v√©s lead√°sa elŇĎtti izgalmat illetve stresszt jel√∂li. Az RPA pil√≥t√°k legt√∂bbsz√∂r maguk v√©gzik a BDA feladatot is a saj√°t l√©gicsap√°suk ut√°n, gyakorlatilag k√∂zvetlen k√∂zelrŇĎl, √≥r√°kon kereszt√ľl megfigyelve az √°ltaluk okozott puszt√≠t√°st √©s hal√°lt. Teh√°t a hagyom√°nyos pil√≥t√°khoz k√©pest jobban szembes√ľlnek szolg√°latteljes√≠t√©s√ľk eredm√©nyeivel. R√°ad√°sul a nap v√©g√©n visszacs√∂ppenek a val√≥s √©let√ľkbe. Emiatt ezek a pil√≥t√°k √ļn. kettŇĎs √©letet √©lnek, mely jelentŇĎs stressz forr√°sa (errŇĎl a jelens√©grŇĎl, mely egy√©bk√©nt jelen van a legt√∂bb mai internethaszn√°l√≥ √©let√©ben pl. D. Rushkoff ‚ÄěPresent Shock" c. k√∂nyv√©bŇĎl lehet t√∂bbet megtudni).

Advertisement

A fenti okok miatt az akt√≠v pil√≥t√°k 30%-a ‚Äěki√©g", azaz jelentŇĎs stresszt, f√°radts√°got, feldolgozatlan ment√°lis neh√©zs√©geket tapasztal. Az USAF szerint ez m√©g nem vesz√©lyes szintŇĪ stressz, azonban a pil√≥t√°k 17%-a m√°r klinikai m√©rt√©kben szenved ugyanettŇĎl a szindr√≥m√°t√≥l (2011-es adatok). Ez m√©g szerencs√©re nem felt√©tlen√ľl jelent PTSD-t, az ilyen eseteket jellemzŇĎen a harci bevet√©seket rep√ľlŇĎk k√∂z√∂tt tapasztalt√°k.

Advertisement

Hab√°r az UAV-k a kritikusaik szerint t√ļl k√∂nnyŇĪv√© tett√©k az √∂l√©st, ez csak gyakorlati szempontb√≥l lehet √≠gy, azok ŇĎket kezelŇĎ emberek sz√°m√°ra kor√°nt sem k√∂nnyŇĪ feladat ez.