Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
Illustration for article titled Elsütőbillentyű-fegyelem

Tegnap elmélkedtünk arról, hogy vajon véletlen elsülés volt-e a keddi incidens, sajnos azonban a rosszmájúak verziója győzött. Azért sajnos, mert szerintem mindannyian szeretnénk, ha legalább rendőri különleges erők egyes tagjai ne lennének balfaszok, de úgy látszik ezzel kell beérnünk. Hajdu sajtótájékoztatója után egyértelmű, a kolléga nyilvánvaló szakmai hibát vétett, ami bárki számára elfogadhatatlan, aki fegyvereket kezel, munkaeszközként használ vagy bármi egyebet csinál velük. Hajdu szerint a kolléga remek lövész és szeretné, ha megtarthatná a munkáját.

Advertisement

Én tényleg utálom már a TEK-et bántani, (az országnak is érdeke lenne, hogy egy ütőképes, normális különleges rendőri alakulata legyen, ami nem egyik botrányból a másikba bukdácsol) de házhoz járnak a faszért. Persze, nyilván sok sikeres körük is volt, csak egyszerűen elég nehéz ezekre koncentrálni, ha közben nem telik el hét, hogy ne valami baklövéssel kerülnének a címlapokra.

Advertisement

Az, hogy az elsütőbillentyűn nem lehet az ujj, amíg nincs a célon a cső úgy, hogy tudjuk mi van mögötte, és rá is akarunk lőni, minden egyes hülyének a fejébe verik az első fegyverbiztonsági tréningen. Ezek ismerete nélkül nem kaphat fegyvertartásit senki, sportlövész versenyeken a véletlen belenyúlás pedig azonnali kizárást eredményez (de még akár a fegyver elejtése is, vagy bármi, ami véletlen elsülést eredményezhet). Joggal várható el tehát, hogy egy rendőr - különösen ha egy terrorelhárítási, elvileg jobban kiképzett, a fegyverét nem csak a szórványos lőterezések során elvétve használó rendőr az inkriminált személy - betartsa ezeket az alapvető szabályokat. Azt, hogy a sima rendőrök mennyire nevetségesen keveset gyakorolhatnak szolgálati fegyvereikkel, azt már régóta tudjuk, nem is ez itt a probléma. Ha egy sima rendőrjárőrrel fordul elő ez, az teljesen más szituáció.

Persze, az USA-ban vagy bármelyik másik nyugati országban is előfordul, hogy egy különleges műveletis “belenyúl az elsütőbillentyűbe”, mert az ember néha hibázik, azonban annál a pontnál, ahol sérülés vagy emberélet kioltása a kockázat, egészen más kontextusba kerül a dolog. Egy ilyen egység tagjának az a feladata, sőt kutya kötelessége, hogy amikor épp nem nagy kockázatú lefogásokban, vagy egyéb műveletekben részt akkor nem csak a lehetséges küldetési szcenáriókat gyakorolja az akvirált Boeingen, de az ilyen alapvető dolgokat is addig fejlessze, míg azok az izommemóriája részét nem képezik. “Erre képzést nem lehet tartani, mert a hibát figyelmetlenség okozta” - mondja Hajdu, én meg inkább nem is kommentálnám ezt.

Advertisement

Utálom a mi lett volna ha kezdetű mondatokat, de a szög alapján lehetett volna sokkal kellemetlenebb is végeredmény - gondolom senkinek nem kell ecsetelni, hogy egy haslövés milyen csúnya kimenetelű is lehet. Vagy ha a végletekig tréningezés anyagilag nem megoldható (amit a Q7-esek fényében nehezen hiszek), akkor talán nem a Glockkal kéne jaszkarizni, hanem jó lesz valami más szolgálati fegyver, amin manuális biztosító van, ha már arra is hülyék vagyunk, hogy a sátorvason kívül tartsuk az ujjunkat. Főleg éles műveletek során.

Share This Story

Get our newsletter