Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Épül a második kínai repülőgép-hordozó

Illustration for article titled Épül a második kínai repülőgép-hordozó

(chinesemilitaryreview.blogspot.com)

A Liaoning tartományi törvényhozó szerv éves ülésén a párttitkár elmondása szerint már megkezdték a munkálatokat Kína második hordozóján is. Bár az erről készült tudósításokat a központi vezetés később leszedette az internetről, ez is csak a hír valóságtartalmát látszik alátámasztani. Vang Min főtitkár a hongkongi lapok beszámolója szerint azt is hozzátette, Talien kikötővároska hajóépítő üzemében ezen kívül két 052D-típusú romboló is készül. A globális erőprojekcióhoz nélkülözhetetlen kellék építése elvileg hat évet vesz igénybe. Kína első körben négy hordozóra vágyik, erre abból lehet következtetni, hogy 2007-ben négy hordozókra szükséges fedélzeti rendszert vásárolt az oroszoktól.

Advertisement

Kína hordozó-programja egyébként nem újkeletű, az évek során tanulmányozásra összesen négy leselejtezett hajót vásároltak a "világpiacon": az ausztrál HMAS Melbournet, valamint az orosz Varjagot, a Minszket és a Kijevet. Most még Szu-33-asok szolgálnak a fedélzetén, de már fejlesztik a kínai Senjang J-15-öst, ami válthatja az orosz repülőtípust. A repülőgéphordozó a mai napig a nagyhatalmiság jelképe, a legtöbbet az amerikai haditengerészet birtokolja, összesen 10 darabot, míg az indiaiak és az olaszok kettőt-kettőt, a Thaiföld, a franciák, britek, oroszok és brazilok pedig egyet-egyet.

(MTI/honvedelem.hu)

Share This Story

Get our newsletter