Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Eurocopter-ajánlat a horizonton

Illustration for article titled Eurocopter-ajánlat a horizonton

Szomszédaink közül a szlovénok már AS532 Cougar mellett döntöttek. Ez a hosszabb, UL/AL variáns. (Wikimedia Commons)

Advertisement

Legújabb hírek szerint a Eurocopternek is beporcosodott a gyík a magyar forgószárnyas-tender hírére. Be is jelentkeztek, hogy ha már kormányközi megállapodás felől mégis tendereztetés felé fordult a honvédelmi minisztérium közbeszerzésének szekere, akkor köszönik szépen, ők is részt vennének.

Ahogy azt már tudjuk, nem csak a mára már gyakorlatilag nem létező harci helikopter képességnek, hanem az utolsókat rúgó közepes szállítóhelikoptereseknek is új eszközök kellenének. A Mi-24-esek közül már egy sem repülhet, a röpképes Mi-8/17 Hipek száma bizonytalan, szintén a nulla felé konvergál. Szakmai fórumokon szükségmegoldásként felmerült, hogy adott esetben felfegyverezhető közepes szállítókból (lásd Sikorsky AH-60L Battlehawk, vagy Mil Mi-171S) vehetnénk többet, így ha nem is teljes értékűen, de fennmarad a harci képesség is. A HM egyébként nem hajlandó nyilvánosságra hozni a teljes szempontrendszert, úgyhogy valószínűleg politikai döntésre készülődik a szaktárca. (Gondolom ez senkit nem lepett meg.)

Advertisement

Vajon mik lehetnek a szóba jöhető típusok? Ha a jelenlegi Minyók specifikációt vesszük alapul, talán az AS532 Cougar lenne az adekvát választás. Alaptípusa, az AS532 UL (utility) a család hosszabbik tagja, amiből létezik felfegyverzett verzió (AL) is. Utóbbira 20 mm-es GIAT gépágyú, 68 mm-es SNEB levegő-föld rakéta, illetve két 7.62x51-es kaliberű géppuska szerelhető. Létezik még kutató-mentő (SAR), illetve haditengerészeti, rövidített (SC) konfigurációban is, bár az utóbbi kevésbé érint minket. Ára típustól függően, 45-55 millió dollár körül mozog.

Az alapul véve viszont, hogy Zord Gábornak a Eurocopteres üzemlátogatásán mit mutogattak, leginkább a közepes Cougar szállító, plusz felfegyverezhető EC645 T2 könnyű-alsóközepes helikopterek tűnnek a legvalószínűbb pályázati kombinációnak. Tekintve, hogy dedikáltan harci helikopter (AH-64 Apache, Mi-28 Havoc vagy Eurocopter Tiger) rendszeresítésére elhanyagolható a matematikai esély, az európai konszern megoldása kézenfekvőnek és célszerűnek is tűnhetne. Feltéve, hogy nem a némileg bundagyanús olasz (AgustaWestland) és orosz (Mil) ajánlatokra esik a vezetés választása.

Share This Story

Get our newsletter