Van egy kis orsz√°g fekete Afrika sz√≠v√©ben, ahol az egy fŇĎre jut√≥ GDP j√≥val meghaladja az EU-√°tlagot ‚Äď megk√∂zel√≠ti a spanyolok√©t √©s az olaszok√©t ‚Äď, a gazdas√°g az ut√≥bbi t√≠z √©vben ŇĎr√ľlt temp√≥ban, stabilan n√∂vekedett, mik√∂zben a lakoss√°g 60%-a nem jut tiszta iv√≥v√≠zhez √©s napi egy doll√°rb√≥l √©ldeg√©l. A n√©h√°ny sz√°zezer fŇĎs lakoss√°ggal rendelkezŇĎ Egyenl√≠tŇĎi-Guinea a 90-es √©vek k√∂zep√©ig a teljesen √°tlagos afrikai orsz√°gok k√∂z√© tartozott: a gyarmatos√≠t√≥k kivonul√°sa ‚Äď jelen esetben a spanyolok ‚Äď ut√°n l√©trej√∂tt hatalmi v√°kuum mindenf√©le kiskir√°lyokat vonzott az orsz√°gba, akik hosszabb-r√∂videbb idŇĎre magukhoz ragadt√°k a hatalmat, szorgalmasan tizedelve a helyi lakoss√°got. Az orsz√°g 1996-ban v√°lt √©rdekess√©, amikor a f√∂ld alatt tal√°ltak valamit, m√©ghozz√° igen nagy mennyis√©gben: olajat.

Az addig √©vi -2 √©s 5% k√∂z√∂tti √©vi GDP-n√∂veked√©s 1997-ben r√∂gt√∂n 71,5%-ra ugrott, √©s a k√∂vetkezŇĎ √©vekben is √°tlag 32% k√∂r√ľl mozgott. A nagy nyugati olajt√°rsas√°gok napi t√∂bb sz√°zezer hord√≥ olajat csapoltak a f√∂ld al√≥l, a p√©nz nagy r√©sz√©bŇĎl pedig egy viszonylag szŇĪk elit r√©szes√ľlt, mik√∂zben a n√©p nagy r√©sze az √≥ri√°si gazdas√°gb√≥l pontosan semmit nem vett √©szre, nem sz√ľletett Afrika m√©ly√©n egy √ļjabb Kuwait. Ez a helyzet eg√©szen a 2000-es √©vek legelej√©ig remek√ľl mŇĪk√∂d√∂tt, amikor az 1979 √≥ta uralkod√≥ ‚Äď √©s ezzel Kadhafi buk√°sa √≥ta Afrik√°ban jelenleg cs√ļcstart√≥ ‚Äď Teodoro Obiang Nguema Mbasogo kital√°lta, hogy m√©giscsak jobb lenne, ha nem az Exxon Mobil √©s m√°s hasonl√≥ nyugati c√©gek vinn√©k ki a nyeres√©g egy jelentŇĎs szelet√©t az orsz√°gb√≥l. 2002-ben megalap√≠totta a nemzeti olajt√°rsas√°got, illetve g√°zt√°rsas√°got, √©s a nyugati c√©geket hazak√ľldte az orsz√°gb√≥l. Afrik√°ban vagyunk, ne legyenek ill√ļzi√≥ink: ez a l√©p√©s nem az√©rt t√∂rt√©nt, hogy a n√©pnek t√∂bb jusson, az ŇĎ helyzet√ľk semmit sem v√°ltozott, viszont Mbasogo eln√∂k √©s sleppje jelentŇĎsen n√∂velni tudta a bev√©teleit, az eln√∂k mag√°nvagyon√°t 800 √©s 1100 milli√≥ doll√°r k√∂z√© teszik.

√ďri√°si a szeg√©nys√©g √©s a munkan√©lk√ľlis√©g az egyenl√≠tŇĎi orsz√°gban (www.pulitzercenter.org)

Term√©szetesen ez a l√©p√©s egy√°ltal√°n nem tetszett sem az Exxonnak, sem a spanyoloknak ‚Äď akiknek a gyarmatuk felad√°sa ellen√©re m√©g mindig jelentŇĎs √©rdekelts√©geik vannak az orsz√°gban, csak√ļgy mint a franci√°knak Maliban ‚Äď, √ļgyhogy l√©pni kellett. Ilyesmi√©rt h√°bor√ļt ind√≠tani manaps√°g kev√©sb√© illik, viszont szerencs√©re vannak alternat√≠v, bev√°lt m√≥dszerek egy rezsim megbuktat√°s√°ra, ez pedig a k√ľlf√∂ldrŇĎl finansz√≠rozott √©s t√°mogatott puccs.

Advertisement

A puccs megszervez√©s√©re egy brit ex-katon√°t, Simon Mannt k√©rt√©k fel. Mann sz√°m√°ra nem volt √ļj terep az olajipar, az √©szaki-tengeri kitermel√©sekn√©l b√ļv√°rk√©nt seg√≠tette a kutat√°sokat, m√≠g v√©g√ľl egy kanadai olajipari c√©g szolg√°lat√°ban nem √°llt. Emellett volt m√©g egy fontos √©rv m√∂g√∂tte: alap√≠t√≥ tagja volt a Sandline International nevŇĪ katonai mag√°nv√°llalatnak (a t√©m√°r√≥l sz√≥ esik bŇĎvebben az √°ltalunk aj√°nlott Shadow Companyban is), amely mindenf√©le fegyveres szolg√°ltat√°st ny√ļjtott k√ľl√∂nf√©le megb√≠z√≥k sz√°m√°ra.

Advertisement

Simon Mann (középen) a brit SAS-ben szolgált, és kiterjedt afrikai kapcsolatokkal rendelkezett (www.dagbladet.no)

Mann el is rep√ľlt a D√©l-Afrikai K√∂zt√°rsas√°gba, mely az apartheid buk√°sa √≥ta kimer√≠thetetlen forr√°sa a tapasztalt √©s harcedzett feh√©r √©s nem feh√©r katon√°knak. 78 katon√°t √©s 3 pil√≥t√°t v√°lasztott ki a feladatra, k√∂zt√ľk sokan az apartheid rezsim k√ľl√∂nleges egys√©g√©ben, a 32 Battalionban (l√°sd DiCaprio √©s a V√©res gy√©m√°nt) szolg√°ltak, de voltak a csapatban √∂rm√©nyek is, akik a szint√©n remek kik√©pzŇĎterepnek sz√°m√≠t√≥ Kauk√°zusb√≥l √©rkeztek. A fegyverarzen√°l impressz√≠v volt: 20 g√©ppuska, 61 g√©pkarab√©ly, 150 k√©zigr√°n√°t, 10 k√©zi p√°nc√©lt√∂rŇĎ gr√°n√°tvetŇĎ √©s 75,000 darab lŇĎszer. A dolog komolys√°g√°t j√≥l jelzi, hogy felk√©sz√ľltek az evaku√°ci√≥ra is, amihez egy Mil-helikoptert b√©reltek ki.

Advertisement

Hogy az orsz√°g ne zuhanjon k√°oszba a puccs ut√°n, sz√ľks√©g volt egy b√°bra, aki megv√©di a nyugati √©rdekeket, √©s stabiliz√°lja az orsz√°g helyzet√©t. Ehhez Severo Moto, r√©gi ellenz√©ki vezetŇĎt vett√©k elŇĎ.

A terv teh√°t k√©szen √°llt, a kitŇĪz√∂tt idŇĎpont 2004 m√°rcius k√∂zepe volt, amikor azonban a bag√°zs nagyobb r√©sz√©t, √©l√ľk√∂n Simon Mann-nel letart√≥ztatt√°k a D√©l-Afrik√°val hat√°ros Zimbabwe fŇĎv√°ros√°ban, k√©t nappal k√©sŇĎbb pedig a csapat m√°sik r√©sz√©t Egyenl√≠tŇĎi-Guine√°ban. Sajn√°latos m√≥don ugyanis m√©g az afrikai rendŇĎr√∂knek is szemet sz√ļr, ha a rept√©r k√∂zep√©n k√©t szakasznyi, √°llig felfegyverzett katona k√©sz√ľl besz√°llni egy rep√ľlŇĎre. A t√°rgyal√°sokba most ne menj√ľnk bele, term√©szetesen mindenki tagadott mindent, a katon√°k teljesen j√≥ sz√°nd√©kkal terveztek beutazni az orsz√°gba, az eg√©sz puszta f√©lre√©rt√©s. Az √≠t√©lethozatalkor nem fukarkodtak az √©vekkel, Simon Mann p√©ld√°ul 34 √©vet kapott a vil√°g egyik legkegyetlenebb b√∂rt√∂nek√©nt sz√°mon tartott Black Beachen, de v√©g√ľl egy √©v ut√°n ‚Äď val√≥sz√≠nŇĪleg k√ľlsŇĎ nyom√°sra ‚Äď szabadon engedt√©k.

Advertisement

De honnan volt rá pénz?

Egy ilyen puccsk√≠s√©rlet az√©rt nem k√©t doll√°r, fŇĎleg ilyen professzion√°lis csapattal √©s fegyverzettel ‚Äď m√©g ha maga az akci√≥, olyan ex-mag√°nkaton√°k szerint, mint Eeben Barlow, csapnival√≥an volt megszervezve ‚Äď, teh√°t kellett lennie egy stabil anyagi h√°tt√©rnek. A t√°rgyal√°sokon szerencs√©re majdnem mindenre f√©ny der√ľlt.

Advertisement

K√©ts√©gtelen√ľl a legillusztrisabb szem√©ly Margareth Thatcher mindenf√©le gyan√ļs fegyver√ľgylettel √∂sszef√ľgg√©sbe hozott fia, Mark Thatcher volt, akit 2005 janu√°rj√°ban egy d√©l-afrikai b√≠r√≥s√°gon bŇĪn√∂snek √≠t√©ltek (ŇĎ maga is √≠gy vallott) a puccs finansz√≠roz√°s√°√©rt √©s a mag√°nhadseregek szervez√©s√©√©rt. Ňź 285,000 doll√°rral j√°rult hozz√° az akci√≥ siker√©hez.

Simon Mann maga félmillió dollárt kalapozott össze.

Ely Calil, libanoni olajmilli√°rdos 750,000 USD-t adott a k√∂z√∂sbe. Ja, am√ļgy tagadta, hogy tudott volna a puccsr√≥l. H√°t persze.

Advertisement

David Tremian, d√©l-afrikai befektetŇĎ 500,000 doll√°rral t√°mogatta az akci√≥t.

Lord Archer, brit felsŇĎh√°zi politikus is √°tulta a maga 134,000 doll√°rj√°t a feladatra, √°m ŇĎ is ŇĎszint√©n tagadta, hogy tudta volna, mire adja a p√©nzt.

Advertisement

A legnagyobb t√°mogat√≥ am√ļgy Severo Moto volt, aki 1,8 milli√≥ doll√°rt √©s term√©szetesen esetleges eln√∂ks√©ge eset√©n kiz√°r√≥lag olajkoncesszi√≥s jogokat aj√°nlott fel az √©rdekelteknek.

Hatalmi játék

Mint k√©sŇĎbb kider√ľlt, a brit korm√°ny m√°r h√≥napokkal kor√°bban √©rtes√ľlt az akci√≥r√≥l, l√©nyeg√©ben mindenrŇĎl tudtak. Jack Straw brit k√©pviselŇĎ elŇĎsz√∂r ugyan kategorikusan tagadott mindent, √°m mint ut√≥lag kider√ľlt, m√©g azt is megszervezte, hogy a brit √°llampolg√°rokat azonnal evaku√°lj√°k puccs eset√©n. K√©sŇĎbb a The Observer brit hetilap has√°bjain k√©rt bocs√°natot az√©rt, hogy nem volt teljesen ŇĎszinte egy kor√°bbi interj√ļban.

Advertisement

Obiang eln√∂k Spanyolorsz√°got is megv√°dolta a puccsban val√≥ r√©szv√©tellel, ugyanis az akci√≥ idej√©n v√©letlen√ľl pont a k√∂zelben tart√≥zkodott k√©t hadihaj√≥juk 500 katon√°val a fed√©lzeten. A spanyol k√ľl√ľgyi sz√≥viv√≥ term√©szetesen mindent tagadott, kifejtve, hogy a k√©rd√©ses idŇĎpontban a k√∂zelben sem voltak spanyol haj√≥k. N√©mi kommunik√°ci√≥s baki azonban t√∂rt√©nhetett, a k√ľl√ľgyminiszter ugyanis csak annyit mondott, hogy a haj√≥k a k√©rd√©ses idŇĎpontban √©s helysz√≠nen nem katonai feladatot hajtottak v√©gre.

√ćgy √©rt v√©get teh√°t a puccsk√≠s√©rlet. Egyenl√≠tŇĎi-Guine√°ban az√≥ta sem v√°ltozott semmi, a n√©p √©hezik, Obiang eln√∂k pedig stabilan ŇĎrzi hatalm√°t a sok milli√≥ k√∂bm√©ter olaj √©s g√°z felett Afrika egyik leggazdagabb orsz√°g√°ban.