Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
Illustration for article titled India mégsem kér az AgustaWestlandből

Ugyan szerdai, de szempontunkból mindenképpen releváns hír, hogy India visszamondta 556 millió eurós, luxushelikopterek beszerzéséről szóló szerződését az AgustaWestland angol-olasz helikoptergyártóval - dobpergés - korrupciós gyanú miatt. A még 2010 elején megkötött, 12 AW101 helikopterrel kapcsolatos szerződést vicces nevű kedvencünk, Arackaparambil Kurien Antony hadügyminiszter tette semmissé.

Advertisement

Az AW-t is birtokló vállalatcsoport, a Finmeccanica vezérigazgatóját, Giuseppe Orsit tavaly februárban tartoztatták le, mivel a vád szerint még az AW vezetőjeként összesen 51 millió euró értékű csúszópénzt juttatott a megfelelő zsebekbe, hogy a megrendelések biztosítva legyenek. Az esemény hatalmas felháborodást váltott ki Indiában. Az AgustaWestland korábban döntőbíróság előtt szerette volna tisztázni a dolgokat, ehhez az indiaiak azonban nem járultak hozzá, egészen mostanáig. Most, hogy felmondták a megállapodást, már állnak elébe, szivárogtatta ki ismeretlen hadügyminisztériumi forrás.

Mivel korábban komoly esélyesként kiáltották ki az itthoni helikopterbeszerzés kapcsán is a Finmeccanica AW-t, mindenképpen érdemes az ügy fejleményeire odafigyelni.

Share This Story

Get our newsletter