Hadi(k) kávéház

India mégsem kér az AgustaWestlandből

Ugyan szerdai, de szempontunkból mindenképpen releváns hír, hogy India visszamondta 556 millió eurós, luxushelikopterek beszerzéséről szóló szerződését az AgustaWestland angol-olasz helikoptergyártóval - dobpergés - korrupciós gyanú miatt. A még 2010 elején megkötött, 12 AW101 helikopterrel kapcsolatos szerződést vicces nevű kedvencünk, Arackaparambil Kurien Antony hadügyminiszter tette semmissé.

Az AW-t is birtokló vállalatcsoport, a Finmeccanica vezérigazgatóját, Giuseppe Orsit tavaly februárban tartoztatták le, mivel a vád szerint még az AW vezetőjeként összesen 51 millió euró értékű csúszópénzt juttatott a megfelelő zsebekbe, hogy a megrendelések biztosítva legyenek. Az esemény hatalmas felháborodást váltott ki Indiában. Az AgustaWestland korábban döntőbíróság előtt szerette volna tisztázni a dolgokat, ehhez az indiaiak azonban nem járultak hozzá, egészen mostanáig. Most, hogy felmondták a megállapodást, már állnak elébe, szivárogtatta ki ismeretlen hadügyminisztériumi forrás.

Advertisement

Mivel korábban komoly esélyesként kiáltották ki az itthoni helikopterbeszerzés kapcsán is a Finmeccanica AW-t, mindenképpen érdemes az ügy fejleményeire odafigyelni.

Share This Story

Get our newsletter