Ugyan szerdai, de szempontunkb√≥l mindenk√©ppen relev√°ns h√≠r, hogy India visszamondta 556 milli√≥ eur√≥s, luxushelikopterek beszerz√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ szerzŇĎd√©s√©t az AgustaWestland angol-olasz helikoptergy√°rt√≥val - dobperg√©s - korrupci√≥s gyan√ļ miatt. A m√©g 2010 elej√©n megk√∂t√∂tt, 12 AW101 helikopterrel kapcsolatos szerzŇĎd√©st vicces nevŇĪ kedvenc√ľnk, Arackaparambil Kurien Antony had√ľgyminiszter tette semmiss√©.

Az AW-t is birtokl√≥ v√°llalatcsoport, a Finmeccanica vez√©rigazgat√≥j√°t, Giuseppe Orsit tavaly febru√°rban tartoztatt√°k le, mivel a v√°d szerint m√©g az AW vezetŇĎjek√©nt √∂sszesen 51 milli√≥ eur√≥ √©rt√©kŇĪ cs√ļsz√≥p√©nzt juttatott a megfelelŇĎ zsebekbe, hogy a megrendel√©sek biztos√≠tva legyenek. Az esem√©ny hatalmas felh√°borod√°st v√°ltott ki Indi√°ban. Az AgustaWestland kor√°bban d√∂ntŇĎb√≠r√≥s√°g elŇĎtt szerette volna tiszt√°zni a dolgokat, ehhez az indiaiak azonban nem j√°rultak hozz√°, eg√©szen mostan√°ig. Most, hogy felmondt√°k a meg√°llapod√°st, m√°r √°llnak el√©be, sziv√°rogtatta ki ismeretlen had√ľgyminiszt√©riumi forr√°s.

Mivel kor√°bban komoly es√©lyesk√©nt ki√°ltott√°k ki az itthoni helikopterbeszerz√©s kapcs√°n is a Finmeccanica AW-t, mindenk√©ppen √©rdemes az √ľgy fejlem√©nyeire odafigyelni.