Volt idŇĎszak, mikor csak fenyegetŇĎztek az oroszok a r√∂vid hat√≥t√°vols√°g√ļ, kv√°zi-ballisztikus hadmŇĪveleti-harc√°szati rak√©t√°k Kalinyingr√°di exkl√°v√©ba val√≥ telep√≠t√©s√©vel, h√©tfŇĎn azonban megerŇĎs√≠tett√©k, hogy az Iszkander-M-ek m√°r a ter√ľleten vannak.

A n√©met Bild hozta a h√≠rt, hogy az √©vekkel ezelŇĎtti fenyegetŇĎz√©sek ut√°n az oroszok csendben Balti-r√©gi√≥ba helyeztek √°t 10 Iszkander-komplexumot, ahonnan konfliktus eset√©n k√©nyelmesen k√©pesek lenn√©nek t√°madni a Balti-√°llamok, Lengyelorsz√°g vagy ak√°r N√©metorsz√°g ter√ľlet√©n levŇĎ NATO c√©lpontokat, a rak√©ta 400 kilom√©teres hat√≥sugar√°n bel√ľl. Persze gyorsan azt is hozz√°tett√©k, hogy ezzel nem s√©rtettek meg semmif√©le nemzetk√∂zi egyezm√©nyt, r√°ad√°sul a fegyver 500 km alatti hat√≥t√°vols√°ga miatt m√©g az k√∂zepes hat√≥t√°vols√°g√ļ ballisztikus rak√©t√°kr√≥l √©s robotrep√ľlŇĎg√©pekrŇĎl rendelkezŇĎ INF-szerzŇĎd√©s hat√°lya al√≥l is k√≠v√ľl esik.

A l√©p√©s nyilv√°nval√≥an az eur√≥pai rak√©tav√©delmi t√∂rekv√©sekre √©rkezŇĎ v√°lasz, mivel Moszkva fenyeget√©snek veszi, hogy a NATO k√∂zvetlen hat√°rai ment√©n tervezi telep√≠teni a pajzs elemeit. Igor Konyasenkov vez√©rŇĎrnagy, a v√©delmi miniszt√©rium sz√≥vivŇĎje persze a komplexumok konkr√©t diszlok√°ci√≥j√°r√≥l m√°r nem k√≠v√°nt megosztani tov√°bbi r√©szleteket.

RIA Novosztyi