T√∂bbsz√∂r is foglalkoztunk m√°r a katonai mag√°nv√°llalatokkal (PMC - private military company) √©s az alkalmaz√°sukban √°ll√≥ modern zsoldosokkal. Az √°ltalunk is aj√°nlott Shadow Company c. filmbŇĎl is kider√ľlt, hogy b√°r l√©tez√©s√ľk k√∂zel sem √ļjkeletŇĪ, t√©rnyer√©s√ľk az ut√≥bbi m√°sf√©l √©vtizedben gyorsult fel.

M√≠g a Sivatagi Vihar hadmŇĪveletben m√©g 100 amerikai katon√°ra jutott egy kontraktor, addig a 2003-as Iraki Szabads√°g-hadmŇĪvelet idej√©re ez az ar√°ny teljesen megv√°ltozott: 10 katon√°ra jutott egy zsoldos. N√©gy √©vvel az iraki h√°bor√ļ kezdete ut√°n oda jutott a helyzet, hogy ugyanannyi katona √°llom√°sozott az √°llamban, mint ah√°ny civil kontraktor, sŇĎt idŇĎvel t√∂bben is lettek, mint √°llami alkalmaz√°sban √©lŇĎ koll√©g√°ik. Persze ennek k√∂vetkezm√©nyek√©ppen a hivatalos adatok alapj√°n az iraki h√°bor√ļban bŇĎ m√°sf√©lezer zsoldos vesz√≠tette √©let√©t, ez kb. harmadannyi, mint mennyi a US Army hivatalos halottsz√°ma. A PMC-k r√©szv√©tel√©vel zajl√≥ amerikai konfliktusok √°llatorvosi lov√°nak, az iraki h√°bor√ļnak olyan nagynevŇĪ c√©gek voltak a legfontosabb szereplŇĎi, mint a botr√°nyair√≥l elh√≠res√ľlt Blackwater (k√©sŇĎbb Xe, jelenleg Academi), a brit Aegis Defence Services vagy a m√°ra felsz√°molt Sandline International.

K√∂zben ugye hivatalosan az amerikai hadsereg kivonult Irakb√≥l √©s Obama egyik legfŇĎbb c√©lkitŇĪz√©se teljes√ľlt. Csak azzal nem sz√°molt senki a k√∂zelm√ļltig, hogy az ISIS od√°ig juthat, ameddig siker√ľlt neki. Az eln√∂k persze gyorsan biztos√≠tott mindenkit, hogy b√°r harcban √°llnak a szervezettel, sz√°razf√∂ldi erŇĎk nem t√©rnek vissza. √ČrthetŇĎ, hiszen ez volt egyik legfontosabb kamp√°ny√≠g√©rete √©s egy√©bk√©nt is, kurva szarul mutatnak a hetente haza√©rkezŇĎ, csillagos-s√°vos lobog√≥val letakart kopors√≥k.

Advertisement

Sokan azonban fontosabbnak tartott√°k azt, amirŇĎl hallgatott, mint azt amirŇĎl nem. Egyr√©szrŇĎl azt Giulio Douhet l√©gif√∂l√©ny-elm√©let√©nek buk√°sa √≥ta tudjuk, hogy csak l√©giuralommal illetve levegŇĎbŇĎl t√°madva az ellens√©get nem lehet megnyerni egy h√°bor√ļt. Ezt √©s a zsoldosokat √∂vezŇĎ hallgat√°st lehet √ļgy is √©rtelmezni, hogy az USA az ISIS elleni h√°bor√ļban elsŇĎsorban a katonai mag√°nv√°llalatokra h√°r√≠tan√° √°t a f√∂ldi taktikai feladatokat.

Ahhoz, hogy √©rts√ľk, hogy ezzel az elm√©lettel mi az elsŇĎdleges probl√©ma, nem √°rt tudni, hogy a PMC-knek a szakirodalom n√©gy alt√≠pus√°t k√ľl√∂nb√∂zteti meg: a kik√©pz√©si √©s mentoring megb√≠z√°sokat teljes√≠tŇĎ katonai tan√°csad√≥ v√°llalatokat, azaz a private military consulting c√©geket, a logisztik√°t √©s az √ľzemeltet√©si feladatokat √°tv√°llal√≥ private military support c√©geket, a jelenleg legnagyobb sz√°mban l√©tezŇĎ katonai biztons√°gi c√©geket, azaz a private security companykat (ezek ŇĎrz√©s-v√©delemmel, kiemelt szem√©lyek v√©delmez√©s√©vel, objektumv√©delemmel foglalkoznak) √©s v√©g√ľl a klasszikus katonai erŇĎt ny√ļjt√≥ private military providereket (ilyen volt a legend√°s Executive Outcomes √©s a rosszeml√©kŇĪ Sandline is).

Advertisement

Ez ut√≥bbiakra lenne sz√ľks√©g igen nagy sz√°mban ezek azonban az EO √©s a Sandline botr√°nyai, illetve az egyre szigorod√≥ t√∂rv√©nyi szab√°lyoz√°s miatt azonban fokozatosan eltŇĪntek, h√°tt√©rbe szorultak. R√°ad√°sul a t√∂bbi kateg√≥ria szereplŇĎinek sem t√ļl j√≥ a h√≠r√ľk: dr√°g√°k, nem t√ļl hat√©konyak √©s rettenetesen bunk√≥k a helyiekkel. Akik pedig nem az egyenruh√°t n√©zik, hanem azt, hogy itt egy angolul besz√©lŇĎ tah√≥, aki nem tiszteli a szok√°sokat, a kult√ļr√°t √©s √ļgy alapvetŇĎen semmit sem. Ahogy a Daily Beast vonatkoz√≥ cikke meg is jegyzi: benne voltak a legnagyobb botr√°nyok kellŇĎs k√∂zep√©ben Abu Ghraibt√≥l a Nisour-t√©ri l√∂v√∂ld√∂z√©sekig mindenhol. R√°ad√°sul a Blackwaternek "k√∂sz√∂nhetj√ľk" a h√°bor√ļ egyik legnagyobb csat√°j√°t is, Falludzs√°t is.

Advertisement

Az √ļjs√°g √°ltal megk√©rdezett zsoldosok egy√∂ntetŇĪen √ļgy gondolj√°k, komoly lehetŇĎs√©gek elŇĎtt √°ll a szektor. A k√∂z√∂ss√©g nagyon p√∂r√∂g, zs√≠ros megrendel√©sekre sz√°m√≠tanak √©s itt nem felt√©tlen√ľl csak military providerekre √©rdemes gondolni. Obama doll√°rmilli√≥kat k√©rt a kongresszust√≥l a sz√≠riai ellenz√©k sza√ļd-ar√°biai kik√©pz√©s√©re. A kik√©pz√©si √©s logisztikai c√©gek kapva-kapn√°nak a lehetŇĎs√©gen.A l√©p√©s logikus lenne, mert √≠gy Obama harcolhatna az ISIS ellen a f√∂ld√∂n is, mindezt a rettentŇĎ rossz z√°szl√≥s-kopors√≥s negat√≠v PR n√©lk√ľl. A gond ezzel mind√∂ssze csak az, hogy nem v√©letlen√ľl van annyira rossz h√≠re a v√°llalatoknak. M√©g ha a fentebbi probl√©m√°kr√≥l nem is vesz√ľnk tudom√°st, akkor is egy sor k√≠nos nemzetk√∂zi jogi probl√©m√°t vet fel az egyenruha n√©lk√ľl harcol√≥ kombatt√°nsok alkalmaz√°sa.

A PMC-k√∂z√∂ss√©g zsizseg√©se eset√©ben csak olaj volt a tŇĪzre, hogy a Pentagon az ipar√°g szereplŇĎitŇĎl √°raj√°nlatot k√©rt t√≠z √ļn. VSAT f√∂ldi telekommunik√°ci√≥s √°llom√°s l√©tes√≠t√©s√©re. Ezeket haszn√°lt√°k Irakban az elŇĎretolt mŇĪveleti b√°zisok kommunik√°ci√≥j√°nak biztos√≠t√°s√°ra. A m√°sodik √°raj√°nlat-k√©r√©s mentorok √©s tan√°csad√≥k alkalmaz√°s√°ra utal, akik a tervek szerint az Iraki Terrorelh√°r√≠t√≥ Szolg√°latnak √©s a helyi v√©delmi miniszt√©riumnak dolgozn√°nak. A Pentagon hivatalos √°ll√°spontja alapj√°n ez mind√∂ssze csak ig√©ny- √©s k√©pess√©gfelm√©r√©s volt. Ennek ellen√©re nem neh√©z ebben a mostans√°g zsugorod√≥ szegmensnek megl√°tni a piaci lehetŇĎs√©get.

Advertisement

A 2008-as adatok alapj√°n mintegy negyedmilli√≥ kontraktor √°llt alkalmaz√°sban az Egyes√ľlt √Āllamok K√∂zponti Parancsnoks√°ga al√° tartoz√≥ orsz√°gokban: ide tartozik Irakon √©s Afganiszt√°non k√≠v√ľl Szom√°lia, Pakiszt√°n √©s Jemen is. M√°ra ez a sz√°m a h√°bor√ļk v√©g√©vel negyed√©re esett vissza √©s a marad√©k kb. hatvanezernek h√°romnegyede is Afganiszt√°nban tev√©kenykedik.

Advertisement

A helyzet jelenleg annyira t√∂r√©keny Irakban, hogy b√°r a Nisour t√©ri incidens √©s a t√∂bbi cirkusz miatt anno a korm√°ny megtagadta a diplom√°ciai immunit√°st a sokszor kezelhetetlen PMC kontraktorokt√≥l, most √ļgy tŇĪnik, hogy az amerikai katon√°knak nem is oly r√©g biztos√≠tott t√∂rv√©nyes v√©delmet kiterjeszthetik a mag√°nv√°llalatok zsoldosaira is. Sokak szerint azonban a kik√©pz√©si √©s t√°mogat√≥ megb√≠z√°sok sokszor csak politikai √°lcak√©nt szolg√°nak, amik a v√°llalatok val√≥s tev√©kenys√©g√©t leplezik √©s azt, hogy katonai bakancsok helyett amerikai kv√°zi-civilek cipŇĎi taposs√°k az iraki f√∂ldet.

Abban eg√©szen biztosak lehet√ľnk, hogy lesznek m√©g a kor√°bbiakhoz hasonl√≥ cirkuszok √©s nemzetk√∂zi jogi probl√©m√°k sokas√°ga fog felmer√ľlni. Ugyanakkor Obama √≠g√©ret√©vel, (miszerint nem k√ľldenek katon√°kat Irakba √©s Sz√≠ri√°ba) sarokba szor√≠totta mag√°t, amibŇĎl az egyik lehets√©ges ki√ļt a PMC-k sz√©lesk√∂rŇĪ alkalmaz√°sa.