Sokan reklamáltátok a magyar tragédia hiányát, de szándékosan nem írtam bele, mert nem tisztázott a dolog a mai napig sem és nem akartam még nagyobb katyvaszt. Mindenesetre - mint a mostanival némileg rokonítható eset - mindenképpen említést érdemel.

1975. szeptember 30-√°n a Mal√©v MA-240-es j√°rata, egy Tupoljev Tu-154B2-es a F√∂ldk√∂zi-tengerbe zuhant Libanon partjait√≥l nem messze. A menetrend szerinti Budapest-Bejr√ļt vonalon rep√ľlŇĎ g√©pen utaz√≥ 50 utas √©s a t√≠zfŇĎs szem√©lyzet meghalt. T√ļl√©lŇĎ nem volt.

Amiket nem √°rt tudni a h√°tt√©rrŇĎl:
1. Jav√°ban d√ļlt a libanoni polg√°rh√°bor√ļ, konfliktusos √∂vezetek k√∂rny√©k√©n rep√ľlni pedig - ahogy a mostani p√©lda is mutatja - nem egy √©letbiztos√≠t√°s.
2. A szovjetek √©s vel√ľk az eg√©sz b√©ket√°bor (√≠gy mi is) a zsid√≥ √°llammal szembe helyezkedtek a geopolitikai sakkt√°bl√°n. A Palesztin Felszabad√≠t√°si Szervezet kiv√°l√≥ kapcsolatokkal rendelkezik a keleti blokk orsz√°gaiban.
3. Egyesek azt is pedzegett√©k, hogy a szovjetekhez hasonl√≥an mi is hadianyaggal t√°mogatjuk a palesztinokat, sŇĎt a g√©p is sz√°ll√≠tott ezt-azt az akkoriban egy√©bk√©nt m√©g jelentŇĎsnek sz√°m√≠t√≥ hazai hadiipar term√©kei k√∂z√ľl.
4. Alig p√°r nappal a katasztr√≥fa elŇĎtt Jasszer Arafatot lesz√°m√≠tva szinte az √∂sszes magasrang√ļ PFSZ vezetŇĎ Budapesten volt a helyi k√©pviselet√ľk megnyit√°si cerem√≥ni√°j√°n.
5. B√°r a g√©p ezen alt√≠pusa 160-180 fŇĎt is megk√∂zel√≠tŇĎ utasl√©tsz√°mot tud sz√°ll√≠tani, a Tupoljeven ez√ļttal csak 50 utas volt, ennek ellen√©re t√∂bb tan√ļ elmond√°sa szerint napokkal kor√°bban sem lehetett m√°r jegyet v√°ltani a j√°ratra. Az indul√°st t√∂bbsz√∂r elhalasztott√°k, r√°ad√°sul visszaeml√©kez√©sek szerint az am√ļgy is meglehetŇĎsen f√©lreesŇĎ helyen v√°rakoz√≥ g√©p k√∂r√ľl egy idŇĎre megszŇĪnt a kivil√°g√≠t√°s, ami tov√°bbi konte√≥knak, tal√°lgat√°soknak szolg√°ltatott alapot.

Advertisement

A g√©p mintegy hat√≥r√°s k√©s√©ssel, 23 √≥ra elŇĎtt p√°r perccel kapott felsz√°ll√°si enged√©lyt √©s meg is kezdte az utat Bejr√ļtba. A fed√©lzeten a magyar szem√©lyzet, egy magyar, tizenhat egy√©b nemzetis√©gŇĪ √©s 33 libanoni utas foglalt helyet. A HA-LCI lajstromjelŇĪ g√©p majdnem eg√©sz √ļtja zavartalanul telt, m√≠gnem hajnali h√°rom elŇĎtt egy kev√©ssel meg nem szŇĪnt a r√°di√≥kapcsolat. A Tupoljev ekkora p√°r kilom√©terre volt Bejr√ļtt√≥l, √©s a part menti, viszonylag sek√©ly vizek f√∂l√∂tt rep√ľlt. A k√∂r√ľlm√©nyek nagyon zavarosak a mai napig, t√∂bbf√©le te√≥ria, verzi√≥ kering, ezek sokszor egym√°snak is ellentmondanak.

Amit tudunk:
1. A fekete doboz nem lett meg, √©rt√©kelhetŇĎ inform√°ci√≥t a fed√©lzeti rendszerekbŇĎl nem siker√ľlt kinyerni. Az t√ľst√©nt fel√°ll√≠tott t√∂bbnemzeti vizsg√°l√≥bizotts√°g semmilyen jelent√©st nem hozott nyilv√°noss√°gra. Az utaslista √©s a fuvarlevelek nyomtalanul eltŇĪntek.
2. A g√©pen val√≥sz√≠nŇĪleg robban√°s t√∂rt√©nt.
3. A Brit Kir√°lyi Haditenger√©szet felaj√°nlja, hogy nem t√ļl m√©ly v√≠zbŇĎl seg√≠t felhozni a roncsot - ezt a magyar korm√°ny nem hajland√≥ elfogadni.

Amit tudni vélnek egyesek:
1. A g√©p az√©rt sz√°ll√≠tott ilyen kev√©s embert, mert a konfigur√°lhat√≥ utast√©rben az √ľl√©sek hely√©re Videoton felirat√ļ dobozok ker√ľltek, amik k√∂zel√©be nem engedt√©k az egyszerŇĪ rept√©ri haland√≥k sem. A s√∂t√©ts√©get haszn√°lt√°k ki a felpakol√°sra √©s ez az oka a f√©lreesŇĎ v√°rakoz√°si helynek is.
2. A k√©s√©seket a megnyit√≥r√≥l hazafele tart√≥ palesztin k√ľld√∂tts√©g okozta. A g√©pre v√©g√ľl nem sz√°llt fel egy palesztin sem.
3. A 33 libanoni, de legal√°bb egy r√©sz√ľk itthon kik√©pz√©st kapott harcosbrig√°d tagjai, akik valami diszn√≥s√°gra k√©sz√ľltek a frissen megszerzett tud√°sukkal.

Advertisement

A kommentelŇĎknek j√≥ est√©t, j√≥ konte√≥z√°st k√≠v√°nn√©k √≠gy elŇĎre is.

A k√©pet az AIRPortalr√≥l ny√ļltuk. A poszthoz t√∂bbek k√∂z√∂tt a Konte√≥blog vonatkoz√≥ cikk√©t is felhaszn√°ltuk. Amennyiben enn√©l kimer√≠tŇĎbben √©rdekelnek a k√∂r√ľlm√©nyek √©s a lehets√©ges magyar√°zatok, ott a helyed.

Advertisement