Sajnos sok, az ukrajnai katasztr√≥f√°hoz hasonl√≥ eset t√∂rt√©nt m√°r meg, most kilencet szedt√ľnk √∂ssze a legjelentŇĎsebbek k√∂z√ľl, mintegy mement√≥k√©nt.

1. Libyan Arab Airlines 114-es járat - Sínai-félsziget (1973. február 21.)

A Tripolib√≥l Beng√°zi √©rint√©s√©vel Kair√≥ba tart√≥ 727-es a rossz idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyek √©s mŇĪszaki hiba miatt elnavig√°lta mag√°t √©s izraeli l√©gt√©rbe rep√ľlt a S√≠nai-f√©lsziget f√∂l√∂tt. Az IAF k√©t F-4 Phantomja elfogta, majd - miut√°n a L√≠bia √©s Izrael k√∂z√∂tti fagyos diplom√°ciai viszony miatt a pil√≥ta megtagadta az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st - lelŇĎtt√©k. A 113 utasb√≥l csak √∂ten √©lt√©k t√ļl a balesetet, k√∂z√∂tt√ľk a m√°sodpil√≥ta. A dolog pikant√©ri√°ja, hogy a fl√≥t√°s besz√°mol√≥ja a fenti sztorival egyezett meg, m√≠g a hivatalos l√≠biai √°ll√°spont szerint figyelmeztet√©s n√©lk√ľl nyitottak t√ľzet az izraeliek.

2. Korean Airlines 902-es j√°rat - Murmanszk (1978. √°prilis 20.)

Advertisement

1978. √°prilis 20-√°n a civil g√©p bel√©pett a szovjet l√©gt√©rbe √©s nem v√°laszolt se a f√∂ldi ir√°ny√≠t√°s, se a r√° felemelt Szu-15 elfog√≥k r√°di√≥h√≠v√°saira. Az amerikai k√©mg√©pnek v√©lt 707-es ellen felk√ľld√∂tt Alekszander Boszov sz√°zados jelentette, a g√©p fark√°n √°zsiai feliratot l√°t. A parancsnoka ennek ellen√©re a g√©p elpuszt√≠t√°s√°ra adott parancsot. A 109 utasb√≥l ketten √©let√ľket vesztett√©k, a g√©p pedig k√©nyszerlesz√°ll√°st hajtott v√©gre a Korpij√§rvi-t√≥ jeg√©re. Az utasokat p√°r nap eltelt√©vel kiadt√°k Kore√°nak, a Szovjetuni√≥ pedig 100 ezer doll√°ros √∂sszeget sz√°ml√°zott ki, a "foglyok" ell√°t√°si k√∂lts√©geire hivatkozva.

3. Air Rhodesia 825-ös járat - Karoi, Rodézia (1978. szeptember 3.)

A Victoria Fallsb√≥l Salisburybe rep√ľlŇĎ, Hunyani nevŇĪ Vickers Viscount g√©pet a ZIPRA fegyveresei lŇĎtt√©k ki egy v√°llr√≥l ind√≠that√≥, szovjet Sztrela-2 f√∂ld-levegŇĎ rak√©t√°val. A k√©nyszerlesz√°ll√°s meglehetŇĎsen r√°z√≥s volt, az 56 utasb√≥l 38-an belehaltak a becsap√≥d√°sba, a marad√©k 18-b√≥l tizet a helysz√≠nre √©rkezŇĎ gerill√°k lŇĎttek agyon, a t√∂bbieknek siker√ľlt elb√ļjniuk.

Advertisement

4. Air Rhodesia 827-es járat - Vuti, Rodézia (1979. február 12.)

Advertisement

Az elŇĎzŇĎ esethez majdnem megsz√≥lal√°sig hasonl√≠t√≥ incidensben egy √ļjabb Viscountot, a Karib√°b√≥l Salisburybe rep√ľlŇĎ Umniatit lŇĎtt√©k le - szint√©n egy Sztrel√°val. A k√©nyszerlesz√°ll√°st a fed√©lzeten tart√≥zkod√≥ 59 emberbŇĎl senki sem √©lte t√ļl.

5. Aerolinee Itavia 870-es j√°rat - Tirr√©n-tenger (1980. j√ļnius 27.)

Az olasz l√©git√°rsas√°g McDonnell Douglas DC-9-ese Ustica mellett, este nyolc √≥rakor t√∂bb ezer m√©teres magass√°gban felrobbant, majd a Tirr√©n-tengerbe zuhant f√©l√ļton Bologna √©s Palermo k√∂z√∂tt. Az eset kapcs√°n t√∂bb verzi√≥ is sz√°rnyra kapott, a legval√≥sz√≠nŇĪbb szcen√°ri√≥ szerint a l√©gt√©rben egym√°ssal l√©giharcba bonyol√≥d√≥ l√≠bai √©s NATO vad√°szok k√∂z√∂tti harc sor√°n tal√°lta el egy francia g√©prŇĎl eredetileg egy l√≠biai MiG-23-asra ind√≠tott rak√©ta. Bizonyos forr√°sok szerint a radaron l√°that√≥ volt, hogy a l√≠biai g√©pek az √©szlel√©st elker√ľlendŇĎ sz√°nd√©kosan k√∂zel rep√ľltek az utassz√°l√≠t√≥hoz. H√°rom olasz F-104-es, egy amerikai A-7 Corsair II √©s a francia g√©p √ľld√∂zte ŇĎket.

Advertisement

A sztori azut√°n v√°lt a konte√≥sok egyik nagy kedvenc√©v√©, hogy elkezdtek meghalogatni azok a tisztek, akiknek k√∂z√ľk volt az esethez, feltŇĪnŇĎen sokszor rejt√©lyes k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt. Tov√°bbi √©rdekess√©g, hogy h√°rom h√©ttel az eset ut√°n egy MiG-23-as zuhant le Calabri√°ban. Az olasz √ļjs√°gok tudni v√©lt√©k, hogy ekkor csak megtal√°lt√°k a roncsot, fed√©lzet√©n egy oszladoz√≥ hull√°val, √©s a g√©p nagyj√°b√≥l a 870-es katasztr√≥f√°ja idej√©n zuhanhatott le.

6. Korean Airlines 007-es j√°rat - Szahalin-szigetek (1983. szeptember 1.)

A KAL menetrend szerinti j√°rata New York CitybŇĎl Sz√∂ulba tartott, Anchorage √©rint√©s√©vel. A g√©p val√≥sz√≠nŇĪleg a navig√°ci√≥s rendszer hib√°ja miatt szovjet l√©gt√©rbe rep√ľlt √©s a Vojszka PVO (honi l√©gv√©delem) r√°emelt k√©sz√ľlts√©gi Szu-15-√∂s elfog√≥ja lelŇĎtte a g√©pet nem messze a Szahalin-szigetektŇĎl a Jap√°n-tengeren.

Advertisement

Mind a 240 utas √©s a teljes leg√©nys√©g, √∂sszesen 269 fŇĎ veszett oda. A g√©p veszte az lett, hogy √©ppen egy amerikai felder√≠tŇĎ mŇĪvelet idej√©n volt rossz helyen, r√°ad√°sul a szupertitkos kamcsatkai √°ll√°sok f√∂l√∂tt is elrep√ľlt. A Politb√ľro eleinte v√°ltig tagadta a felelŇĎss√©g√©t, majd mikor m√°r nem nagyon volt mit tagadni, k√©mg√©pnek nevezte a civil utassz√°l√≠t√≥t, a berep√ľl√©st pedig h√°bor√ļs provok√°ci√≥nak. A szovjetek √°ltal elt√ľntetett bizony√≠t√©kokat az ICAO-nak csak 8 √©vvel a Szovjetuni√≥ √∂sszeoml√°sa ut√°n adt√°k √°t.

7. Iranian Airlines 655-√∂s j√°rat - Hormuzi-szoros (1988. j√ļlius 3.)

Egy Teher√°nb√≥l Dubajba tart√≥ ir√°ni Airbus fed√©lzet√©n 290 ember (66 gyerek √©s 16 fŇĎ leg√©nys√©g) vesztette √©let√©t, amikor a Perzsa-√∂b√∂l felett rep√ľlve a US Vincennes nevŇĪ, Cleveland-oszt√°ly√ļ rak√©t√°s cirk√°l√≥ fed√©lzet√©rŇĎl ind√≠tott SM-2MR f√∂ld-levegŇĎ rak√©ta elpuszt√≠totta a g√©pet. A helyzetet s√ļlyosb√≠totta, hogy a Vincennes ir√°ni fels√©gvizeken haj√≥zott, a 655-√∂s pedig ir√°ni l√©gt√©rben rep√ľlt.

Advertisement

A katasztr√≥f√°t megelŇĎzŇĎen ir√°ni cs√≥nakokr√≥l figyelmeztetŇĎ l√∂v√©st adtak le a haj√≥ egyik helikopter√©re, √≠gy a hangulat kellŇĎen fesz√ľlt volt. A haj√≥ IFF (bar√°t-ellens√©g felismerŇĎ) rendszereinek kezelŇĎje eln√©zte a monitort, √©s t√©vesen F-14-esnek azonos√≠totta a g√©pet, amit csak k√©t orsz√°g rendszeres√≠tett akkoriban, Ir√°n √©s az USA.

Az eset hatalmas felh√°borod√°st kavart √©s b√°r az amerikaiak k√°rp√≥tl√°st fizettek minden egyes ir√°ni √°ldozat√©rt, az USA hivatalosan soha nem ismerte be felelŇĎss√©g√©t √©s bocs√°natot sem k√©rt az eset kapcs√°n.

Advertisement

8. Transair Georgia-incidensek - Szuhumi (1993 szeptember 22-23-24.)

Advertisement

A gr√ļz-abh√°z h√°bor√ļ utols√≥ napjaiban h√°rom egym√°st k√∂vetŇĎ nap h√°rom Tupoljev utassz√°ll√≠t√≥t lŇĎttek le vagy sz√©t az abh√°z l√°zad√≥k. 21-√©n a Szocsib√≥l √©rkezŇĎ Tu-134-esre ind√≠tottak l√©gv√©delmi rak√©t√°t - a g√©p a Fekete-tengerbe zuhant, 22 utasa √©s 5 fŇĎs leg√©nys√©ge sz√∂rnyethalt. M√°snap egy TbiliszibŇĎl √©rkezŇĎ - egy√©bk√©nt gr√ļz katon√°kat sz√°ll√≠t√≥, teh√°t nem annyira civil - Tu-154-est lŇĎttek sz√©t lesz√°ll√°s k√∂zben: a m√©rleg 108 halott. 23-√°n √ļjabb g√©pet (k√©p√ľnk√∂n) √©rt t√ľz√©rs√©gi tŇĪz, mik√∂zben utasai a besz√°ll√°shoz k√©sz√ľlŇĎdtek. Itt "csak" egy fŇĎ halt meg, a leg√©nys√©g egyik tagja.

9. Siberian Airlines 1812 - Krím-félsziget (2001. október 4.)

Az 1812-es j√°rat, egy Tu-154-es a Fekete-tengeren pusztult el. A j√°rat Tel Avivb√≥l Novoszibirszkbe tartott, 66 utassal √©s 12 fŇĎs szem√©lyzettel a fed√©lzet√©n. Az incidenst senki sem √©lte t√ļl, a roncsok 200 kilom√©terre Szocsit√≥l nyugatra √©rtek f√∂ldet.

Advertisement

A New York-i terrort√°mad√°sokat k√∂vetŇĎ hetekben elŇĎsz√∂r mindenki robbant√°sos mer√©nyletnek gondolta, √°m a CIA vizsg√°lata kider√≠tette, hogy a balesetet az ukr√°n l√©gv√©delem Kr√≠m-f√©lszigetrŇĎl, egy hadgyakorlat keretein bel√ľl ind√≠tott, c√©lt t√©vesztett Sz-200-as f√∂ld-levegŇĎ rak√©t√°ja okozta. B√°r az ukr√°nok tagadtak, a rak√©t√°t gy√°rt√≥ oroszok pedig azzal v√©dekeztek, hogy a hadgyakorlat √©s a robban√°s helysz√≠ne k√∂z√∂tti t√°v j√≥csk√°n nagyobb, mint az Sz-200-as hat√≥t√°vols√°ga, az ukr√°nok v√©g√ľl elismert√©k a felelŇĎss√©get.