Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kalasnyikov for Dummies 1.: Az alapok

Nagyon sokan leírták már nagyon sokféle helyen, hogy miként került kórházba az öreg Mihail, hogyan ihletődött meg, hogyan készítette el a legendás fegyvert. Könyvtárakat töltene meg a rengeteg cikk Mozambik zászlajáról, a popkulturális hatásról meg a többi kötelező körről. Most induló sorozatunkban inkább más aspektusból próbálunk közelíteni. Szeretnénk bemutatni a fegyver működési elvét, különböző változatait és vadhajtásait a vadászpuskától a géppisztolyverziókon át a legfurcsább különlegességekig. Reményeink szerint, mire a sorozat végére érünk jó hatékonysági fokkal fogja tudni mindenki megkülönböztetni a különböző altípusokat, de legalább a származási országokat.

Illustration for article titled Kalasnyikov for Dummies 1.: Az alapok
Advertisement

Első szériás AK-47-es, még az alaptípus ismertetőjegyét adó, tárfészek fölötti, téglalap alakú bemarás nélkül. (operatorchan.org)

Napi szinten halljuk a hírekben a fegyver nevét, azonban ez sokszor megtévesztő. Hogy miért? A későbbiekben erre is kitérünk, az első, bevezető részben azonban a fegyverrel kapcsolatban felmerülő legalapvetőbb kérdésekre próbálunk választ adni.

Advertisement

Mi az a karabély/gépkarabély és miért nem helyes a legtöbb Kalasnyikov variánsra a géppuska vagy a géppisztoly elnevezés?
A gépkarabély egy a puskánál jellemzően rövidebb csövű, általában kisebb reakcióerejű, ún. köztes lőszert tüzelő, egyes és sorozatlövés leadására alkalmas gyalogsági fegyver. Feltétel még az is, hogy a puskáknál jellemzően nagyobb kapacitású, újratölthető tárból adagolja a lőszert. A géppuska a gépkarabélyoknál nagyobb kaliberű és erősebb, míg a géppisztoly kisebb űrméretű és gyengébb lőszert tüzelő, úgyszintén sorozatlövés leadására alkalmas fegyver. Amennyiben sorozatlövés leadására a fegyver nem alkalmas, NEM beszélhetünk gépkarabélyról (assault rifle). Ez különösen a katonai felhasználású gépkarabélyok civil piacra dobott félautomata verzióinál (karabély) válik fontossá, amikre az amerikai gun control lobbi az igen megtévesztő assault weapon kategóriát találta ki. Sok tévhit alapja ez a fegyvertartást illetően.

Mi az AK-47-es?
Az AK-47-es egy a Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov vezette tervezőcsapat által létrehozott, köztes lőszert tüzelő, gázelvételes, hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos, forgózáras reteszelésű működési elven működő gépkarabély. Dizájnja, bár vitathatlanul a sikeres elődjeiből merít, számos gépkarabélynak és egyéb kategóriájú fegyvernek szolgált alapjául.

Advertisement

Mi az, hogy köztes lőszer?
A köztes lőszer nem más, mint a kisebb erejű pisztolytöltények és a nagy erejű puskatöltények közötti tölténytípus. Az igényt rá az első világháborúban ismerték fel: az akkori, több száz méteres lőtávolságokra tervezett lőszerek lényegében kihasználatlanok maradtak, s azt is felismerték, hogy a gyalogsági tűzharc túlnyomó része meglepően kis távolságon, mintegy 2-400 méteren belül zajlik.

Mivel a kifejezetten hosszú és nehéz fegyverek és nagy lőpormennyiség komoly súlyt képviselt, a lövészek leterheltségét a kihasználatlanság miatt célszerű volt a cső rövidítésével, és kisebb erejű, ezáltal könnyebb lőszerrel csökkenteni. A Kalasnyikov-változatok jellemzően az orosz 7.62x39mm és 5.45x39mm kaliberű lőszereket tüzelik.

Advertisement

Mit jelent az, hogy gázelvételes, hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos forgózáras reteszelésű?
A gépkarabélyok esetében egyik leggyakrabban használt működési elv. A félautomata és automata fegyverek elterjedése előtt a zárat kézzel működtették, a töltés tehát a fegyver kezelője által valósult meg. A modern öntöltő fegyverek esetében a folyamatot már teljes egészében a fegyver végzi.

Advertisement

Mi is történik, illetve mit is látunk a GIF-en?

  1. A ciklus során az elsütőbillentyű meghúzása után és az első lövés során keletkező, a csőből elvezetett nagynyomású lőporgázt a gázdugattyú-vezetőn visszavezetik, ez nyomást fejt ki a gázdugattyúra, a zárkeretre és a zárra, amik hátrasiklanak.
  2. A visszafelé mozgó zárkeret több dolgot is végez. Egyrészről a zárat a hátrafelé mozgás során el is fordítja a tengelye körül, így megtörténik a csőfurat kireteszelődése és a hüvely kikerül a töltényűrből, majd kivetésre kerül.
  3. Másrészről a továbbmozgó zártest felhúzza a kakast és összenyomja a helyretoló rugót.
  4. A rugó visszalöki a zártestet, ami a következő töltényt a tárajakból a töltényűrbe löki, majd a zár eredeti helyzetébe visszafordulva reteszeli a csőfuratot, a kakas ráüt a képen látható módon az ütőszegre, ami pedig töltény csappantyújára ütve kiváltja a lövést.
Advertisement

Azért nevezzük hosszú gázdugattyú-hátrasiklásosnak, mert ellentétben a rövid hátrasiklásos elven működő fegyverekkel (például Dragunov-mesterlövészpuskával), a gázdugattyú nem csak a kezdőimpulzust adja meg a zárnak, hanem együtt mozog azzal a teljes pályán. Hogy látható legyen a különbség, itt egy gif erről is.

Advertisement

A következő részben már a fegyver változatait próbáljuk meg bemutatni a teljességre való törekvéssel.

Share This Story

Get our newsletter