Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház

Sok érdekes hír érkezett az oroszoktól az utóbbi napokból, itt egy rövid összefoglaló.

Illustration for article titled Keleten a helyzet változatlan

Szergej Sojgu menesztette Vlagyimir Csirkin vezérőrnagyot (képünkön pakisztáni látogatásán), a szárazföldi erők parancsnokát korrupciós botránya miatt - írja a Kommerszant. Csirkin a vád szerint még a Központi Katonai Körzet parancsnokaként fogadott el kenőpénzeket. Az ügyészség kérte még ősz elején, hogy a tanúkra való nyomásgyakorlás elkerülése érdekében a tábornokot mentsék fel tisztsége alól. Sojgu a leváltás mellett döntött, a napilap értesülését azonban hivatalosan még nem erősítették meg. (honvédelem.hu)

Advertisement

Putyin tagadja, hogy Iszkandereket telepítettek volna a Kalinyingrádi területre, aminek nem lenne ekkora hírértéke, ha a védelmi minisztérium szóvivője nem erősítette volna már meg a német Bild értesüléseit hétfőn. “Többször kinyilatkoztattuk, hogy a rakétavédelmi pajzs fenyegető a nukleáris potenciálunkra, erre pedig választ kell adnunk. Az Iszkanderek telepítése csak egy a lehetséges megoldások közül.” A félreértést valószínűleg az okozta, hogy a védelmi minisztérium a Nyugati Katonai Körzetet jelölte meg a telepítés helyszínéül, aminek részét képezi a Kalinyingrádi terület is, így értelmezhette a sajtó a hír megerősítésének. Az elnök maratoni sajtótájékoztatójának másik csodálatos pontja az volt, mikor Vlagyimir Vlagyimirovics megvédte az NSA-t, mondván a PRISM működtetése elemi biztonsági érdek a terrorizmus elleni harcban, bár hozzátette, az USA-nak “fékeznie kellene étvágyát”. (RIA Novosztyi/Associated Free Press)

Illustration for article titled Keleten a helyzet változatlan

2017-re érkezhet a Mi-28N Havoc harci helikopter továbbfejlesztett verziója. A Mi-28NM kódnéven futó fejlesztés célja egy ötödik generációs típus kifejlesztése, amelynek a tervek szerint képesnek kell lennie a 600 km/h-ás repülési sebességre, illetve alacsony radarkeresztmetszet, a nagy hatótávolság, a fejlett célszámítógép és a vadászrepülőkkel való harcra való képesség is alapkövetelmény, mondta el a Novosztyinak a Russian Helicopters vezérigazgatója, Andrej Sibitov. (RIA Novosztyi)

Advertisement

Ramzan Kadirov szerint Doku Umarov a csecsen szélsőségesek felkent vezetője nem jelent többé veszélyt Csecsenföld biztonsági helyzetére, mivel már halott és csak a holttestét keresik. Azt is hozzátette, hogy szerinte Moszkvában jelenleg sokkal rosszabb a közbiztonság, mint Csecsenföldön. Bár a szocsi téli olimpiára nagyon komoly biztonsági intézkedéseket rendelt el Moszkva és Kadirov még Umarov elfogását is megígérte a játékok kezdetéig, nem kizárható, hogy a csecsen szélsőségesek támadásba lendülnek majd. Pont emiatt vonható kétségbe Kadirov nagyképű nyilatkozata, mivel a Kremlnek tett ígérete ellenére még nem mutatott fel semmi kézzelfogható eredményt. Umarov bár jó ideje (nyár óta) nem hallatott magáról, erre könnyen meglehet, hogy újra videóban fog reagálni. Umarov emberei hajtották végre a 2010-es, 40 áldozatot követelő moszkvai metrórobbantásokat, és a 37 ember életét követelő domogyedovói reptéri merényletet is. (MTI)

Share This Story

Get our newsletter