Sok érdekes hír érkezett az oroszoktól az utóbbi napokból, itt egy rövid összefoglaló.

Szergej Sojgu menesztette Vlagyimir Csirkin vez√©rŇĎrnagyot (k√©p√ľnk√∂n pakiszt√°ni l√°togat√°s√°n), a sz√°razf√∂ldi erŇĎk parancsnok√°t korrupci√≥s botr√°nya miatt - √≠rja a Kommerszant. Csirkin a v√°d szerint m√©g a K√∂zponti Katonai K√∂rzet parancsnokak√©nt fogadott el kenŇĎp√©nzeket. Az √ľgy√©szs√©g k√©rte m√©g ŇĎsz elej√©n, hogy a tan√ļkra val√≥ nyom√°sgyakorl√°s elker√ľl√©se √©rdek√©ben a t√°bornokot ments√©k fel tiszts√©ge al√≥l. Sojgu a lev√°lt√°s mellett d√∂nt√∂tt, a napilap √©rtes√ľl√©s√©t azonban hivatalosan m√©g nem erŇĎs√≠tett√©k meg. (honv√©delem.hu)

Putyin tagadja, hogy Iszkandereket telep√≠tettek volna a Kalinyingr√°di ter√ľletre, aminek nem lenne ekkora h√≠r√©rt√©ke, ha a v√©delmi miniszt√©rium sz√≥vivŇĎje nem erŇĎs√≠tette volna m√°r meg a n√©met Bild √©rtes√ľl√©seit h√©tfŇĎn. ‚ÄúT√∂bbsz√∂r kinyilatkoztattuk, hogy a rak√©tav√©delmi pajzs fenyegetŇĎ a nukle√°ris potenci√°lunkra, erre pedig v√°laszt kell adnunk. Az Iszkanderek telep√≠t√©se csak egy a lehets√©ges megold√°sok k√∂z√ľl.‚ÄĚ A f√©lre√©rt√©st val√≥sz√≠nŇĪleg az okozta, hogy a v√©delmi miniszt√©rium a Nyugati Katonai K√∂rzetet jel√∂lte meg a telep√≠t√©s helysz√≠n√©√ľl, aminek r√©sz√©t k√©pezi a Kalinyingr√°di ter√ľlet is, √≠gy √©rtelmezhette a sajt√≥ a h√≠r megerŇĎs√≠t√©s√©nek. Az eln√∂k maratoni sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°nak m√°sik csod√°latos pontja az volt, mikor Vlagyimir Vlagyimirovics megv√©dte az NSA-t, mondv√°n a PRISM mŇĪk√∂dtet√©se elemi biztons√°gi √©rdek a terrorizmus elleni harcban, b√°r hozz√°tette, az USA-nak ‚Äúf√©keznie kellene √©tv√°gy√°t‚ÄĚ. (RIA Novosztyi/Associated Free Press)

Advertisement

2017-re √©rkezhet a Mi-28N Havoc harci helikopter tov√°bbfejlesztett verzi√≥ja. A Mi-28NM k√≥dn√©ven fut√≥ fejleszt√©s c√©lja egy √∂t√∂dik gener√°ci√≥s t√≠pus kifejleszt√©se, amelynek a tervek szerint k√©pesnek kell lennie a 600 km/h-√°s rep√ľl√©si sebess√©gre, illetve alacsony radarkeresztmetszet, a nagy hat√≥t√°vols√°g, a fejlett c√©lsz√°m√≠t√≥g√©p √©s a vad√°szrep√ľlŇĎkkel val√≥ harcra val√≥ k√©pess√©g is alapk√∂vetelm√©ny, mondta el a Novosztyinak a Russian Helicopters vez√©rigazgat√≥ja, Andrej Sibitov. (RIA Novosztyi)

Advertisement

Ramzan Kadirov szerint Doku Umarov a csecsen sz√©lsŇĎs√©gesek felkent vezetŇĎje nem jelent t√∂bb√© vesz√©lyt Csecsenf√∂ld biztons√°gi helyzet√©re, mivel m√°r halott √©s csak a holttest√©t keresik. Azt is hozz√°tette, hogy szerinte Moszkv√°ban jelenleg sokkal rosszabb a k√∂zbiztons√°g, mint Csecsenf√∂ld√∂n. B√°r a szocsi t√©li olimpi√°ra nagyon komoly biztons√°gi int√©zked√©seket rendelt el Moszkva √©s Kadirov m√©g Umarov elfog√°s√°t is meg√≠g√©rte a j√°t√©kok kezdet√©ig, nem kiz√°rhat√≥, hogy a csecsen sz√©lsŇĎs√©gesek t√°mad√°sba lend√ľlnek majd. Pont emiatt vonhat√≥ k√©ts√©gbe Kadirov nagyk√©pŇĪ nyilatkozata, mivel a Kremlnek tett √≠g√©rete ellen√©re m√©g nem mutatott fel semmi k√©zzelfoghat√≥ eredm√©nyt. Umarov b√°r j√≥ ideje (ny√°r √≥ta) nem hallatott mag√°r√≥l, erre k√∂nnyen meglehet, hogy √ļjra vide√≥ban fog reag√°lni. Umarov emberei hajtott√°k v√©gre a 2010-es, 40 √°ldozatot k√∂vetelŇĎ moszkvai metr√≥robbant√°sokat, √©s a 37 ember √©let√©t k√∂vetelŇĎ domogyedov√≥i rept√©ri mer√©nyletet is. (MTI)