Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

BRÉKING: Lezuhant egy magyar Gripen Cáslavban

Illustration for article titled BRÉKING: Lezuhant egy magyar Gripen Cáslavban

Az MTI jelentése alapján a csehországi katonai reptéren zuhant le 13:40 körül a magyar gép, a pilóták katapultáltak, túlélték. A hírügynökség pilótákat ír, többes számban így könnyen meglehet, hogy az egyik kétüléses példány zuhanhatott le.

Advertisement

Hogy pilótahiba vagy műszaki probléma, esetleg más külső körülmény okozta-e az incidenst nem tudni, csak annyit, hogy a gép túlfutott a felszállópályán. A magyar légierő Gripenjei a NATO háromévente esedékes cseh-magyar-svéd közös Lion Effort légi hadgyakorlatán vesznek részt. Amint új infó érkezik, frissítjük a cikket.

EDIT, 15.49: Az Echo24.cz arról ír, hogy a teljes reptér le van zárva, vizsgálat és romeltakarítás zajlik, a kár egyelőre nem számszerűsíthető. A többi cseh oldal is arról ír, hogy leszállásnál futottak túl a pályán, így történt az incidens.

Advertisement

EDIT, 16.00: A honvédelem.hu hivatalos közleménye alapján összesen öt JAS-39-es vett részt magyar színekben. Délután az egyik gép nem tisztázott okokból túlfutott a pályán. A pilóták, egészen pontosan Ugrik Csaba dandártábornok illetve Gróf Gergely őrnagy az első vizsgálatok alapján jól van.

Ha Ugrik neve ismerős lehet az nem véletlen, ő a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának bázisparancsnoka. Gróf őrnagy sem mondható tapasztalatlan kezdőnek, több mint egy évtizede repül és a kecskeméti bázis harci alkalmazási részlegének vezetője.

Advertisement

EDIT, 16.10: Itt vannak az e15.cz és a novinky.cz képei a roncsokról (köszi Quintus!), ez valószínűleg menthetetlen.

Illustration for article titled BRÉKING: Lezuhant egy magyar Gripen Cáslavban
Advertisement
Illustration for article titled BRÉKING: Lezuhant egy magyar Gripen Cáslavban

EDIT, 16.30: Ahhoz képest, amilyen ütemben potyogtak le a MiG-21-esek (összesen 74 darab az üzemeltetés évei alatt) és a régebbi típusok 2000 óta relatíve kevés repülőeseménye volt a Magyar Légierőnek.

Advertisement
  • 2001 áprilisában a Gyulafirátót melletti központi lőtéren lövészet során összeütközött a Honvédség két Mi-24-es harci helikoptere. Sápi Zoltán százados és Nagy László főhadnagy meghaltak, a másik gép legénysége, Rolkó Zoltán százados és Stumpf Péter főhadnagy kényszerleszállás közben súlyosan megsérültek.
  • 2005 májusában Szabó “Topi” Zoltán zuhant le a 02-es számú MiG-29B-vel a hajtómű meghibásodása miatt, miközben a repülőnapra gyakorolt. A lakott terület fölött kigyulladó gépet lakatlan területre irányította, majd szerencsére épen katapultált a gépből.
  • 2008 januárjában a szolnoki helikopterbázis egyik Mi-8T közepes szállítója zuhant le az Óballa melletti szükségrepülőtéren leszállási gyakorlat közben. A legénység három tagja sikeresen ki tudott menekülni az égő roncsból, de Lükő Zsolt főtörzsőrmester nem volt ilyen szerencsés. A többieket is súlyos sérülések érték.
  • 2008 áprilisában a 15-ös oldalszámú MiG 29-es zuhant le szintén leszállás közben, a pilóta Peszeki Zoltán sikeresen katapultált, a roncs pedig miután keresztülvágott a 44-es főúton, a szántóföldön állt meg. A gép nagyrészt egyben maradt, de súlyos sérüléseket szenvedett.
  • A 2008-as év volt az eddigi legsűrűbb, június 20-án Fehérgyarmat mellett földbe csapódott a 120-as oldalszámú L-39ZO kiképzőgép. A hátsó ülésben ülő Janicsek András alezredes nem élte túl a katapultálást, Ignácz Zoltán főhadnagynak már nem sikerült időben kiugrania, a roncsban lelte halálát.
Advertisement

EDIT, 17.32: Értesülésünk szerint nem pilótahiba, hanem műszaki hiba okozhatta a túlfutást.

Share This Story

Get our newsletter