Franciaorsz√°g hadt√∂rt√©nelm√©nek egyik legvitatottabb figur√°ja volt, a k√∂zhiedelemmel ellent√©tben jellegzetes szemfedŇĎje nem egy harci s√©r√ľl√©s, hanem egy elcseszett sz√ľrkeh√°lyogmŇĪt√©t nyomait takarta. V√©gigharcolta a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt, Indok√≠n√°t √©s Alg√©ri√°t. A k√≠nz√°ssal kapcsolatos botr√°ny 2001-ben megjelent k√∂nyve, a The Battle of the Casbah: Terrorism and Counter-Terrorism in Algeria, 1955-1957 kapcs√°n pattant ki, amiben nem csak beismerte az alg√©riai hadifoglyok k√≠nvallat√°s√°t, de meg is v√©dte a m√≥dszereket, ami√©rt 2002-ben v√°dat is emeltek ellene.

Chirac alatt megfosztott√°k a Francia K√∂zt√°rsas√°g Becs√ľletrendje kit√ľntet√©s√©tŇĎl √©s dand√°rt√°bornoki rendfokozat√°t√≥l, kegyvesztett emberr√© v√°lt, azonban sosem b√°nta meg tetteit, mondv√°n a m√≥dszerek "t√∂rv√©nyess√© v√°ltak, ha a helyzet megk√≠v√°nta". √Člete v√©g√©ig √°ll√≠totta, az akkori francia korm√°ny nem csak tudott a k√≠nz√°sokr√≥l, de t√°mogatta-enged√©lyezte is. Egykori FLN (Alg√©riai Nemzeti Felszabad√≠t√≥ Front) tagok b√°r elismert√©k ŇĎszintes√©g√©t, kritiz√°lt√°k a megb√°n√°s teljes hi√°nya miatt.

1918-ban sz√ľletett D√©l-Franciaorsz√°gban, felnŇĎttk√©nt csatlakozott a titkosszolg√°lathoz, ahol r√∂vid √ļton a k√©melh√°r√≠t√≥kn√°l tal√°lta mag√°t. 1957-tŇĎl Alg√©ri√°ban √°llom√°sozott, ahol saj√°t bevall√°sa szerint is "hal√°losztagot" vezetett, amely √©jszakai rajta√ľt√©seket, k√≠nz√°sokat, gyilkoss√°gokat hajtott v√©gre. A h√°bor√ļ ut√°n az US Army k√ľl√∂nleges mŇĪveletiseit is oktatta Fort Braggben, tananyag√°ba pedig a k√≠nz√°si technik√°k is beletartoztak, amit az SF alakulatok szak√©rtŇĎk szerint hasznos√≠tottak is Vietnamban. 1973-t√≥l katonai attas√©nak deleg√°lja Braz√≠li√°ba a korm√°nya.

FelelŇĎss√©gre vonni a h√°bor√ļ ut√°ni amnesztia miatt nem lehetett, b√°r emberi jogi szervezetek vadul kamp√°nyoltak perbe fog√°s√°√©rt. "BŇĪn√∂zŇĎ lenn√©k? Orgyilkos? Sz√∂rnyeteg? Nem. Csak egy katona vagyok, aki a dolg√°t v√©gezte Franciaorsz√°g√©rt, mert az orsz√°gnak sz√ľks√©ge volt r√°." - mondta Aussaresses egyszer.