Pont ma d√©lben olvastam el a GOP libertari√°nus sz√°rny√°nak prominense, Rand Paul √°ltal a TIME-ba √≠rt v√©lem√©nycikket a Fergusonban t√∂rt√©ntek √©s a rendŇĎrs√©g egyre ink√°bb f√©lkatonaiv√° v√°l√°sa kapcs√°n. Paulra az apj√°hoz hasonl√≥an √©rdemes figyelni, mivel ŇĎ lehet a republik√°nusok j√∂vŇĎbeli rem√©nys√©ge. Nem csak √©n gondolom √≠gy, m√°r a New York Times is arr√≥l cikkez, hogy tal√°n v√©gre meg√©rett a zeitgeist, itt a libertari√°nusok ideje.

Sarkadi "herizonford" Zsolt 444-es cikke nagyj√°b√≥l j√≥l √∂sszefoglalta, amit tudni kell. Ha m√©g ez is TL;DR, p√°r mondatban: mivel az iraki √©s afganiszt√°ni hadj√°ratok miatt a hadiipar nagyobb fokozatra kapcsolt, hogy a front ig√©nyeit kiel√©g√≠tse, a kivonul√°s ut√°n a feleslegk√©szletek √≥ri√°sira h√≠ztak. A hadsereg 1033-as programja lehetŇĎv√© teszi, hogy a felesleget odaadom√°nyozz√°k a rendv√©delmi szerveknek. ErrŇĎl m√°r √≠rtunk is a rendŇĎrs√©gnek adott MRAP-ek kapcs√°n.

Advertisement

A Forbes statisztik√°j√°n is l√°tszik, hogy 4 √©v alatt t√∂bb, mint h√°romszoros√°ra nŇĎtt az adom√°nyok √©rt√©ke. A rendŇĎrs√©g militariz√°ci√≥ja azonban nagyon k√°ros k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r. Egyr√©szrŇĎl a rendv√©delmi szervek √∂nk√©ntelen√ľl is √ļgy √©rzik, ha m√°r megkapt√°k, ne porosodjanak azok az eszk√∂z√∂k. Nem ritka l√°tv√°ny a tetŇĎn .50-es g√©ppusk√°val az amerikai kertv√°r√°sokban gurul√≥ rendŇĎrs√©gi p√°nc√©los, a kevl√°rsisakos, plate carrierben, katonai bakancsban, taktikai felszerel√©sben, a hadseregtŇĎl kapott automata fegyverekkel a k√©zben rohang√°l√≥ rohamrendŇĎr√∂krŇĎl m√°r nem is besz√©lve.

Ez megsp√©kelve az am√ļgy is komoly gondnak sz√°m√≠t√≥ racial profilinggal ilyen √©s ehhez hasonl√≥ √ľgyekhez vezet √©s fog is m√©g vezetni. Eddig csak a SWAT k√ľl√∂n√≠tm√©nyek rendelkeztek ilyen felszerel√©ssel, most meg szinte minden rendŇĎr√∂rs, √©s √ļgy √©rzik, haszn√°lniuk is kell. Hol van m√°r a klasszikus pisztoly + csomagtart√≥ban AR-15/s√∂r√©tes komb√≥? Persze a hivatalos narrat√≠va szerint a rendŇĎrs√©g a szervezett bŇĪn√∂z√©s √©s az egyre jobban felszerelt bŇĪn√∂zŇĎk, m√≠g a Homeland Security a terrorvesz√©ly miatt lett ennyire felturb√≥zva.

Advertisement

M√©g aggaszt√≥bb, hogy mik√∂zben a milsurp k√©szletek osztogat√°sa miatt rohamosan militariz√°l√≥dik a rendŇĎrs√©g, egyre t√∂bbet hallani az ilyen f√©lkatonai rendŇĎri alakulatok enged√©ly n√©lk√ľli h√°zkutat√°sair√≥l, ok √©s indokl√°s n√©lk√ľli fegyverelkobz√°sokr√≥l √©s a szabads√°gjogok folyamatos erod√°l√≥d√°s√°r√≥l. A kettŇĎ k√ľl√∂n-k√ľl√∂n is ijesztŇĎ tendencia, de egy√ľtt igaz√°n komoly probl√©m√°t jelent, ami mielŇĎbbi orvoslatot ig√©nyel.

Ferguson mellett a social media oldalakon is forranak az indulatok. Mik√∂zben soha nem l√°tott szintre nŇĎtt a mag√°nk√©zben levŇĎ fegyverek √©s t√∂rt√©nelmi m√©lypontra cs√∂kkent az erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyek sz√°ma az √∂sszef√ľgg√©st nem l√°t√≥ demokrat√°k legnagyobb probl√©m√°j√°nak az egy√©bk√©nt is kontraprodukt√≠v gun control tŇĪnik. Az adekv√°t megold√°st SEMMIK√ČPPEN sem a teljes rendŇĎrs√©g militariz√°ci√≥j√°ban l√°tj√°k a t√©m√°t szak√©rtŇĎk, ink√°bb a SWAT csoportok felh√≠zlal√°s√°ban, megerŇĎs√≠t√©s√©ben. A bevethetŇĎs√©gi k√∂rt pedig szigor√ļan korl√°tozni kell, mert nagyon nincs rendben, ha t√∂megoszlat√°si c√©lokra haszn√°lnak egy ilyen eszk√∂zt√°rat, fŇĎleg √ļgy nem, hogy az eg√©sz cirkusz egy rendŇĎri t√ļlkap√°s, hat√°sk√∂rt√ļll√©p√©s miatt kezdŇĎd√∂tt. Nem csak az√©rt, mert kurva szar PR az am√ļgy sem t√ļl j√≥ h√≠rŇĪ rendŇĎrs√©gnek, hanem mert mor√°lisan is h√°nyinger.

Advertisement

Neh√©z nem egyet√©rteni a rendŇĎrs√©g leszerel√©s√©t k√∂vetelŇĎ Rand Paullal √©s neh√©z nem rendŇĎr√°llamm√° v√°l√°s fele vezetŇĎ √ļton levŇĎnek l√°tni az USA-t a jelenlegi zavarg√°sok f√©ny√©ben. Ne legyenek ill√ļzi√≥ink, am√≠g a folyamatnak nem parancsolnak meg√°lljt oda√°t, addig sorra fordulnak majd elŇĎ olyan esetek, mint a mostani fergusoni. A Battlestar Galactica William Adama admir√°lis√°nak √∂r√∂k√©rv√©nyŇĪ, intŇĎ szavai jutnak eszembe a fals biztons√°g √©rdek√©ben a szabads√°gr√≥l lemond√≥ emberekrŇĎl √©s a rendŇĎr√°llamr√≥l:

"There's a reason you separate military and the police. One fights the enemies of the state, the other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people."