Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért is aggasztó az amerikai rendőrség militarizációja?

Illustration for article titled Miért is aggasztó az amerikai rendőrség militarizációja?

Pont ma délben olvastam el a GOP libertariánus szárnyának prominense, Rand Paul által a TIME-ba írt véleménycikket a Fergusonban történtek és a rendőrség egyre inkább félkatonaivá válása kapcsán. Paulra az apjához hasonlóan érdemes figyelni, mivel ő lehet a republikánusok jövőbeli reménysége. Nem csak én gondolom így, már a New York Times is arról cikkez, hogy talán végre megérett a zeitgeist, itt a libertariánusok ideje.

Advertisement

Sarkadi "herizonford" Zsolt 444-es cikke nagyjából jól összefoglalta, amit tudni kell. Ha még ez is TL;DR, pár mondatban: mivel az iraki és afganisztáni hadjáratok miatt a hadiipar nagyobb fokozatra kapcsolt, hogy a front igényeit kielégítse, a kivonulás után a feleslegkészletek óriásira híztak. A hadsereg 1033-as programja lehetővé teszi, hogy a felesleget odaadományozzák a rendvédelmi szerveknek. Erről már írtunk is a rendőrségnek adott MRAP-ek kapcsán.

Advertisement

A Forbes statisztikáján is látszik, hogy 4 év alatt több, mint háromszorosára nőtt az adományok értéke. A rendőrség militarizációja azonban nagyon káros következményekkel jár. Egyrészről a rendvédelmi szervek önkéntelenül is úgy érzik, ha már megkapták, ne porosodjanak azok az eszközök. Nem ritka látvány a tetőn .50-es géppuskával az amerikai kertvárásokban guruló rendőrségi páncélos, a kevlársisakos, plate carrierben, katonai bakancsban, taktikai felszerelésben, a hadseregtől kapott automata fegyverekkel a kézben rohangáló rohamrendőrökről már nem is beszélve.

Advertisement

Ez megspékelve az amúgy is komoly gondnak számító racial profilinggal ilyen és ehhez hasonló ügyekhez vezet és fog is még vezetni. Eddig csak a SWAT különítmények rendelkeztek ilyen felszereléssel, most meg szinte minden rendőrörs, és úgy érzik, használniuk is kell. Hol van már a klasszikus pisztoly + csomagtartóban AR-15/sörétes kombó? Persze a hivatalos narratíva szerint a rendőrség a szervezett bűnözés és az egyre jobban felszerelt bűnözők, míg a Homeland Security a terrorveszély miatt lett ennyire felturbózva.

Még aggasztóbb, hogy miközben a milsurp készletek osztogatása miatt rohamosan militarizálódik a rendőrség, egyre többet hallani az ilyen félkatonai rendőri alakulatok engedély nélküli házkutatásairól, ok és indoklás nélküli fegyverelkobzásokról és a szabadságjogok folyamatos erodálódásáról. A kettő külön-külön is ijesztő tendencia, de együtt igazán komoly problémát jelent, ami mielőbbi orvoslatot igényel.

Advertisement

Ferguson mellett a social media oldalakon is forranak az indulatok. Miközben soha nem látott szintre nőtt a magánkézben levő fegyverek és történelmi mélypontra csökkent az erőszakos bűncselekmények száma az összefüggést nem látó demokraták legnagyobb problémájának az egyébként is kontraproduktív gun control tűnik. Az adekvát megoldást SEMMIKÉPPEN sem a teljes rendőrség militarizációjában látják a témát szakértők, inkább a SWAT csoportok felhízlalásában, megerősítésében. A bevethetőségi kört pedig szigorúan korlátozni kell, mert nagyon nincs rendben, ha tömegoszlatási célokra használnak egy ilyen eszköztárat, főleg úgy nem, hogy az egész cirkusz egy rendőri túlkapás, hatáskörtúllépés miatt kezdődött. Nem csak azért, mert kurva szar PR az amúgy sem túl jó hírű rendőrségnek, hanem mert morálisan is hányinger.

Nehéz nem egyetérteni a rendőrség leszerelését követelő Rand Paullal és nehéz nem rendőrállammá válás fele vezető úton levőnek látni az USA-t a jelenlegi zavargások fényében. Ne legyenek illúzióink, amíg a folyamatnak nem parancsolnak megálljt odaát, addig sorra fordulnak majd elő olyan esetek, mint a mostani fergusoni. A Battlestar Galactica William Adama admirálisának örökérvényű, intő szavai jutnak eszembe a fals biztonság érdekében a szabadságról lemondó emberekről és a rendőrállamról:

"There's a reason you separate military and the police. One fights the enemies of the state, the other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people."

Share This Story

Get our newsletter