A 11000 fŇĎs itteni flott√°ja tekint√©lyes erŇĎt k√©pvisel a t√©rs√©gben. B√°r ebbe a sz√°mba a 810-es Tenger√©szgyalogos Dand√°r √©s 382-es F√ľggetlen Tenger√©szgyalogos Z√°szl√≥alj katon√°i is beletartoznak, kicsit v√©gigvessz√ľk, mi is az, amivel h√°bor√ļ eset√©n az ukr√°nok sz√°molhatn√°nak a tengeren.

A flotta z√°szl√≥shaj√≥ja a Szlava-oszt√°ly√ļ Moszkva rak√©t√°s cirk√°l√≥, ami 1983 √≥ta √°ll rendszerben. A h√≠rekben annak kapcs√°n hallhattunk r√≥la, hogy 2013 augusztus√°ban megl√°togatta a kubai Havanna kik√∂tŇĎj√©t, illetve a gr√ļz v√°ls√°g idej√©n a Fekete-tengert biztos√≠totta, majd az abh√°z f√ľggetlens√©g elismer√©se ut√°n Szuhumi kik√∂tŇĎj√©ben √°llom√°sozott. N√©gy g√°zturbin√°ja 120 000 l√≥erŇĎ lead√°s√°ra k√©pes, amivel √∂sszesen 32 csom√≥s sebess√©gre k√©pes felgyorsulni. Fegyverzete 16 darab P-500 Bazalt haj√≥ elleni rak√©t√°b√≥l, 64 darab Sz-300 Favorit l√©gv√©delmi rak√©t√°b√≥l, 40 darab Osa-M kis hat√≥t√°vols√°g√ļ l√©gv√©delmi rak√©t√°b√≥l, AK-130-as √©s AK-630-as haj√≥l√©gv√©delmi √°gy√ļkb√≥l √©s k√©t RBU-6000 Szmercs-3 m√©lys√©gibomba-vetŇĎ komplexumb√≥l √°ll. Ja, az 533 mm-es torped√≥vetŇĎcs√∂veket majdnem elfelejtettem.

A Kara-oszt√°ly√ļ Kercs tengeralattj√°r√≥-elh√°r√≠t√≥ haj√≥. Oszt√°lya utols√≥ darabja, testv√©rhaj√≥j√°t a szint√©n a Fekete-tengeren szolg√°latot teljes√≠tŇĎ Ocsakovot p√°r √©ve vont√°k ki. Fegyverzet√©be nagyr√©szt tengeralattj√°r√≥-elleni rak√©t√°k, l√©gv√©delmi rak√©t√°k √©s g√©p√°gy√ļk, illetve torped√≥k √©s m√©lys√©gi bomb√°k tartoznak.

Advertisement

Egy darab Kasin-oszt√°ly√ļ rombol√≥, a Szmetlivij. Volna √©s Nyeva-M l√©gv√©delmi rak√©takomplexumok, duplacs√∂vŇĪ, 76 mm-es AK-726 t√ľz√©rs√©gi rendszerek, torped√≥k √©s RBU-6000-es m√©lys√©gibomba-vetŇĎ rendszerek √©s 8 darab Uran haj√≥ elleni rak√©ta alkotja a fegyverzet√©t.

KettŇĎ darab Krivak-oszt√°ly√ļ fregatt, a Pitlivij √©s a Ladnij (k√©p√ľnk√∂n az ut√≥bbi). N√©gy tengeralattj√°r√≥ elleni rak√©ta, kis hat√≥t√°vols√°g√ļ l√©gv√©delmi rak√©t√°k, k√©t 76 millis g√©p√°gy√ļ, n√©gy 533 millis torped√≥vetŇĎcsŇĎ √©s bŇĎ egy tucat tengeri akna az, amivel rendelkezhet harc√©rintkez√©s eset√©n.

Advertisement

H√©t darab partrasz√°ll√≠t√≥ haj√≥, amibŇĎl 3 db Tapir-, n√©gy pedig Ropucsa-oszt√°ly√ļ. K√©p√ľnk√∂n a legfiatalabb darab, az ut√≥bbi oszt√°lyba tartoz√≥ Azov l√°that√≥. Sz√°ll√≠t√≥kapacit√°suk korrekt, 500 tonna rakom√°ny vagy 10 harckocsi/12 BTR √©s 200 ember f√©r el a fed√©lzeten teljes felszerel√©ssel. Fegyverzete is van, a szok√°sos haj√≥fed√©lzeti √°gy√ļkon k√≠v√ľl Sztrela l√©gv√©delmi rak√©t√°k, √©s a 122 millim√©teres BM-21 Grad haj√≥fed√©lzeti verzi√≥j√ļ, nem ir√°ny√≠tott rak√©t√°i form√°j√°ban. (Ez a korszerŇĪbb Ropucsa-oszt√°ly fegyverzete)

Advertisement

Egyetlen egy darab Kilo-oszt√°ly√ļ (oroszokn√°l Paltusz-oszt√°ly√ļ) d√≠zel-elektromos vad√°sztengeralattj√°r√≥, az Alrosza. A nyizsnij novgorodi Krasznoje Szoromovo haj√≥gy√°rban k√©sz√ľlt 1988-t√≥l 1990-ig. K√ľl√∂nlegess√©ge, hogy oszt√°lya t√∂bbi haj√≥j√°val ellent√©tben nem hagyom√°nyos haj√≥csavar hajtja, hanem v√≠zsug√°rhajt√≥mŇĪ. Tov√°bbi megeml√≠tendŇĎ √©rdekess√©g a haj√≥ kapcs√°n, hogy a Szovjetuni√≥ sz√©tes√©se idej√©n l√°zad√°s t√∂rt ki a fed√©lzet√©n, mivel a leg√©nys√©g ukr√°n fele a f√ľggetlenedŇĎ Ukrajna haditenger√©szet√©hez akart csatlakozni √°m v√©g√ľl a kapit√°ny √©s az orosz politikai tiszt vezet√©s√©vel a Moszkv√°hoz hŇĪ oldal kerekedett fel√ľl, √≠gy az Alrosza orosz lobog√≥ alatt haj√≥zott tov√°bb.

A f√©lre√©rt√©sek elker√ľl√©se v√©gett: ez nem nukle√°ris rak√©tahordoz√≥, fegyverzet√©t torped√≥k, tengeri akn√°k √©s l√©gv√©delmi rak√©t√°k alkotj√°k. A flotta 247-es √∂n√°ll√≥ tengeralattj√°r√≥ hadoszt√°ly√°nak al√°rendelts√©g√©be tartozik.

Advertisement

N√©gy darab Natya-oszt√°ly√ļ aknaszedŇĎ haj√≥ - a k√©pen az Iv√°n Golubec l√°that√≥ Szevasztopolban. Van m√©g p√°r Tarantul √©s Matka-oszt√°ly√ļ rak√©t√°s korvett is, de ink√°bb r√°t√©r√ľnk a haditenger√©szet √©gisze al√° tartoz√≥ egy√©b cuccokra:

Mint pl. a krasznodari Anapa mellett telep√ľlt K-300P Basztion haj√≥ elleni rak√©takomplexumok...

Advertisement

...a krími Kácsa légibázison állomásozó Kamov Ka-27...

Advertisement

...√©s Mil Mi-14 t√≠pus√ļ tengeralattj√°r√≥ elleni helikopterek (20 darab)...

...illetve 18 darab Szuhoj Szu-24M meg még négy Szu-24MR.

Forr√°sok: Military Balance 2013, Wikipedia