Hadi(k) kávéház

Mit tud az oroszok Fekete-tengeri Flottája?

A 11000 fős itteni flottája tekintélyes erőt képvisel a térségben. Bár ebbe a számba a 810-es Tengerészgyalogos Dandár és 382-es Független Tengerészgyalogos Zászlóalj katonái is beletartoznak, kicsit végigvesszük, mi is az, amivel háború esetén az ukránok számolhatnának a tengeren.

A flotta zászlóshajója a Szlava-osztályú Moszkva rakétás cirkáló, ami 1983 óta áll rendszerben. A hírekben annak kapcsán hallhattunk róla, hogy 2013 augusztusában meglátogatta a kubai Havanna kikötőjét, illetve a grúz válság idején a Fekete-tengert biztosította, majd az abház függetlenség elismerése után Szuhumi kikötőjében állomásozott. Négy gázturbinája 120 000 lóerő leadására képes, amivel összesen 32 csomós sebességre képes felgyorsulni. Fegyverzete 16 darab P-500 Bazalt hajó elleni rakétából, 64 darab Sz-300 Favorit légvédelmi rakétából, 40 darab Osa-M kis hatótávolságú légvédelmi rakétából, AK-130-as és AK-630-as hajólégvédelmi ágyúkból és két RBU-6000 Szmercs-3 mélységibomba-vető komplexumból áll. Ja, az 533 mm-es torpedóvetőcsöveket majdnem elfelejtettem.

Advertisement

A Kara-osztályú Kercs tengeralattjáró-elhárító hajó. Osztálya utolsó darabja, testvérhajóját a szintén a Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő Ocsakovot pár éve vonták ki. Fegyverzetébe nagyrészt tengeralattjáró-elleni rakéták, légvédelmi rakéták és gépágyúk, illetve torpedók és mélységi bombák tartoznak.

Egy darab Kasin-osztályú romboló, a Szmetlivij. Volna és Nyeva-M légvédelmi rakétakomplexumok, duplacsövű, 76 mm-es AK-726 tüzérségi rendszerek, torpedók és RBU-6000-es mélységibomba-vető rendszerek és 8 darab Uran hajó elleni rakéta alkotja a fegyverzetét.

Advertisement

Kettő darab Krivak-osztályú fregatt, a Pitlivij és a Ladnij (képünkön az utóbbi). Négy tengeralattjáró elleni rakéta, kis hatótávolságú légvédelmi rakéták, két 76 millis gépágyú, négy 533 millis torpedóvetőcső és bő egy tucat tengeri akna az, amivel rendelkezhet harcérintkezés esetén.

Advertisement

Hét darab partraszállító hajó, amiből 3 db Tapir-, négy pedig Ropucsa-osztályú. Képünkön a legfiatalabb darab, az utóbbi osztályba tartozó Azov látható. Szállítókapacitásuk korrekt, 500 tonna rakomány vagy 10 harckocsi/12 BTR és 200 ember fér el a fedélzeten teljes felszereléssel. Fegyverzete is van, a szokásos hajófedélzeti ágyúkon kívül Sztrela légvédelmi rakéták, és a 122 milliméteres BM-21 Grad hajófedélzeti verziójú, nem irányított rakétái formájában. (Ez a korszerűbb Ropucsa-osztály fegyverzete)

Advertisement

Egyetlen egy darab Kilo-osztályú (oroszoknál Paltusz-osztályú) dízel-elektromos vadásztengeralattjáró, az Alrosza. A nyizsnij novgorodi Krasznoje Szoromovo hajógyárban készült 1988-tól 1990-ig. Különlegessége, hogy osztálya többi hajójával ellentétben nem hagyományos hajócsavar hajtja, hanem vízsugárhajtómű. További megemlítendő érdekesség a hajó kapcsán, hogy a Szovjetunió szétesése idején lázadás tört ki a fedélzetén, mivel a legénység ukrán fele a függetlenedő Ukrajna haditengerészetéhez akart csatlakozni ám végül a kapitány és az orosz politikai tiszt vezetésével a Moszkvához hű oldal kerekedett felül, így az Alrosza orosz lobogó alatt hajózott tovább.

Advertisement

A félreértések elkerülése végett: ez nem nukleáris rakétahordozó, fegyverzetét torpedók, tengeri aknák és légvédelmi rakéták alkotják. A flotta 247-es önálló tengeralattjáró hadosztályának alárendeltségébe tartozik.

Advertisement

Négy darab Natya-osztályú aknaszedő hajó - a képen az Iván Golubec látható Szevasztopolban. Van még pár Tarantul és Matka-osztályú rakétás korvett is, de inkább rátérünk a haditengerészet égisze alá tartozó egyéb cuccokra:

Advertisement

Mint pl. a krasznodari Anapa mellett települt K-300P Basztion hajó elleni rakétakomplexumok...

Advertisement

...a krími Kácsa légibázison állomásozó Kamov Ka-27...

Advertisement

...és Mil Mi-14 típusú tengeralattjáró elleni helikopterek (20 darab)...

Advertisement

...illetve 18 darab Szuhoj Szu-24M meg még négy Szu-24MR.

Források: Military Balance 2013, Wikipedia

Share This Story