A Ber√©nyi Mikl√≥s-szerŇĪ Warren-megyei seriffhelyettes az √ļj szerzem√©nnyel. (MilitaryTimes)

Ingyen adja √°t az iraki hadmŇĪveletekben haszn√°lt akna- √©s IED-√°ll√≥ harcj√°rmŇĪveit a New York √°llambeli rendŇĎrs√©gnek a US Army. A program sor√°n eddig t√∂bb, mint sz√°z soktonn√°s katonai p√°nc√©lost vettek √°t a rendfenntart√≥ szervek USA-szerte, de az ig√©ny tov√°bbra is magas r√°. A New York-i Albany megye rendŇĎrparancsnoks√°ga n√©gy r√©gebben eltarh√°lt katonai Humveeja mell√© kapta az Irakot is megj√°rt 16 tonn√°s behem√≥tot. Tov√°bbi MRAP-eket kapott a floridai High Springs rendŇĎrkapit√°nys√°ga, az Ohioi √Āllami Egyetem kampusza √©s a Dallas megyei seriff is.

Az idahoi Boiseban egy a f√ľles szerint talpig felfegyverkezett gyan√ļs√≠tott elfog√°s√°ra indultak a helyi darabbal, √©s seg√≠ts√©gk√©nt a k√∂zeli Namp√°b√≥l is √©rkezett egy. A helysz√≠nen v√©g√ľl mintegy 45 kil√≥ robban√≥eszk√∂zt √©s t√∂bb fegyvert is tal√°ltak. Az Albany-megyei MRAP-rŇĎl √©s t√°rsair√≥l az√©rt v√°rhat√≥an el fogj√°k t√°vol√≠tani l√∂vegtornyot √©s szolid fekete fest√©st is kap majd. Term√©szetesen sokan, t√∂bbek k√∂z√∂tt a civil jogv√©dŇĎk tiltakoznak a j√°rmŇĪvek rendv√©delembe val√≥ √°temel√©se ellen, √©rvk√©nt az ker√ľl elŇĎ, hogy az amerikai rendŇĎri alakulatok √≠gy is rohamosan militariz√°l√≥dnak - el√©g csak megn√©zni a Homeland Security √°ll√≠t√≥lagos 2700 darab MRAP √©s 1.6 milli√°rd t√∂lt√©ny v√°s√°rl√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ hoax k√∂r√ľli hisztit. R√°ad√°sul a civil felhaszn√°l√°sra √°talak√≠t√°s √°ra igen borsos, a seriff darabonk√©nt 70000 doll√°r k√∂r√ľli √∂sszegrŇĎl besz√©lt (ez persze lehet a szok√°sos k√∂zbeszerz√©ses mutyival felszorzott k√∂lts√©g, de val√≥s summa is).

MRAP-ek ker√ľltek a Jefferson, Steuben, Sullivan, Nassau-megyei kapit√°nys√°gokra, az Eerie-megyei Hamburg √©s a Clinton-megyei Plattsburgh rendŇĎrkapit√°nys√°g√°ra √©s kb. 140 tov√°bbi helyre New York √°llamban.

(MilitaryTimes)