Az im√©nt kaptam a fenti twit linkj√©t egy √°ll√≠t√≥lag ukr√°n ter√ľleten becsap√≥dott, Oroszorsz√°gb√≥l kilŇĎtt bomb√°t √°br√°zol√≥ k√©ppel. H√°rom dolog jutott eszembe a dolog kapcs√°n.

Egyr√©szrŇĎl az, hogy ilyen konfliktusokban manaps√°g m√°r egyik f√©lnek sem lehet hinni teljes bizonyoss√°ggal √©s h√°t Vologyimir Arijev ugyan √ļjs√°g√≠r√≥b√≥l lett politikus, de v√©gsŇĎsoron m√©gis csak politikus, na. B√°r alapvetŇĎen ink√°bb ink√°bb az ukr√°noknak hinne az ember, de m√©gis csak jobb p√°rtatlannak maradni.

A m√°sodik dolog, hogy az oroszok Gr√ļzi√°ban √©s Csecsenf√∂ld√∂n is bizony√≠tottan bevetettek ilyen √©s ehhez hasonl√≥ kazett√°s eszk√∂z√∂ket. K√©t kattint√°ssal tal√°lhatunk ilyen k√©peket szinte az √∂sszes poszt-szovjet konfliktusb√≥l. Teh√°t sim√°n elŇĎfordulhat, hogy ez is legit.

Advertisement

A harmadik √©s ez tal√°n a legfontosabb: nem √°rt a fej√ľnkbe v√©sn√ľnk, hogy a kazett√°s fegyverek tilalm√°r√≥l rendelkezŇĎ dublini CCW-egyezm√©nyt b√°r haz√°nk is nagy bŇĎszen ratifik√°lta az √∂sszes hasonl√≥ fegyvertilalmi (pl. a tapos√≥akn√°kra vonatkoz√≥ ottawai) szerzŇĎd√©ssel egyetemben, a h√°rom legnagyobb ilyen k√©szlettel rendelkezŇĎ orsz√°g: a K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°g, az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok √©s az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ a mai napig nem csak, hogy nem ratifik√°lta, de m√©g al√° sem √≠rta.

√Čs sajnos nem ez a kettŇĎ a kiv√©tel, √°ltal√°nos a jelens√©g. K√©nyelmes, hiszen √≠gy kifel√© kommunik√°lhatj√°k a fegyverek barb√°rs√°g√°t, de nincs nemzetk√∂zi jogi k√∂telezetts√©g.

Advertisement

(K√©p√ľnk√∂n egy√©bk√©nt a Luftwaffe Panavia Tornadoja sz√≥rja az "√°ld√°st".)