Most, hogy a K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°g nagytiszteletŇĪ feje, Hszi Csin-ping a hadiipari protekcionizmus jegy√©ben kiadta az uk√°szt a hadseregnek, hogy tessenek m√°r hazai haditechnik√°t venni, √∂sszeszedt√ľk a helyi Humvee-m√°solatokat. Az inform√°ci√≥ a k√≠nai haditechnikai eszk√∂z√∂krŇĎl m√©g az oroszok√©n√°l is zavarosabb, √≠gy posztunk ink√°bb a k√∂nnyed ismeretterjeszt√©s, mintsem a hiteles t√°j√©koztat√°s c√©lj√°t szolg√°lja.

Senjang SFQ2040 "S√≥lyom"illetve "A H√°bor√ļ Istene"

Senjang SFQ2040-esek, itt √©ppen az amerikai Stinger rak√©t√°kat ind√≠t√≥ Avenger fegyverrendszer k√≠nai m√°solata, az FB-6A "Rep√ľlŇĎ Sz√°mszer√≠j" l√©gv√©delmi rak√©takomplexum elemeivel. Baloldalt a c√©llok√°tor, jobboldalt √©rtelemszerŇĪen a rak√©taind√≠t√≥ j√°rmŇĪ. (ausairpower.net)

A tal√°n legkev√©sb√© nevets√©ges nevŇĪ k√≠nai v√°ltozat a SAC, azaz a Shenyang Aircraft Corporation term√©ke. √Āra a gy√°rt√≥ elmond√°sa szerint harmada az eredeti amerikai Humvee-√©nak. Az alum√≠nium karossz√©ri√°s SFQ2040 protot√≠pusai 2002 k√∂r√ľl k√©sz√ľltek, de a hadsereg illet√©kesei v√©g√ľl a lentebb l√°that√≥ Dongfeng HMMWV-verzi√≥j√°t v√°lasztott√°k. A SAC megpr√≥b√°lkozott egy civil piacra sz√°nt vari√°ns fejleszt√©s√©vel, a t√≠pus azonban sosem ker√ľlt gy√°rt√°sba. A motorh√°ztetŇĎ alatt egy k√≠nai licenszgy√°rtott Cummins 48TAA-92 turb√≥d√≠zel motor dohog. P√°nc√©lzata csak k√©zifegyverek t√ľze ellen v√©d, a lehets√©ges extr√°k k√∂z√∂tt l√©gkondi, GPS, √©jjell√°t√≥ berendez√©s, r√°di√≥, elektromos cs√∂rlŇĎ √©s univerz√°lis fed√©lzeti fegyverr√∂gz√≠t√©si pontok voltak. B√°r a nagy megrendel√©st elvesztett√©k, a terepj√°r√≥ jelenleg is rendszerben √°ll, √°m kiz√°r√≥lagosan a k√≠nai FN-6A/FB-6A l√©gv√©delmi rak√©takomplexumok hordoz√≥jak√©nt.

Dongfeng EQ2050 "B√°tor Katona"

Advertisement

A legsikeresebb k√≠nai Hummer-kl√≥n, a B√°tor Katona sztorija valamikor a 80-as √©vek v√©g√©n kezdŇĎd√∂tt, amikor az AM General elvitte a Pekingi V√©delmi Exp√≥ra az HMMWV M998-ast. Az iraki hadj√°ratig a PLA vezetŇĎs√©g√©t azonban csak kev√©ss√© √©rdekelte a t√≠pus. A Sivatagi Vihar ut√°n, a 90-es √©vek k√∂zep√©n civil forr√°sb√≥l m√©gis H1-eseket v√°s√°roltak, majd reverse engineering seg√≠ts√©g√©vel kifejlesztett√©k saj√°t verzi√≥jukat, √≠gy sz√ľletett meg az EQ2050, amit 2003-ban mutattak be a nyilv√°noss√°gnak. 2006-ban v√©g√ľl rendszeres√≠tette is a K√≠nai N√©phadsereg, az elsŇĎ p√©ld√°nyokat Kanton Katonai K√∂rzet k√ľl√∂nleges alakulatai kapt√°k meg. Rendszeres√≠tette tov√°bb√° a k√≠nai rendŇĎrs√©g √©s a tŇĪzolt√≥s√°g is.

A diz√°jnj√°ban az eredetihez leghŇĪbb k√≠nai ac√©lkasztnis Humvee import√°lt H1 alv√°zakra √©p√ľl, √©s mivel az AM Generallal el√©g szoros m√°ra az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s, igen sok benne az amerikai alkatr√©sz. S√ļlya t√∂bb, mint 3 tonna, p√°r centi h√≠j√°n 5 m√©ter hossz√ļ, 2,1 m√©ter sz√©les, 1,9 m√©ter magas, a tengelyt√°v pedig 3,3 m√©ter. B√°r a Dongfeng licenszgy√°rtott Cummins turb√≥d√≠zelje hajtja, √ļgy van kialak√≠tva a motort√©r, hogy az eredeti V8-as sz√≠v√≥d√≠zel√©t is be lehessen √©p√≠teni. A hŇĪtŇĎradi√°tort √©s az orr√©szt n√©mileg √°ttervezt√©k. Civil verzi√≥ja E2050, p√°nc√©lozott katonai verzi√≥ja EQ2058 n√©ven fut. A civil verzi√≥kat benzinmotorok hajtj√°k. K√≠nai neve, a Mengshi annyit tesz, b√°tor katona, azonban fut a Hanma g√ļnyn√©ven is, ami a helyiek fonetikus megold√°sa a Hummerre.

Xiaolong XL2060L "√Ād√°z S√°rk√°ny"

Advertisement

Az egyetlen nem Cummins-motoros k√≠nai Humvee-m√°solat. Az eredetin√©l n√©mileg nagyobb Xiaolong 2060L 5,1 m√©teres hossz√°val, kb. 1.8 m√©teres sz√©less√©g√©vel √©s hasonl√≥ magass√°g√°val meggyŇĎzŇĎ jelens√©g. Tengelyt√°vja 3390 mm, meghajt√°s√°r√≥l pedig a SteyrtŇĎl licenszelt 3.2 literes, hathengeres, 183 l√≥erŇĎs sz√≠v√≥d√≠zel gondoskodik. V√©gsebess√©ge 115 km/h k√∂r√ľli √©s √°ll√≠t√≥lag teljesen v√≠z√°ll√≥, ami igencsak j√≥l j√∂n a hatalmas esŇĎz√©sektŇĎl sem mentes orsz√°gban.

Civil verzi√≥ ebbŇĎl is k√©sz√ľlt, ami szer√©nyke 1 milli√≥ j√ľan√©rt, azaz kb. 36 milli√≥ forint√©rt lehet a tulajdonunk.