NagyszerŇĪ k√©pes √∂ssze√°ll√≠t√°s twower gyŇĪjt√©se, megint az EnglishRussi√°r√≥l, n√°lunk n√©mi k√©pmagyar√°zattal kieg√©sz√≠tve. Igen, ezeket szokta t√©vesen a magyar sajt√≥ cirk√°l√≥rak√©tak√©nt megnevezni. Hogy mi√©rt is nem helyt√°ll√≥ ez? Mert rak√©t√°nak csak rak√©tahajt√≥mŇĪvel rendelkezŇĎ eszk√∂z√∂ket h√≠vhatunk, ezek pedig g√°zturbin√°s sug√°rhajt√≥mŇĪvŇĪek. Az angol cruise missile kifejez√©sben szereplŇĎ missile pedig nem a rak√©t√°t jelenti angolul, hanem egy t√°gabb kateg√≥ri√°t, b√°rmilyen sug√°rhajt√≥mŇĪvel hajtott l√∂ved√©ket. Vegy√ľk h√°t sz√°mba a bemutatott t√≠pusokat:

Tupoljev Tu-141 "Strizs"

A Tu-141 Strizs volt a szovjetek nagym√©retŇĪ, k√∂zepes hat√≥t√°vols√°g√ļ felder√≠tŇĎ robotrep√ľlŇĎg√©p t√≠pusa. A 70-es √©vek v√©g√©tŇĎl √°llt rendszerben √©s eg√©szen a hidegh√°bor√ļ v√©g√©ig telep√ľltek komplexumai fŇĎk√©nt a Szovjetuni√≥ nyugati hat√°rain. Az oroszok, ukr√°nok √©s k√∂zel-keleti elvt√°rsaik rendszeres√≠tett√©k. A Tu-123 Jasztrebet v√°lt√≥ Strizst elŇĎdj√©hez hasonl√≥an transzszonikus, azaz hangsebess√©g k√∂r√ľli, t√∂bb sz√°z kilom√©teres m√©lys√©gi felder√≠t√©sre tervezt√©k. Rakom√°nya fŇĎk√©nt f√©nyk√©pezŇĎ eszk√∂z√∂kbŇĎl, infrav√∂r√∂s √©rz√©kelŇĎkbŇĎl, egy√©b elektro-optikai eszk√∂z√∂kbŇĎl √°llt. A legt√∂bb Tupoljev-robotrep√ľlŇĎg√©phez hasonl√≥an d√°rdaform√°j√ļ, deltasz√°rny√ļ, kacsasz√°rnyas diz√°jn. Szil√°rd hajt√≥anyag√ļ startrak√©t√°val ind√≠that√≥ vontatott ind√≠t√≥√°ll√°s√°b√≥l.

Hajt√≥mŇĪve egy 19,6 kN tol√≥erejŇĪ Tumanszkij KR-17-es, ami a t√∂bb mint hat tonn√°s szerkezetet 1000-1100 km/h-s sebess√©ggel k√©pes mozgatni, 1000 kilom√©teres hat√≥t√°vval. Legnagyobb el√©rhetŇĎ magass√°g: 6 km.

Tupoljev Tu-143 "Rejsz"

Advertisement

A VAZ-135 vontatta SZPU-143 ind√≠t√≥berendez√©s a robotrep√ľlŇĎg√©ppel.

Ez a roppant vicces nevŇĪ t√°vir√°ny√≠tott felder√≠tŇĎ robotrep√ľlŇĎg√©p szint√©n a mai dr√≥nkorszak elŇĎtti √©ra sz√ľl√∂ttje, a hidegh√°bor√ļs idŇĎszak egyik legsz√©lesk√∂rŇĪbben alkalmazott szovjet t√≠pusa. Rendszeres√≠tett√©k m√©g a bolg√°rok, a csehszlov√°kok, az irakiak, a rom√°nok, sz√≠rek, √©s az √©szak-koreaiakn√°l, az oroszokn√°l √©s az ukr√°nokn√°l pedig m√°ig rendszerben √°ll valamelyik v√°ltozata. 1976-ban rendszeres√≠tette a Szovjet Hadsereg a Tu-141-es kicsiny√≠tett verzi√≥jak√©nt is felfoghat√≥ t√≠pust. 60-70 kilom√©teres, csek√©ly hat√≥t√°vols√°g√°val √©s alacsony repmagass√°g√°val harc√°szati felder√≠t√©si c√©lokra haszn√°lj√°k. A fenti vontatott sz√°ll√≠t√≥-ind√≠t√≥ teheraut√≥r√≥l ind√≠tott√°k, szint√©n az √ļn. RATO m√≥dszerrel (rocket-assisted take-off - rak√©ta-r√°seg√≠t√©ses felsz√°ll√°s). Klimov TR3-117-es t√≠pus√ļ g√°zturbin√°s menethajt√≥mŇĪve 5,8 kN tol√≥erŇĎvel rendelkezik, amivel 950 km/h-√°s szubszonikus v√©gsebess√©g √©rhetŇĎ el. Eredeti felder√≠tŇĎverzi√≥ja egy f√©nyk√©pezŇĎg√©pet hordozott, k√©sŇĎbbi moderniz√°ci√≥k sor√°n pedig TV-kamer√°t √©s sug√°rz√°sm√©rŇĎ berendez√©st kapott.

Advertisement

A Rejsz fellövése, huehuehue.

A 80-as √©vek k√∂zep√©n megjelent M-143 jelŇĪ v√°ltozata, amit pl. l√©gv√©delmi rak√©tacsapatok kik√©pz√©s√©re √©s gyakorlatoztat√°s√°ra haszn√°lnak, mint l√©gic√©lt. M-143-as lett volna az eredeti c√©l 2001 okt√≥ber√©ben, mikor egy ukr√°n Sz-200-as c√©lt t√©vesztett √©s v√©lhetŇĎleg a Sibir Airlines 1812-es j√°rat√°t, egy Tu-154-est tal√°lta telibe, meg√∂lve mind a 66 utas √©s a 12 fŇĎs szem√©lyzetet. Tu-243 Rejsz-D nevŇĪ moderniz√°lt v√°ltozata a 80-as √©vek v√©g√©n ker√ľlt rendszerbe, nagyobb hajt√≥anyag kapacit√°st, fejlettebb vez√©rl√©st √©s erŇĎsebb hajt√≥mŇĪvet k√≠n√°lva. Legut√≥bbi, Tu-300 Korsun jelŇĪ vari√°ns√°nak fejleszt√©se a 90-es √©vek v√©g√©n kezdŇĎd√∂tt, a technikai r√©szletekrŇĎl √©rthetŇĎ m√≥don kev√©s inform√°ci√≥ √°ll rendelkez√©sre. A Rejsz v√°ltozatai sz√≠riai r√©szrŇĎl Izrael √©s Libanon f√∂l√∂tt, az oroszok r√©sz√©rŇĎl pedig Afganiszt√°n, Csecsenf√∂ld √©s Dageszt√°n f√∂l√∂tt rep√ľltek bevet√©seket.

Jakovlev Pcsela-1T

Advertisement

A Pcsela, itt éppen nem a gyárilag megjelölt indítóberendezésén.

Az elŇĎbbiekn√©l j√≥val kisebb Pcsela fejleszt√©se a rendszerv√°lt√°s ut√°ni √©vekben kezdŇĎd√∂tt meg a Jakovlev-tervezŇĎirod√°n√°l. Az elsŇĎsorban harc√°szati felder√≠t√©sre √©s megfigyel√©sre, c√©lpontazonos√≠t√°sra, de ak√°r l√©gic√©lk√©nt is haszn√°lhat√≥ t√≠pust az oroszok 1997-ben rendszeres√≠tett√©k. Haszn√°lati limitje 60 kilom√©ter, vagy k√©t √≥ra. Orrkamer√°j√°nak k√©peit val√≥s idŇĎben sug√°rozza vissza az oper√°tornak. Optim√°lis mŇĪveleti magass√°ga 100 √©s 1000 m√©ter k√∂z√∂tt van, a dr√≥n 20 perc alatt ind√≠that√≥ √°llapotba hozhat√≥. A komplexum r√©sz√©t k√©pezi egy BTR-D l√°nctalpas p√°nc√©los alapjain kialak√≠tott ind√≠t√≥-ir√°ny√≠t√≥ j√°rmŇĪ, egy Ural-4320-as teheraut√≥n kialak√≠tott mŇĪszaki t√°mogat√≥ j√°rmŇĪ √©s egy ut√°nt√∂ltŇĎ-sz√°ll√≠t√≥ j√°rmŇĪ, illetve t√≠z darab robotrep√ľlŇĎg√©p. Az ind√≠t√≥-ir√°ny√≠t√≥ rendszer egyszerre k√©t g√©p ir√°ny√≠t√°s√°ra k√©pes. Ind√≠t√°s√°n√°l k√©t db startrak√©t√°t alkalmaznak, a hajt√°st pedig egy csŇĎl√©gcsavaros k√©t√ľtemŇĪ benzinmotor v√©gzi, ami a gy√°rt√≥ honlapja szerint 120-180 km/h-√°s sebess√©gre k√©pes gyors√≠tani az eszk√∂zt.

Advertisement

Pcsela, hátulról.

A felsorol√°s term√©szetesen nem teljes, de tervezz√ľk bemutatni a t√∂bbi orosz UAV-t√≠pust is a k√∂zelj√∂vŇĎben.