Amikor Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter eln√∂k nemzetbiztons√°gi fŇĎtan√°csad√≥ja, haz√°ja korai elŇĎrejelzŇĎ rendszereire gondolt, val√≥sz√≠nŇĪleg nem √ļgy k√©pzelte, hogy hajnal 0300-kor verik fel √°lm√°b√≥l, alv√≥ feles√©ge mellŇĎl.

1979. november 9-√©n hajnalban m√©gis azzal a h√≠rrel telefon√°lt egyik tan√°csad√≥ja, hogy 250 szovjet rak√©ta tart az Egyes√ľlt √Āllamok fel√©. Brzezinski tudta, hogy az eln√∂knek 3-7 perce van a v√°laszcsap√°s elrendel√©s√©re, ez√©rt egy √ļjabb h√≠v√°sra v√°rt, ami megerŇĎs√≠ti a szovjet t√°mad√°st, mielŇĎtt felh√≠vja az eln√∂k√∂t. MeggyŇĎzŇĎdve, hogy viszonozni kell a szalv√≥t, megk√©rte tan√°csad√≥j√°t, ellenŇĎrizze, hogy a Had√°szati L√©giparancsnoks√°g (Strategic Air Command) megkezdte-e a g√©pei ind√≠t√°s√°t. A k√∂vetkezŇĎ telefonh√≠v√°s m√°r 2200 szovjet rak√©t√°r√≥l sz√≥lt.

A Had√°szati L√©giparancsnoks√°g felelt az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok nukle√°ris arzen√°lj√°nak bomb√°z√≥i√©rt √©s ballisztikus rak√©tafegyverei√©rt a hidegh√°bor√ļ √©vei alatt. T√∂bbek k√∂z√∂tt ennek a feladata volt, hogy √°lland√≥an a levegŇĎben tartsa a gyors v√°laszcsap√°shoz sz√ľks√©ges bomb√°z√≥kat.

Alig egy perccel azelŇĎtt, hogy Jimmy Carter is hasonl√≥an h√°tborzongat√≥ h√≠v√°ssal √©bredt volna, Brzezinskit harmadj√°ra is felh√≠vta tan√°csad√≥ja a legfrissebb jelent√©sekkel a NORAD-t√≥l. A t√∂bbi elŇĎrejelzŇĎ rendszer nem √©szlelt rak√©t√°kat. T√©ves riaszt√°s volt. Valaki egy kik√©pzŇĎprogramot ind√≠tott el a NORAD sz√°m√≠t√≥g√©pein. A lengyel sz√°rmaz√°s√ļ szak√©rtŇĎ eg√©sz v√©gig fel sem keltette alv√≥ feles√©g√©t. Minek, ha f√©l √≥r√°n bel√ľl mind halottak lenn√©nek?

Advertisement

A NORAD egy kanadai-amerikai k√∂z√∂s szervezet, mely az √Čszak-Amerika feletti korai elŇĎrejelz√©s√©rt √©s l√©gv√©delem√©rt felel. K√∂zponti l√©tes√≠tm√©nye sajnos a Peterson l√©gib√°zis, a Cheyenne hegy alatti bunker csak v√©szhelyzet eset√©re van. A t√∂bb mint 2 hekt√°ros bunkerrendszer 30 megatonn√°s robban√≥fej t√ļl√©l√©s√©re van tervezve √©s rendszerei √°lland√≥an k√©szenl√©tben √°llnak. A filmek szerint a Skynet √©s a Csillagkapu Parancsnoks√°g otthona is. A hegy gyomr√°ban val√≥ban √°ll egy balj√≥s, els√∂t√©t√≠tett ablak√ļ ajt√≥ a ‚ÄěCsillagkapu Parancsnoks√°g" felirattal.

Advertisement

Takarítószereket tárolnak mögötte.

Val√≥j√°ban egy tesztc√©lb√≥l fut√≥ program ‚Äět√°mad√°sa" ker√ľlt √°t megmagyar√°zhatatlan m√≥don a val√≥s helyzetet folyamatosan mutat√≥ k√©pernyŇĎkre a NORAD-ban. Azonban ugyanez az inform√°ci√≥ szinte azonnal tov√°bb√≠t√°sra ker√ľlt a SAC √©s m√°s fŇĎparancsnoks√°gok k√©pernyŇĎire is (√©s Buck Turgidson t√°bornok √≥ta tudjuk, hogy a Nagy K√©pernyŇĎk mindig nagyon fontosak), melyek meg is tett√©k a sz√ľks√©ges l√©p√©seket az ilyenkor v√©grehajtand√≥ v√°laszcsap√°s √©rdek√©ben.

Advertisement

Hab√°r a m√©dia csak r√©szben szagolta ki az esetet, a szovjetek azonnal s√ļlyos vesz√©lyben √©rezt√©k magukat, az amerikaiak pedig agressz√≠v mentegetŇĎz√©sbe kezdtek. Hi√°ba, mert h√≥napokon bel√ľl h√°rom √ļjabb t√©ves riaszt√°s is t√∂rt√©nt. Egy alig f√©l doll√°ros mikrochip n√©h√°ny kisebb "tipogr√°fiai hib√°t" okozott. A NORAD rendszeresen √≠rott jelent√©seket k√ľld a SAC-nak √©s t√°rsainak az √°ltaluk √©szlelt helyzetrŇĎl. A jelent√©sben szok√°sosan ez √°ll: ‚Äě000" - ballisztikus rak√©t√°t √©szlelt√ľnk. A tipogr√°fiai hiba j√≥volt√°b√≥l ez elŇĎsz√∂r ‚Äě002", majd ‚Äě200" lett. Ez√ļttal nem emelkedtek levegŇĎbe vad√°szok, minden m√°s int√©zked√©st azonban azonnal v√©grehajtottak. Az esetet komolyan v√©ve a NORAD azonnal izol√°lni kezdte a hib√°t, hogy helyrehozz√°k rendszer√ľket. Ez okozta a m√°sodik riaszt√°st, imm√°r 200 robban√≥fejrŇĎl.

Jimmy Carter adminisztr√°ci√≥ja az emberi beavatkoz√°ssal nyugtatta a lakoss√°got, azaz azzal, hogy a l√©gierŇĎ hidegfejŇĪ tisztjei mindig j√≥l m√©rik majd fel a helyzetet √©s nem kezdem√©nyeznek nukle√°ris holokausztot ijedt√ľkben. A tapasztalatok szerint ez eddig mŇĪk√∂d√∂tt is (p√©ld√°ul a Kubai Rak√©tav√°ls√°g alatt egy szovjet tenger√©sztisztnek k√∂sz√∂nhetŇĎen nem t√∂rt ki atomh√°bor√ļ), de a t√©ma kutat√≥i megk√©rdŇĎjelezik az √°ltala ny√ļjtott biztons√°g val√≥s m√©rt√©k√©t.

Advertisement

A szovjetek √©ppen ellenkezŇĎleg gondolkoztak √©s f√©lig automata rendszert hoztak l√©tre, amely a p√°rtvezet√©s egy esetleges amerikai csap√°s √°ltali hal√°la eset√©n is biztos√≠totta volna a szabad vil√°g elpuszt√≠t√°s√°t.

Akit a t√©ma kutat√≥i √©rdekelnek, Scott Sagan √©s Bruce Blair munk√°ss√°g√°nak n√©zzen ut√°na, aki csak f√©lni akar, n√©zze √ļjra Kubrick Dr. Strangelove c√≠mŇĪ mestermŇĪv√©t!