Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nukleáris foci, 1. negyed

Amikor Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, hazája korai előrejelző rendszereire gondolt, valószínűleg nem úgy képzelte, hogy hajnal 0300-kor verik fel álmából, alvó felesége mellől.

1979. november 9-én hajnalban mégis azzal a hírrel telefonált egyik tanácsadója, hogy 250 szovjet rakéta tart az Egyesült Államok felé. Brzezinski tudta, hogy az elnöknek 3-7 perce van a válaszcsapás elrendelésére, ezért egy újabb hívásra várt, ami megerősíti a szovjet támadást, mielőtt felhívja az elnököt. Meggyőződve, hogy viszonozni kell a szalvót, megkérte tanácsadóját, ellenőrizze, hogy a Hadászati Légiparancsnokság (Strategic Air Command) megkezdte-e a gépei indítását. A következő telefonhívás már 2200 szovjet rakétáról szólt.

Advertisement
Illustration for article titled Nukleáris foci, 1. negyed

A Hadászati Légiparancsnokság felelt az Amerikai Egyesült Államok nukleáris arzenáljának bombázóiért és ballisztikus rakétafegyvereiért a hidegháború évei alatt. Többek között ennek a feladata volt, hogy állandóan a levegőben tartsa a gyors válaszcsapáshoz szükséges bombázókat.

Advertisement

Alig egy perccel azelőtt, hogy Jimmy Carter is hasonlóan hátborzongató hívással ébredt volna, Brzezinskit harmadjára is felhívta tanácsadója a legfrissebb jelentésekkel a NORAD-tól. A többi előrejelző rendszer nem észlelt rakétákat. Téves riasztás volt. Valaki egy kiképzőprogramot indított el a NORAD számítógépein. A lengyel származású szakértő egész végig fel sem keltette alvó feleségét. Minek, ha fél órán belül mind halottak lennének?

Illustration for article titled Nukleáris foci, 1. negyed
Advertisement

A NORAD egy kanadai-amerikai közös szervezet, mely az Észak-Amerika feletti korai előrejelzésért és légvédelemért felel. Központi létesítménye sajnos a Peterson légibázis, a Cheyenne hegy alatti bunker csak vészhelyzet esetére van. A több mint 2 hektáros bunkerrendszer 30 megatonnás robbanófej túlélésére van tervezve és rendszerei állandóan készenlétben állnak. A filmek szerint a Skynet és a Csillagkapu Parancsnokság otthona is. A hegy gyomrában valóban áll egy baljós, elsötétített ablakú ajtó a „Csillagkapu Parancsnokság" felirattal.

Takarítószereket tárolnak mögötte.

Valójában egy tesztcélból futó program „támadása" került át megmagyarázhatatlan módon a valós helyzetet folyamatosan mutató képernyőkre a NORAD-ban. Azonban ugyanez az információ szinte azonnal továbbításra került a SAC és más főparancsnokságok képernyőire is (és Buck Turgidson tábornok óta tudjuk, hogy a Nagy Képernyők mindig nagyon fontosak), melyek meg is tették a szükséges lépéseket az ilyenkor végrehajtandó válaszcsapás érdekében.

Advertisement

Habár a média csak részben szagolta ki az esetet, a szovjetek azonnal súlyos veszélyben érezték magukat, az amerikaiak pedig agresszív mentegetőzésbe kezdtek. Hiába, mert hónapokon belül három újabb téves riasztás is történt. Egy alig fél dolláros mikrochip néhány kisebb "tipográfiai hibát" okozott. A NORAD rendszeresen írott jelentéseket küld a SAC-nak és társainak az általuk észlelt helyzetről. A jelentésben szokásosan ez áll: „000" - ballisztikus rakétát észleltünk. A tipográfiai hiba jóvoltából ez először „002", majd „200" lett. Ezúttal nem emelkedtek levegőbe vadászok, minden más intézkedést azonban azonnal végrehajtottak. Az esetet komolyan véve a NORAD azonnal izolálni kezdte a hibát, hogy helyrehozzák rendszerüket. Ez okozta a második riasztást, immár 200 robbanófejről.

Jimmy Carter adminisztrációja az emberi beavatkozással nyugtatta a lakosságot, azaz azzal, hogy a légierő hidegfejű tisztjei mindig jól mérik majd fel a helyzetet és nem kezdeményeznek nukleáris holokausztot ijedtükben. A tapasztalatok szerint ez eddig működött is (például a Kubai Rakétaválság alatt egy szovjet tengerésztisztnek köszönhetően nem tört ki atomháború), de a téma kutatói megkérdőjelezik az általa nyújtott biztonság valós mértékét.

Advertisement

A szovjetek éppen ellenkezőleg gondolkoztak és félig automata rendszert hoztak létre, amely a pártvezetés egy esetleges amerikai csapás általi halála esetén is biztosította volna a szabad világ elpusztítását.

Akit a téma kutatói érdekelnek, Scott Sagan és Bruce Blair munkásságának nézzen utána, aki csak félni akar, nézze újra Kubrick Dr. Strangelove című mesterművét!

Share This Story

Get our newsletter