A 3D-nyomtatott fegyverek lázában égő Egyesült Államokból szinte heti rendszerességgel érkeznek a hírek az újabb nyomtatott konstrukciókról. Elsőnek itt volt a Liberator, ami kellően nagy port kavart fel maga körül, miközben a kriptoanarchista Cody Wilson és kollektívája, a Defense Distributed vadul dolgozik egy tartós tokalsórészen (az M16 és M4 alapját is képező AR platform tokja két részből áll, a lower és upper receiverből, azaz alsó és felső tokrészből - jogilag az lower receiver minősül a fegyver főrészének). Bár a fiatal jogásztanonc Wilson jól láthatóan szomjazza a hírnevet és a média figyelmét illetve jogilag nyilván aggályos amit csinál, nehéz nem szimpatizálni valakivel, aki olyan rokonszenves cinizmussal fogalmazza meg a fukuyamai liberális demokráciafelfogás kritikáját, mint ő. (Ha valaki még nem látta a Vice filmjét Wilsonról, mindenképpen pótolja, tanulságos darab.)

A Még drágább az életed óta tudjuk, hogy a Glock 7-es (!) egy porcelánból készült fegyver, amit Németországban gyártanak, nem mutatja ki a reptéri biztonsági átvilágítás és persze többe kerül, mint egy rendőrfőnök havi fizetése. A viccet félretéve ezúttal mégsem a tengeren túlról érkezett a következő érdekesség, hanem a tajgáról.

Egy orosz blogger úgy döntött, megcsinálja a Glock 3D nyomtatott másolatát. Bár kinézetre közel azonosak és a belső alkatrészek is megegyeznek, érthető okokból a pisztoly nem működőképes, inkább csak egy életnagyságú, működő belű makettnek mondanám. A képek tanulsága alapján a rugókon kívül nincs benne fémalkatrész és célja inkább csak az önszórakoztatás volt, mintsem egy valós fegyver létrehozása.