A tavalyi, l√∂v√∂ld√∂z√©sekben igencsak gazdag √©vben √ļjra fell√°ngolt a fegyvertart√°st √∂vezŇĎ vita, egyik oldalon a teljes k√°osszal √©s halott csecsemŇĎkkel riogat√≥ demokrat√°kkal, a m√°sikon pedig a m√©rt√©ket tartani k√©ptelen republik√°nusokkal. Az eg√©sznek pedig a t√∂rv√©nytisztelŇĎ polg√°rok issz√°k meg a lev√©t.

A demokrat√°k, Obama vezet√©s√©vel √ļjra nekifutnak a k√©rd√©snek, de mivel r√°j√∂ttek hogy a Dianne Feinstein nev√©hez fŇĪzŇĎdŇĎ, 1994 √©s 2004 k√∂z√∂tt √©rv√©nyben levŇĎ Assault Weapon Banhoz hasonl√≥t nem fognak tudni √°tpassz√≠rozni a kongresszuson, ink√°bb a ment√°lis-pszichol√≥giai probl√©m√°kkal k√ľszk√∂dŇĎk fegyvertart√°s√°t pr√≥b√°lj√°k korl√°tozni. Nagyon helyesen, tessz√ľk hozz√°. A tervezet szerint sz√∂vets√©gi bŇĪncselekm√©nny√© v√°lna a fegyvercsemp√©szet √©s a k√≥rh√°zak nagyobb teret kapn√°nak a fegyvertart√°si √°tvil√°g√≠t√°sokkal kapcsolatos inform√°ci√≥szolg√°ltat√°sban.

Sok fontos fogalom √©s kiz√°r√≥ k√∂r√ľlm√©ny defini√°l√°s√°ra is sor ker√ľlhet, √°ll a Feh√©r H√°z p√©nteki k√∂zlem√©ny√©ben, ami azt is hozz√°teszi, hogy a kezel√©s nem felt√©tlen√ľl kiz√°r√≥ ok a fegyvertart√°si √©s -visel√©si enged√©ly ig√©nyl√©se eset√©n. A j√≥val szigor√ļbb, Sandy Hook-m√©sz√°rl√°s ut√°ni javaslatcsomag annak idej√©n nem ment √°t a Kongresszuson, az eln√∂k most jobb eredm√©nyekre sz√°m√≠t. Az √ļj ir√°ny c√©lravezetŇĎnek tŇĪnik, mivel az ut√≥bbi idŇĎszak szinte minden l√∂v√∂ld√∂zŇĎj√©nek hossz√ļ pszichol√≥giai elŇĎt√∂rt√©nete volt.

(BBC)