Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
Illustration for article titled Obama megint nekifut a gun controlnak

A tavalyi, lövöldözésekben igencsak gazdag évben újra fellángolt a fegyvertartást övező vita, egyik oldalon a teljes káosszal és halott csecsemőkkel riogató demokratákkal, a másikon pedig a mértéket tartani képtelen republikánusokkal. Az egésznek pedig a törvénytisztelő polgárok isszák meg a levét.

Advertisement

A demokraták, Obama vezetésével újra nekifutnak a kérdésnek, de mivel rájöttek hogy a Dianne Feinstein nevéhez fűződő, 1994 és 2004 között érvényben levő Assault Weapon Banhoz hasonlót nem fognak tudni átpasszírozni a kongresszuson, inkább a mentális-pszichológiai problémákkal küszködők fegyvertartását próbálják korlátozni. Nagyon helyesen, tesszük hozzá. A tervezet szerint szövetségi bűncselekménnyé válna a fegyvercsempészet és a kórházak nagyobb teret kapnának a fegyvertartási átvilágításokkal kapcsolatos információszolgáltatásban.

Sok fontos fogalom és kizáró körülmény definiálására is sor kerülhet, áll a Fehér Ház pénteki közleményében, ami azt is hozzáteszi, hogy a kezelés nem feltétlenül kizáró ok a fegyvertartási és -viselési engedély igénylése esetén. A jóval szigorúbb, Sandy Hook-mészárlás utáni javaslatcsomag annak idején nem ment át a Kongresszuson, az elnök most jobb eredményekre számít. Az új irány célravezetőnek tűnik, mivel az utóbbi időszak szinte minden lövöldözőjének hosszú pszichológiai előtörténete volt.

Advertisement

(BBC)

Share This Story

Get our newsletter