Raymond Odierno tábornok kiáll a követelményrendszer enyhítése ellen. (MilitaryTimes.com)

V√°rhat√≥an komoly cirkusz lesz a vez√©rkari fŇĎn√∂k fenti kijelent√©s√©bŇĎl, mivel oda√°t a nŇĎk katonai szolg√°lat√°t komoly vita √∂vezi. A Pentagon id√©n janu√°ri policy-v√°ltoz√°sa √©rtelm√©ben harci feladatk√∂rŇĪ katonai p√°ly√°k is megny√≠ltak a nŇĎk elŇĎtt, amit √©rthetetlen√ľl komoly tiltakoz√°s √∂vezett a tengerent√ļlon. F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, a nŇĎk sz√°m√°ra b√°rmilyen katonai p√°lya nyitva kellene, hogy √°lljon, legyen az harci, harct√°mogat√≥ vagy harci t√°mogat√≥-kiszolg√°l√≥ alakulat - ez lenne a norm√°lis. M√©g az ellen√°ll√°s legkomolyabb sziget√©n, a k√ľl√∂nleges erŇĎkben is ott a helye a nŇĎknek.

Amennyiben teljesítik ugyanazt a követelményrendszert, amit a férfiak.

A radik√°lis feminista t√©vhittel ellent√©tben a k√ľl√∂nleges alakulatok fizikai √©s pszichol√≥giai k√∂vetelm√©nyrendszere nem a f√©rfiakra szabott, a hadseregen bel√ľli abszol√ļt patriarchizmust szolg√°l√≥ int√©zked√©sek, hanem a mŇĪveleti biztons√°got √©s hat√©konys√°got biztos√≠t√≥ rendelkez√©sek. A konkr√©t harci feladatokat v√©gzŇĎ alakulatok katon√°i komoly ig√©nybev√©telnek vannak kit√©ve, (k√ľl√∂n√∂sen igaz persze ez a k√ľl√∂nleges mŇĪveleti alakulatokra) amelyek nem engedhetnek soraikba olyan embereket, - teszem hozz√° nemtŇĎl f√ľggetlen√ľl - akik azzal, hogy nem teljes√≠tik ezeket a k√∂vetelm√©nyeket, vesz√©lyeztetik nem csak a saj√°t, de t√°rsaik √©let√©t is.

Advertisement

A jelenlegi rendszerben elvileg m√°r csak a harckocsiz√≥, gyalogs√°gi √©s k√ľl√∂nleges mŇĪveleti munkak√∂r√∂k z√°rtak, vagy korl√°tozottan el√©rhetŇĎek nŇĎk sz√°m√°ra √©s ezek megnyit√°s√°t komoly aggodalom √∂vezi, mivel a Pentagon √°ll√°spontja szerint ez k√∂nnyen a sztenderdek lejjebb vitel√©t c√©lz√≥ nyom√°s kialakul√°s√°hoz vezethet. Az √ļj policy rendelkez√©seinek bevezet√©s√©re a fegyvernemeknek 2016 janu√°rj√°ig van ideje. Odierno ugyanakkor tov√°bbra is ki√°ll a nŇĎk szerepk√∂r√©nek sz√©les√≠t√©se mellett - a c√©l hossz√ļt√°von az √∂sszes √ļgynevezett MOS, azaz military occupational specialty megnyit√°sa a h√∂lgyek elŇĎtt.

A Tenger√©szgyalogs√°g gyalogostiszt k√©pz√©s√©re a nyit√°s ut√°n 10 nŇĎ jelentkezett, akikbŇĎl jelen pillanatban √ļgy n√©z ki, egy sem fogja tudni befejezni a h√≠rhedten kem√©ny kurzust. A tenger√©szgyalogs√°g alaptanfolyam√°ra jelentkezŇĎ 15 k√∂z√ľl pedig v√°rhat√≥an n√©gy fogja tudni elv√©gezni a n√©mileg lightosabb, de m√©g mindig testileg-lelkileg komoly ig√©nybev√©telt jelentŇĎ kik√©pz√©st. A Ranger-tanfolyam m√©g nem nyitott a nŇĎk sz√°m√°ra, de m√°r ŇĎk is elŇĎre kijelentett√©k: nem hajland√≥ak lejjebb vinni a k√∂vetelm√©nyeket.