Tajvan elŇĎrel√°that√≥lag 2015-re tolta ki a sork√∂teless√©g megsz√ľntet√©s√©nek c√©ld√°tum√°t. Az egy K√≠na kisebbik fel√©ben m√°r √©vek √≥ta tervezik a l√©p√©st, azonban a 2013-ra tervezettnek csak az egyharmad√°t √©rte el az √∂nk√©ntesek sz√°ma, ez√©rt tolt√°k el k√©t √©vvel a v√°ltoztat√°st. A teljesen √∂nk√©ntes hadsereg bevezet√©se jelentŇĎs l√©p√©s lenne az orsz√°g √©s a Koumintang militarista √©s anti-demokratikus (enyhe kifejez√©ssel √©lve) m√ļltj√°nak ellens√ļlyoz√°s√°ra.

A fiatalabb gener√°ci√≥k m√°r nem osztj√°k sz√ľleik √©s nagysz√ľleik K√≠na-k√©p√©t, nem ellens√©get, hanem jobb karrier- √©s √ľzleti lehetŇĎs√©get l√°tnak a szoros t√ļloldal√°n. Nem l√°tj√°k √©rtelm√©t a sork√∂teless√©gnek, mivel sem K√≠na gazdas√°gi erej√©vel, sem a K√≠nai N√©pi Felszabad√≠t√≥ Hadsereggel nem tudn√°nak elb√°nni ha a konvencion√°lisabb √ļtra t√©rne egy lehets√©ges konfliktus.

Azonban K√≠na k√©t fel√©nek kapcsolata t√∂rt√©nelmi cs√ļcsponton van, a 2012-es eln√∂kv√°laszt√°st megnyerŇĎ KMT m√°r k√∂zel sem K√≠na-ellenes, sŇĎt jelenleg tal√°n ŇĎk vannak a legink√°bb √ļjraegyes√≠t√©s-k√∂zeli √°ll√°sponton (azaz nincsenek ellene) a jelenlegi politikai palett√°n. A ROC exportj√°nak kb. 30%-√°t, importj√°nak kb. 16%-√°t folytatja nagytestv√©r√©vel, illetve a hagyom√°nyosan amerikai √©rdekszf√©r√°ba tartoz√≥ orsz√°g belpolitik√°j√°ra vonatkoz√≥an annyira hat√°rozott javaslatokat szoktak megejteni PekingbŇĎl, hogy m√°r-m√°r azt gondoln√°nk, nem szuver√©n √°llamr√≥l van sz√≥.

Advertisement

A sork√∂teless√©g-ellenes k√∂zhangulatnak azonban a 'Cross-strait relations' olvadoz√≥ √°llapot√°n√°l j√≥val h√©tk√∂znapibb okai is vannak. 2013 nyar√°n egy 24 √©ves tajvani sorkatona, Hung Chung-chiu √©let√©t vesz√≠tette. A tizedes hŇĎgut√°t kapott, mik√∂zben a r√° kiszabott b√ľntet√©st v√©gezte. A bŇĪne annyi volt, hogy kamer√°val rendelkezŇĎ telefont vitt be a katonai l√©tes√≠tm√©ny ter√ľlet√©re. A hal√°leset tiltakoz√°sokat v√°ltott ki √©s v√©g√ľl a v√©delmi miniszter lemond√°s√°t eredm√©nyezte. Az ehhez hasonl√≥ lehetŇĎs√©gek mellett a sork√∂teless√©g √©rtelmetlens√©ge, tanulm√°nyaik √©s karrierj√ľk megszak√≠t√°sa is frusztr√°lja a tajvani fiatalokat, akik minden lehetŇĎs√©get megragadnak az egy √©ves szolg√°lat elker√ľl√©se √©rdek√©ben ‚Äď egy√©b √°llampolg√°rs√°got szereznek, sosem tart√≥zkodnak p√°r h√≥napn√°l t√∂bbet a szigeten, folyamatosan felsŇĎfok√ļ tanulm√°nyokat folytatnak stb.

Advertisement

A tajvani hadsereg mind√∂ssze egyharmada sorozott, de a professzion√°lis katon√°k √©s tisztek sem t√ļl lelkesek, sokan csak munk√°nak tekintik az eg√©szet √©s a nyugd√≠jukat v√°rj√°k. A vez√©rkar term√©szetesen a legrosszabbra szeret k√©sz√ľlni, azonban √ļgy tŇĪnik a soroz√°s be√°rny√©kolja az √∂nk√©ntes haderŇĎ hangulat√°t is. Az orsz√°g m√©g mindig jelentŇĎs √∂sszegeket k√∂lt v√©delemre, azaz nagyr√©szt amerikai harceszk√∂z√∂k v√°s√°rl√°s√°ra. 2015-tŇĎl magasabb fizet√©seket, t√∂bb nŇĎt ‚Äď jelenleg kb. 10% a nŇĎk ar√°nya ‚Äď √©s n√©pszerŇĪbb hadsereget tervez a K√≠nai K√∂zt√°rsas√°g.