GSG-9 kommand√≥sok felszerel√©ssel √©s c√©ges aut√≥kkal (lol) valamikor a 80-as √©vekben. A k√©k gyakorl√≥hoz szokatlan terepmint√°s sisakhuzat - k√∂sz√∂nhetŇĎen nagyr√©szt a Counter-Strikenak - az alakulat egyik ismertetŇĎjegy√©v√© v√°lt.

Az 1970-es √©vekben j√°runk, a vil√°g m√©g nem ocs√ļdott fel a m√ľncheni v√©rengz√©s ut√°ni sokkb√≥l. A n√©metek a terrort√°mad√°sra reag√°lva l√©trehozt√°k a Grenzschutzgruppe Neun der Bundespolizeit, ismertebb nev√©n a GSG-9-t. De nem csak ŇĎk tanultak az esetbŇĎl, amit mi sem p√©ld√°z jobban, hogy a britek akkori minisztereln√∂ke, Edward Heath is kiadta az uk√°szt a v√©delmi miniszt√©riumi illet√©keseknek, k√©sz√ľljenek fel az ilyen √©s ehhez hasonl√≥ t√°mad√°sokra.

√ćgy ny√≠lt meg az √ļt a Special Air Service terrorelh√°r√≠t√≥ (CRW - Counter Revolutionary Warfare) sz√°rny√°nak fel√°ll√≠t√°sa elŇĎtt. A herefordi √°llom√°shelyŇĪ 22. SAS ezred sz√°zadai rot√°ci√≥s rendszerben estek √°t a CT kik√©pz√©sen, ami sokt√≠zezer l√∂v√©ses √©lesl√∂v√©sz-, t√ļszszabad√≠t√°si- illetve ostromgyakorlatokb√≥l √°llt. Miut√°n a CRW sz√°rny el√©rte a mŇĪveleti k√©szenl√©t szintj√©t, viszonylag hamar tŇĪzvonalba is ker√ľltek a Balcombe Street-i ostrom idej√©n.

Advertisement

A Balcombe Street-i ostrom - itt még nem szóltak az MP5-ösök.

Az 1975. december 6. √©s 12. k√∂z√∂tt zajl√≥, √©lŇĎben k√∂zvet√≠tett t√ļszdr√°ma sor√°n n√©gy, az Ideiglenes √ćr K√∂zt√°rsas√°gi Hadsereg soraiba tartoz√≥ fegyveres ejtett t√ļszul k√©t helyi lak√≥t n√©mi, a Met rendŇĎreivel folytatott utcai hanc√ļroz√°st k√∂vetŇĎen √©s k√∂vetelte a szabad t√°voz√°s jog√°t √≠r f√∂ldre. A fegyverek azonban v√©g√ľl n√©m√°k maradtak - a Metropolitan Police √°ltal k√∂rbevett prov√≥k v√©g√ľl azut√°n adt√°k meg magukat, hogy a BBC-bŇĎl megtudt√°k: a korm√°ny az SAS-t tervezi bevetni ellen√ľk. Az elsŇĎ dokument√°lt CRW akci√≥ √≠gy v√©g√ľl a GSG-9-nal k√∂z√∂sen v√©grehajtott szom√°liai t√ļszment√©s volt - b√°r hivatalosan itt m√©g csak megfigyelŇĎkk√©nt voltak jelen a britek.

Advertisement

A londoni iráni nagykövetség ostroma

Ahhoz, hogy meg√©rthess√ľk, hogy konkr√©tan mi is t√∂rt√©nt, nem √°rt tudni, hogy pontosan kikbŇĎl is √°llt a terroristacsoport. A t√ļszejtŇĎk a DRFLA (Democratic Revolutionary Front for the Liberation of Arabistan, azaz a Demokratikus Forradalmi Mozgalom Arabf√∂ld Felszabad√≠t√°s√°√©rt) nevŇĪ, ir√°ni arabokb√≥l √°ll√≥ szervezet emberei voltak. Ňźk az olajban igen gazdag, d√©li Huzeszt√°n r√©gi√≥ f√ľggetlens√©g√©√©rt harcoltak, ahol viszonylag jelentŇĎs arab ajk√ļ kisebbs√©g √©l. Ezt a kis csoportot a perzs√°k nyilv√°n kem√©nyen elnyomt√°k, ezzel megsz√ľletett az ellen√°ll√°si mozgalom, aminek tev√©kenys√©ge v√©g√ľl ebben (az egy√©bk√©nt a teher√°ni amerikai nagyk√∂vets√©gi t√ļszdr√°ma √°ltal inspir√°lt) t√°mad√°sban cs√ļcsosodott ki.

Advertisement

A hat terrorista 1980. √°prilis 30-√°n nagyj√°b√≥l d√©lelŇĎtt f√©l tizenkettŇĎ t√°jt √©rkezett meg Ir√°n londoni nagyk√∂vets√©ge el√© - nem meglepŇĎ m√≥don val√≥sz√≠nŇĪleg iraki diplomat√°k √°ltal becsemp√©szett, nagyr√©szt szovjet gy√°rtm√°ny√ļ fegyverekkel √°llig felszerelkezve. Az √©p√ľletben tart√≥zkod√≥ √∂sszesen 29 emberbŇĎl h√°romnak siker√ľlt megsz√∂knie: ketten kiugrottak egy elsŇĎ emeleti ablakon, egyik√ľk pedig √°tm√°szott a szomsz√©dos eti√≥p konzul√°tusra. A rendŇĎr√∂k alig p√°r perccel az elsŇĎ l√∂v√©sek ut√°n m√°r a helysz√≠nen voltak √©s p√°r √≥r√°n bel√ľl a kapcsolatot is felvett√©k a csoport vezetŇĎj√©vel, Oan Ali Mohameddel, aki k√∂z√∂lte, hogy 91 huzeszt√°ni b√∂rt√∂nben √ľlŇĎ arab t√°rsuk szabadon enged√©s√©t k√∂vetelik m√°jus elsej√©ig - ellenkezŇĎ esetre a nagyk√∂vets√©g felrobbant√°s√°t helyezt√©k kil√°t√°sba.

Az ir√°niak persze egybŇĎl meggyan√ļs√≠tott√°k a briteket √©s az amerikaiakat a t√°mad√≥k t√°mogat√°s√°val (bossz√ļk√©nt a teher√°ni t√ļszdr√°m√°√©rt), amire v√°laszul Margaret Thatcher √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a brit t√∂rv√©nyek szerint fognak elj√°rni a nagyk√∂vets√©gn√©l annak ellen√©re, hogy a b√©csi egyezm√©ny alapj√°n a nagyk√∂vets√©g ir√°ni fels√©gter√ľletnek minŇĎs√ľl. Az SAS Herefordban tal√°lhat√≥ fŇĎhadisz√°ll√°s√°r√≥l k√∂zben a B sz√°zad embereibŇĎl √©s a t√∂bbi sz√°zad specialist√°ib√≥l √°ll√≥ k√©t csapat indult meg k√∂nnyg√°zgr√°n√°tokkal, villan√≥gr√°n√°tokkal, Browning Hi-Power pisztolyokkal √©s persze az akkor m√©g j√≥val kev√©sb√© ismert, 9 mm-es Heckler & Koch MP5 g√©ppisztolyokkal felszerelkezve.

Advertisement

Az H&K MP5-√∂se is innen indult el a vil√°gszt√°rs√°g r√∂g√∂s √ļtj√°n.

M√°jus 1-√©n hajnalban el is foglalt√°k a nagyk√∂vets√©ggel szomsz√©dos egyik √©p√ľletet, ahol gyorsan v√©gigvett√©k a sebt√©ben kialak√≠tott rohamoz√°si tervet - erre abban az esetben lett volna sz√ľks√©g, ha a helyzet √ļgy fordul, hogy a r√©szletes t√°mad√°si terv kidolgoz√°s√°ra m√°r nem marad idŇĎ. Ahogyan k√∂zeledett a hat√°ridŇĎ, siker√ľlt egy beteg t√ļsz elenged√©s√©t kialkudni √©s a rendŇĎr√∂k egyre ink√°bb meg voltak gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy a terrorist√°kn√°l nincs robban√≥anyag, amivel √∂ngyilkos fenyeget√©s√ľket be is v√°lthatn√°k

Advertisement

Igazuk is lett, mivel a hat√°ridŇĎ lej√°rt√°val sem t√∂rt√©nt semmi. A hat√≥s√°gok megfigyelŇĎeszk√∂z√∂ket, kamer√°kat √©s lehallgat√≥k√©sz√ľl√©keket akartak telep√≠teni a k√∂zelbe, de a zajra gyan√ļt fog√≥ fegyveresek majdnem r√°j√∂ttek a turpiss√°gra. V√°laszul a v√°ls√°gst√°b a British Gas embereit k√©rte meg, hogy a szomsz√©d utc√°ban f√ļrjanak, mintha g√°zvezet√©ket jav√≠tan√°nak, majd miut√°n erre is nŇĎtt a fesz√ľlts√©g az √©p√ľletben, a Heathrow l√©gi ir√°ny√≠t√≥it k√©rt√©k meg, hogy sz√≥l√≠ts√°k fel az arra halad√≥ g√©peket, hogy j√≥val alacsonyabban rep√ľljenek el a ter√ľlet f√∂l√∂tt, m√≠g a telep√≠tŇĎk dolgoznak.

M√°jus m√°sodik√°n reggel f√©l t√≠zkor a csoport vezetŇĎje jelent meg az elsŇĎ emeleti ablakban √©s a telex-rendszer visszakapcsol√°s√°t k√∂vetelte, ennek megtagad√°sa eset√©re az ir√°ni kultur√°lis attas√© kiv√©gz√©s√©t helyezte kil√°t√°sba. Mikor a rendŇĎrs√©g elk√ľldte Oant a b√ļsba, a vezetŇĎ √ļj k√∂vetel√©seket fogalmazott meg: olvass√°k be felh√≠v√°sukat a BBC-n, ezt k√∂vetŇĎen szabad elmenetelt akartak, amihez h√°rom arab orsz√°g nagyk√∂vet√©t k√©rt√©k, mint k√∂zvet√≠tŇĎket. A britek kapcsolatba l√©ptek az alg√©riaiakkal, a jord√°nokkal, a kuvaitiakkal, a libanoniakkal, a sz√≠riaiakkal √©s Katarral. Jord√°nia azonnal nemet mondott, a t√∂bbiek idŇĎt k√©rtek, hogy t√°rgyalhassanak korm√°nyaikkal. A BBC leadta a k√∂vetel√©seket, aminek m√≥dj√°val Oan nem volt el√©gedett. A hat√≥s√°gok elkezdtek az SAS-szel egyeztetni.

Advertisement

ElŇĎk√©sz√ľletek a tetŇĎn.

Hamar kider√ľlt a nagyk√∂vets√©g gondnok√°nak besz√°mol√≥j√°b√≥l, hogy a f√∂ldszinti √©s elsŇĎ emeleti ablakok goly√≥√°ll√≥ak, r√°ad√°sul a fŇĎbej√°rat ac√©lb√≥l k√©sz√ľlt biztons√°gi ajt√≥ volt - kiss√© ironikus m√≥don pont az SAS emberei tettek javaslatokat a biztons√°gi fejleszt√©sekre p√°r √©vvel kor√°bban. A front√°lis t√°mad√°st √≠gy elvetett√©k, √©s alternat√≠v√°kat kezdtek keresni. M√°jus 3-√°n a BBC √°ltal ‚Äúelferd√≠tett‚ÄĚ k√∂vetel√©sektŇĎl feld√ľh√∂d√∂tt Oan azzal v√°dolta meg a hat√≥s√°gokat, hogy √°t akarj√°k verni √©s csak h√ļzz√°k az idŇĎt. B√ľntet√©s√ľl kijelentette, hogy t√∂rt√©nj√©k b√°rmi, a brit t√ļszokat mindenk√©ppen legutolj√°ra fogja elengedni.

Advertisement

A britek az√©rt cser√©be, hogy a BBC leadja k√∂vetel√©seiket k√©t t√ļsz elenged√©s√©t k√©rt√©k. A t√ļszok egym√°s k√∂z√∂tt d√∂nt√∂tt√©k el, hogy ki menjen, az egyik√ľket az ut√≥lagos besz√°mol√≥k szerint csak az√©rt v√°lasztott√°k ki, mert annyira hangosan horkolt, hogy √©jjelente nem tudtak tŇĎle aludni (!!!). Este 11 k√∂r√ľl az SAS katon√°i megkezdt√©k a nagyk√∂vets√©g tetej√©nek felder√≠t√©s√©t. Felfedezt√©k, hogy van egy tetŇĎablak, ami adott esetben behatol√°si pontk√©nt haszn√°lhat√≥, illetve k√∂teleket erŇĎs√≠tettek a k√©m√©nyekre, hogy gyorsan leereszkedhessenek rajta, ha sz√ľks√©gess√© v√°lik.

Az √∂t√∂dik napon az arab orsz√°gokkal folytatott diplom√°ciai t√°rgyal√°sok elakadtak, mivel az arab nagyk√∂vetek ragaszkodtak hozz√°, hogy jogukban √°lljon szabad elvonul√°st felk√≠n√°lni a fegyvereseknek, m√≠g a britek errŇĎl hallani sem akartak. Az SAS helysz√≠nen levŇĎ tisztjei az eg√©sz napot a tervek finom√≠t√°s√°val t√∂lt√∂tt√©k. A hatodik nap hajnal√°n Oan j√≥ helyzetfelismer√©srŇĎl t√©ve tan√ļbizonys√°got gyanakodni kezdett, hogy valami diszn√≥s√°g van k√©sz√ľlŇĎben. A t√ļszokat √°tterelte egy m√°sik terembe √©s a fesz√ľlts√©g √©rezhetŇĎv√© v√°lt. 13 √≥rakor Oan azt mondta a rendŇĎr√∂knek, hogy ha h√°romnegyed √≥r√°n bel√ľl nem besz√©lhet egy arab nagyk√∂vettel, meg√∂l egy t√ļszt.

Advertisement

Mivel a k√∂vetel√©s√©t nem teljes√≠tett√©k, √≠g√©ret√©t be is v√°ltotta, pontban 13:45-kor h√°rom l√∂v√©st lehetett hallani az √©p√ľletbŇĎl. Az √°ldozat Abbasz Lavaszani volt, a nagyk√∂vet sajt√≥fŇĎn√∂ke, aki az ir√°ni forradalom t√°mogat√≥ja volt √©s kor√°bban t√∂bbsz√∂r is verb√°lisan provok√°lta a t√°mad√≥kat a kr√≠zis sor√°n. A helysz√≠nre √©rkezŇĎ bel√ľgyminiszter, Willie Whitelaw azonnal t√°rgyalt az SAS tisztjeivel, akik azt mondt√°k neki, a t√°mad√°sban ak√°r a t√ļszok fele is √©let√©t vesztheti. 15:50-kor Whitelaw kiadta a parancsot a roham elŇĎk√©sz√≠t√©s√©re. 17:00-ra a katon√°k elfoglalt√°k a hely√ľket √©s a parancs kiad√°sa eset√©n 10 percen bel√ľl megkezdhett√©k volna a behatol√°st.

Advertisement

‚ÄúOperation Nimrod is a go.‚ÄĚ

Miut√°n a halott sajt√≥fŇĎn√∂k test√©t az utc√°ra haj√≠tott√°k, Sir David McNee, a Metropolitan Police fŇĎkapit√°nya enged√©lyt k√©rt Whitelawt√≥l, hogy √°tadja a mŇĪvelet ir√°ny√≠t√°s√°t a Brit Fegyveres ErŇĎk parancsnoks√°g√°nak. Margaret Thatcher azonnal r√°b√≥lintott, √≠gy 19:07-kor Mike Rose alezredes vette kez√©be a gyeplŇĎt, akinek joga volt b√°rmikor elrendelni a t√°mad√°st. A t√ļszt√°rgyal√≥k ezzel egyidŇĎben elkezdt√©k mindenf√©le engedm√©nyekkel lek√∂tni a vezetŇĎ figyelm√©t a t√∂bbi t√ļsz √©let√©nek meg√≥v√°sa √©rdek√©ben. A t√°mad√°s imm√°ron elker√ľlhetetlenn√© v√°lt.

Advertisement

A k√©t helysz√≠nen l√©vŇĎ csapat, a K√©k √©s Piros k√≥dnevŇĪek, 19:23-kor kapt√°k meg a parancsot az ostrom megind√≠t√°s√°ra. A n√©gyfŇĎs Piros k√ľl√∂n√≠tm√©ny a tetŇĎrŇĎl ereszkedett le, m√≠g a K√©kek a tetŇĎablakon kereszt√ľl egy villan√≥gr√°n√°tot dobtak be az √©p√ľletbe. A gr√°n√°t deton√°ci√≥ja az eredeti tervek szerint egybeesett volna a pirosak m√°sodik emeleti bel√©pŇĎj√©vel, de sajnos az egyik kommand√≥s k√∂tele √∂sszeakadt √≠gy az idŇĎz√≠t√©s mehetett a levesbe. A neki seg√≠teni pr√≥b√°l√≥ m√°sik katona r√°ad√°sul v√©letlen beler√ļgott az ablakba, ami √≠gy megrepedt, Oan pedig √©szlelte a t√°mad√°st. A katon√°k himb√°l√≥z√≥ t√°rsuk miatt nem haszn√°lhatt√°k a robban√≥anyagot, de v√©g√ľl is siker√ľlt bet√∂rni√ľk az √©p√ľletbe. K√∂zben a nagyk√∂vets√©gen bel√ľl tŇĪz √ľt√∂tt ki a k√°osz k√∂zepette, amitŇĎl a f√ľgg√∂ny is l√°ngra lobbant, komolyan meg√©getve a k√∂teleibe csavarodott t√∂rzsŇĎrmestert.

Archív tévéfelvételek a támadásról.

A m√°sodik hull√°mban leereszkedŇĎ k√©k csapat v√©g√ľl kiszabad√≠totta, akikhez csatlakozva v√©g√ľl ŇĎ is bejutott az √©p√ľletbe. A m√°sodik hull√°m az elsŇĎ emeleti ablakokat berobbantva hatolt be az √©p√ľletbe, ahol a t√ļszok egyike, egy a k√∂vets√©g v√©delm√©re kirendelt rendŇĎr, Trevor Lock nekiment a felfegyverkezett Oannak, megakad√°lyozand√≥, hogy a behatol√≥kra t√°madjon. A vezetŇĎt a kommand√≥sok v√©g√ľl kiv√©gezt√©k. Lock b√°tors√°g√°√©rt k√©sŇĎbb Gy√∂rgy-med√°lt kapott, b√°r a h√≠rek szerint az√≥ta is PTSD t√ľnetekkel k√ľzd. Ek√∂zben tov√°bbi csapatok rohant√°k meg az √©p√ľletet a h√°ts√≥ ajt√≥n kereszt√ľl, a f√∂ldszintet √©s a pinc√©t megtiszt√≠tva. MegkezdŇĎdhetett a t√ļszok kiment√©se, akiket egyes√©vel vittek h√°tra az ajt√≥hoz, amin bej√∂ttek. A t√ļszok k√∂z√∂tt k√©t terrorista is elrejtŇĎz√∂tt, az egyik√ľk mikor lebukott k√©zigr√°n√°tot r√°ntott. Az ŇĎt mozgat√≥ katona nem mert t√ľzelni, mert meglŇĎhetett volna egy t√ļszt, vagy valamelyik t√°rs√°t. Kiv√©teles l√©lekjelenl√©trŇĎl t√©ve tan√ļbizonys√°got lel√∂kte a l√©pcsŇĎn, ahol k√©t m√°sik t√°rsa v√©gzett vele.

Advertisement

Az eg√©sz tŇĪzharc alig negyed √≥ra alatt zajlott le, mintegy h√°rom tucat SAS kommand√≥s r√©szv√©tel√©vel. A t√ļszok k√∂z√ľl egy meghalt, kettŇĎ pedig komolyan megs√©r√ľlt a kavarod√°sban. A CRW emberei egy kiv√©tel√©vel az √∂sszes fegyveressel v√©geztek - a marad√©k t√ļsznak √°lc√°zta mag√°t. A h√°ts√≥kertbe kiterelt, g√ļzsba k√∂t√∂tt √©s hasra fektetett t√ļszok beazonos√≠t√°sa megkezdŇĎd√∂tt, az utols√≥ terrorist√°t az egyik, m√°r ismert t√ļsz buktatta le. A meg√©gett SAS tisztet a k√∂zeli k√≥rh√°zba sz√°ll√≠tott√°k, s komoly √©g√©si s√©r√ľl√©se ellen√©re is teljesen fel√©p√ľlt. Az ir√°ni forradalmi korm√°ny a k√©t halott t√ļszt m√°rt√≠rnak nyilv√°n√≠totta.

A t√°mad√°s ut√°n rendŇĎrs√©gi vizsg√°lat vette kezdet√©t, az SAS-es katon√°k fegyvereit elvett√©k, majd ki is hallgatt√°k ŇĎket r√©szletesen a herefordshirei laktany√°ban. N√©mi botr√°ny kerekedett, mivel a t√ļszok k√©sŇĎbb az nyilatkozt√°k, hogy a telex-szob√°ban a f√©rfi t√ļszokat ŇĎrzŇĎ k√©t fegyverest m√©g a t√°mad√°s megkezd√©sekor r√°besz√©lt√©k a megad√°sra √©s a t√©v√©felv√©teleken l√°tszott is, hogy fegyvereiket kidobt√°k az ablakon √©s feh√©r z√°szl√≥t lengetnek. Mindk√©t kommand√≥s azt vallotta, hogy a terrorist√°k gyan√ļs mozdulatokat tettek a behatol√°s k√∂zben √©s nem kock√°ztathatt√°k a t√ļszok √©let√©t. MielŇĎtt kiakadn√°tok, nem √°rt sz√°m√≠t√°sba venni, hogy ilyenkor alig p√°r tizedm√°sodpercnyi d√∂nt√©si idej√ľk van. A katon√°kat v√©g√ľl felmentett√©k.

Advertisement

A korszak ikonikus szereplŇĎi, a Vaslady √©s az SAS fegyveresei.

Az egyetlen t√ļl√©lŇĎ terrorist√°t, Fowzi Nejadot az SAS-esek azonos√≠tott√°k √©s elhurcolt√°k. V√©g√ľl b√≠r√≥s√°g el√© √°ll√≠tott√°k √©s √©letfogytiglani b√∂rt√∂nb√ľntet√©sre √≠t√©lt√©k. 2008-ban kapott kegyelmet √©s az Emberi Jogok Eur√≥pai Egyezm√©nye harmadik cikke alapj√°n nem deport√°lhatt√°k haz√°j√°ba, ahol j√≥ es√©llyel megk√≠nozt√°k √©s kiv√©gezt√©k volna. Megengedt√©k, hogy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban maradhasson, de nem kapott politikai mened√©kjogot. A bel√ľgyminiszt√©rium k√∂zlem√©nye szerint ‚ÄúNem adunk menek√ľltst√°tuszt el√≠t√©lt terrorist√°knak. A c√©l, hogy min√©l gyorsabban kiutas√≠thassuk az embert, de elŇĎtte meg kell gyŇĎzŇĎdn√ľnk arr√≥l, hogy nem a biztos hal√°lba megy.‚ÄĚ 27 b√∂rt√∂nben t√∂lt√∂tt √©v ut√°n Nejadot a szak√©rtŇĎk a t√°rsadalomra vesz√©lytelennek √≠t√©lt√©k meg, b√°r Trevor Lock a bel√ľgynek √≠rott level√©ben tiltakozott a kegyelem ellen.

Advertisement

A Nimr√≥d-hadmŇĪveletk√©nt elh√≠res√ľlt akci√≥t a brit t√©v√© cs√ļcsidŇĎben k√∂zvet√≠tette - r√°ad√°sul nemzeti szabadnapon, √≠gy milli√≥k szeme l√°tt√°ra zajlott le az eg√©sz. A k√©psorok az eg√©sz vil√°g agy√°ba bele√©gtek √©s az ostrom sokak szem√©ben a hidegh√°bor√ļ utols√≥ √©vtized√©nel egyik legikonikusabb pillanata a mai napig. Az addig kevesek √°ltal ismert Special Air Service egy csap√°sra vil√°gh√≠rŇĪ lett - a vezetŇĎi √©s kommand√≥sai nagy b√°nat√°ra, ŇĎk ugyanis jobban √©lvezt√©k a csendes ismeretlens√©get. Mindazon√°ltal a kor√°bban feloszlat√°ssal megfenyegetett SAS l√©tjogosults√°g√°t is igazolta az akci√≥, √≠gy a kor√°bban sokak √°ltal nyersanyagpazarl√≥nak, f√∂l√∂slegesnek tartott alakulat fennmaradhatott, a jelentkez√©s a soraikba megsokszoroz√≥dott, a kik√©pzŇĎiket pedig vil√°gszerte sz√°mos orsz√°gba h√≠vt√°k meg hasonl√≥ k√©pess√©gek ki√©p√≠t√©s√©ben val√≥ seg√©dkez√©s c√©lj√°b√≥l. Thatcher reput√°ci√≥ja Nagy-Britanni√°ban √©s vil√°gszerte is az egekbe sz√∂k√∂tt.

Az elk√∂vetŇĎk szervezet√©rŇĎl, a DRFLA-r√≥l r√∂videsen kider√ľlt, hogy az iraki korm√°nyhoz k√∂tŇĎdik ezer sz√°lon √©s a felszerel√©st is ŇĎk adt√°k nekik - ez hatalmas arcveszt√©s volt a mozgalomnak. A szervezet √©s el√©rni k√≠v√°nt c√©ljuk hamar feled√©sbe mer√ľlt, hiszen alig f√©l √©vvel k√©sŇĎbb kit√∂rt az irak-ir√°ni h√°bor√ļ, de ez m√°r egy m√°sik t√∂rt√©net.