Nagyon sokan gondolj√°k itthon azt, hogy a kauk√°zusi/csecsenf√∂ldi konfliktus egy rettentŇĎen √∂sszetett konfliktus, holott ez m√°ra m√°r kor√°nt sincs √≠gy. Sok √©ve m√©g nem is volt tan√°csos √°ll√°st foglalni, hiszen se a betegeket √©s √°rtatlanokat, majd k√©sŇĎbb gyermekeket m√©sz√°rl√≥ csecsenek, sem a Kauk√°zusban brut√°lis kegyetlens√©ggel tisztogat√≥, Oroszorsz√°gban meg sokszor √°rtatlan kauk√°zusiakat vegz√°l√≥ oroszok sem voltak tiszta lelkiismerettel t√°mogathat√≥ak, a konfliktus idŇĎvonal√°n t√∂bb√©-kev√©sb√© t√∂k√©letesen be lehet lŇĎni azokat a bizonyos ford√≠t√≥pontokat. A rubikonokat, amik √°tl√©p√©s√©vel a kauk√°zusiak fokozatosan elvesztett√©k a nemzetk√∂zi k√∂z√∂ss√©g t√°mogat√°s√°t √©s amiken t√ļlhaladva Oroszorsz√°gb√≥l elnyom√≥b√≥l vall√°si sz√©lsŇĎs√©gesek √°ldozat√°v√° v√°lt a nemzetk√∂zi k√∂zv√©lem√©ny szem√©ben. Persze kellett a szeptember 11-√©t k√∂vetŇĎ hozz√°√°ll√°sv√°lt√°s is, hogy az USA √©s az orosz sz√∂vets√©gi √°llam k√∂z√∂tti terrorellenes √∂sszeborul√°s megval√≥sulhasson.

Magyari cikk√©vel ellent√©tben nem is besz√©lhet√ľnk h√°bor√ļr√≥l. Az ellent√©t jelenlegi f√°zis√°ban a h√°bor√ļs k√ľsz√∂b alatti konfliktusok tipikus ismertetŇĎjegyeit viseli mag√°n - ha m√°r itt tartunk a m√°sodik csecsen h√°bor√ļ sem tekinthetŇĎ klasszikus √©rtelemben vett h√°bor√ļnak a korai idŇĎszakot lesz√°m√≠tva. Nem vehetŇĎ annak, mert a h√°bor√ļ ismertetŇĎjegyei nem eg√©sz√©ben igazak r√°, r√°ad√°sul a terrorista jogilag nem is tekinthetŇĎ kombat√°nsnak. Bele lehet menni az ilyenkor szok√°sos ‚Äúaz egyik ember terrorist√°ja a m√°sik ember szabads√°gharcosa‚ÄĚ t√≠pus√ļ moraliz√°lgat√°sba, de aki nyilv√°nval√≥an civilek ellen ir√°nyul√≥ t√°mad√°sokba bonyol√≥dik zavaros politikai √©s bŇĪnelk√∂vetŇĎi c√©ljai megval√≥s√≠t√°s√°ra, az defin√≠ci√≥ hi√°ny√°ban is objekt√≠van terrorist√°nak tekinthetŇĎ.

Az ilyen √©s ehhez hasonl√≥ cikkek pont azok, amire az Umarov-f√©le k√∂z√∂ns√©ges bŇĪn√∂zŇĎk v√°gynak, mert azt, hogy valaki kijelenti, a Kauk√°zusokban h√°bor√ļ folyik, ŇĎk √°llamis√°guk √©s h√°bor√ļjuk legitim√°ci√≥j√°nak veszik. M√°ra a csecsenek, ingusok, cserkeszek t√∂bbs√©g√©nek is tele van m√°r a t√∂ke a hegyi erdŇĎkben szabads√°gharcost j√°tsz√≥, fiaikat a vahhabita vall√°si maszlaggal t√∂mŇĎ, magukat k√°b√≠t√≥szerbizniszbŇĎl √©s csemp√©szetbŇĎl megszedŇĎ szervezett bŇĪn√∂zŇĎi k√∂r√∂kkel. Tekintve, hogy m√°r a k√©sei Baszajev-idŇĎszakban sem k√©pviseltek m√°r sz√°mot tevŇĎ katonai erŇĎt egy Bede √°ltal felv√°zolt, Szocsi elleni t√°mad√°s a kabar√© kateg√≥ri√°j√°ba esne.

Advertisement

Az oroszok komoly √°tcsoportos√≠t√°st hajtottak v√©gre a t√©li olimpia biztons√°g√°nak szavatol√°sa √©rdek√©ben. Umarov m√°r kor√°bban feloldotta a Putyin ellenz√©ke melletti szolidarit√°sa (vagy ink√°bb az ellene ir√°nyul√≥ gyŇĪl√∂lete) kinyilv√°n√≠t√°s√°√©rt meghirdetett t√°mad√°si morat√≥riumot, √©s felsz√≥l√≠totta h√≠veit az olimpia minden eszk√∂zzel val√≥ megzavar√°s√°ra. Figyelembe v√©ve, hogy Szocsi eredetileg cserkesz nemzetis√©gi ter√ľlet volt, ahol alig t√∂bb, mint 150 √©ve a c√°ri csapatok mintegy 400 ezer embert m√©sz√°roltak le (b√°r az atrocit√°sokat a mai napig sem ismert√©k el n√©p√≠rt√°sk√©nt) √©s k√∂zel f√©lmilli√≥t k√©nyszer√≠tettek a T√∂r√∂korsz√°gba menek√ľl√©sre, Moszkva sz√°m√≠t a cserkesz nacionalist√°k tev√©kenys√©g√©re is. A radik√°lisok √°ll√°spontja szerint Szocsiban olimpi√°t rendezni olyan, mintha a n√°ci hal√°lt√°borok hely√©n tenn√©k.

Advertisement

Csak, hogy szeml√©ltetni tudjuk Szocsi t√°madhatatlans√°g√°t: harci helikopterek, csatarep√ľlŇĎg√©pek, k√©t akt√≠v √©s egy tartal√©kos dand√°rnyi katona (√∂sszesen t√∂bb, mint 10000 fŇĎ) √°ll rendelkez√©sre, plusz az 58. hadsereg a gr√ļz hat√°ron √©s a Fekete-tengeri flotta a v√≠z felŇĎl, hogy a komoly l√©gv√©delmi csoportos√≠t√°st (Sz-400-asok, Buk-ok, Tor M2U-k) m√°r ne is eml√≠ts√ľk. Az elh√°r√≠t√°sban r√©szt vesznek a Bel√ľgyminiszt√©rium (MVD), a Sz√∂vets√©gi Biztons√°gi Szolg√°lat (FSZB), a K√ľl√∂nleges Helyzetek Miniszt√©rium√°nak k√ľl√∂nleges erŇĎi √©s elemzŇĎi. A korm√°ny 95 kiemelt v√©delmet ig√©nylŇĎ objektumot jel√∂lt ki: ide az olimpiai infrastrukt√ļra, olajipari l√©tes√≠tm√©nyek, rakt√°rok, kl√≥r-lerakatok, hŇĎerŇĎmŇĪvek, k√∂zponti k√∂zterek, koncerttermek, tengeri kik√∂tŇĎk, vonat√°llom√°sok, hidak √©s alulj√°r√≥k, repterek √©s egyebek tartoznak. Ezek v√©delme m√°r tavaly ny√°ron megkezdŇĎd√∂tt. Ezen k√≠v√ľl t√∂bb, mint f√©lezer nyilv√°nos teret m√©g fokozottan figyelnek √©s v√©denek az oroszok az olimpia ideje alatt.

Sokan szimpatiz√°lnak a kis n√©pek f√ľggetlens√©gi t√∂rekv√©seivel, azonban a vizion√°lt Kauk√°zusi Emir√°tusnak m√©g a dageszt√°ni olajk√©szletekkel sincs semmi es√©lye a gazdas√°gi √©rtelemben vett talpon marad√°sra T√∂r√∂korsz√°g, Oroszorsz√°g √©s Ir√°n hatalmi h√°romsz√∂g√©ben. Persze pont ezek a tartal√©kok, amik miatt Moszkva sem hajland√≥ elengedni a r√©gi√≥t √©s az ezerszer szajk√≥zott esetlegesen kialakul√≥ auton√≥mia-tendenci√°k miatt. Ez az, ami miatt Oroszorsz√°g a nemzetk√∂zi porondon nem ismeri el pl. Koszov√≥ f√ľggetlens√©g√©t sem.

Advertisement

Nem kell az oroszokat sem sajn√°lni, a j√°rul√©kos k√°rokkal √©s a nemzetis√©gi kauk√°zusiak folyamatos rendŇĎri vegz√°l√°s√°val ŇĎk is m√©g j√≥ idŇĎre biztos√≠tj√°k, hogy a Kauk√°zus tŇĪzf√©szek maradjon, de Putyin jelenleg is lehetŇĎs√©gei hat√°r√°n mozog. Egyik oldalon ott az oroszok nyom√°sa, akiknek m√°r elege van a t√ļszokat rabl√≥, t√∂megk√∂zleked√©sen robbantgat√≥ sz√©lsŇĎs√©gesekbŇĎl, a m√°sikon meg a nemzetk√∂zi szervezetek √©s m√©dia, a t√ľzet ok√°d√≥ ellenz√©ki vezetŇĎk, akik egy esetlegesen t√ļl kem√©ny fell√©p√©s eset√©n csak v√©rszemet kapn√°nak.

M√°rpedig Umarov √©s t√°rsai ellen nem lehet fair j√°t√©kban nyerni. Az amerikaiak egy√©bk√©nt gyorsan fel is aj√°nlott√°k seg√≠ts√©g√ľket ‚Äúa sportol√≥k, n√©zŇĎk √©s egy√©b r√©sztvevŇĎk biztons√°ga √©rdek√©ben‚ÄĚ, amit val√≥sz√≠nŇĪleg a tan√°csad√≥k√©nt m√°r Oroszorsz√°gban tart√≥zkod√≥ DS √ľgyn√∂k√∂k√∂n fel√ľl √©rtettek. R√°ad√°sul orosz szak√©rtŇĎk szerint Volgogr√°d csak a kezdet: az olimpia k√∂zeledt√©vel a terrorist√°k tev√©kenys√©ge csak fokoz√≥dni fog √©s nincs okunk r√°, hogy az ellenkezŇĎj√©t felt√©telezz√ľk.

Advertisement

Ezzel a vid√°m t√©m√°val k√≠v√°n egy boldogabb √ļj √©vet az Anyahaj√≥ szerkesztŇĎs√©ge.