M√≠g e sorok √≠r√°sa k√∂zben is k√©t t√ļszdr√°ma is zajlik szimult√°n P√°rizsban √©s k√∂rny√©k√©n, mindenk√©ppen √©rdemes egyet h√°tral√©pni az esem√©nyektŇĎl √©s kicsit v√©giggondolni a dolgokat.

Az eg√©sz term√©szetesen egy baromi √∂sszetett probl√©mak√∂r. Egyr√©szrŇĎl ott van egy poz√≠ci√≥j√°t tekintve region√°lis nagyhatalomnak tekinthetŇĎ orsz√°g, amely az ut√≥bbi idŇĎben katonailag is ism√©t kezd √ļgy viselkedni, mint ahogy azt m√©rete √©s befoly√°sa alapj√°n elv√°rn√°nk. Az elŇĎdj√©n√©l j√≥val puhap√∂csŇĪbb Hollande ennek ellen√©re j√≥l l√°that√≥an nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem l√°tunk tŇĎle igaz√°n potens fell√©p√©st, ennek pedig nem csak k√ľlpolitikai, de komoly belpolitikai k√∂vetkezm√©nyei is lehetnek. Amennyiben nem bizony√≠tja, hogy k√©pes az orsz√°ghoz illŇĎ, komolyan vehetŇĎ nagyhatalmi vezetŇĎk√©nt viselkedni egy ilyen kritikus helyzetben, akkor egy Le Pen alap√≠that korm√°ny, az pedig gondolom senkinek sem kell magyar√°zni, hogy ez mi√©rt nem annyira frank√≥.

Ilyenkor mindenkibŇĎl elŇĎb√ļjik a biztons√°gpolitikai szak√©rtŇĎ, s a konte√≥sok is egybŇĎl r√°ugrottak a dologra, mondv√°n ezek k√ľl√∂nleges kik√©pz√©st kapott v√©rprofik, hogy egy ilyen t√°mad√°st komoly tervez√©ssel lehet csak kivitelezni √©s ehhez hasonl√≥k. Azt kell mondanom, hogy b√°rki, aki azt √°ll√≠tja vagy √°ll√≠totta, hogy ezek a holdk√≥rosok komolyabb kik√©pz√©st kaptak, mint egy √°tlagos dzsihadista, az nem tudja mit besz√©l. AlapvetŇĎ felk√©sz√≠t√©st, alapos indoktrin√°ci√≥t √©s fegyvereket eg√©szen biztosan kaptak, de semmi t√∂bbet. Ahogyan a katpolblog egy√©bk√©nt kiv√°l√≥ posztj√°ban tal√°l√≥an le√≠rt√°k, el√©g csak a sima √°mokfut√°sokat megn√©zni: 12 √°ldozathoz nem kell v√©rprofinak lenni, egy sima-mezei, de j√≥l felszerelt, kik√©pz√©st nem kapott ŇĎr√ľlt is k√©pes ilyesmire, ha a k√∂r√ľlm√©nyek adottak.

Advertisement

Egyeseknek a h√°tt√©rben hom√°lyosan felsejlett az orosz medve kont√ļrja is. Egyr√©szrŇĎl beleilleszkedne a Putyinr√≥l kialakul√≥, rohamosan roml√≥ k√©pbe, hogy az oroszok √ļjra terrorszervezeteket √©s bŇĪn√∂zŇĎket p√©nzelnek a t√°rsadalmi ellent√©tek ki√©lez√©s√©re nyugaton, m√°sr√©szrŇĎl a Mistral-helikopterhordoz√≥k k√∂r√ľli, egyre duzzad√≥ botr√°ny m√©g indokolna is valamilyen erŇĎmutat√°st, de az nem ilyen form√°ban t√∂rt√©nne meg. J√≥val k√©nyelmesebb az oroszokra fogni az eg√©szet, mint szemben√©zni a t√©nnyel, hogy j√≥ p√°r (√°ltalunk) elbaszott eur√≥pai policy eredm√©nye az, hogy ilyen megt√∂rt√©nhetett.

Egyre nyilv√°nval√≥bb, hogy az eg√©sz egy al-Kaida mŇĪvelet volt. Ennek jelentŇĎs√©ge, hogy a nem is olyan t√°voli k√∂zelm√ļltig az igazi h√©tpr√≥b√°s, √∂nkontroll vagy mor√°lis f√©k n√©lk√ľli radik√°lisok nagyr√©szt az al-Kaida franchise √©s le√°nyv√°llalatainak z√°szlaja alatt sorakoztak fel. Ezt a helyzetet bor√≠totta meg al Bagdadi ISIS-√©nek sz√≠nre l√©p√©se, ami az ut√≥bbi h√≥napokban j√≥val potensebb szervezetk√©nt l√°ttatta mag√°t annak ellen√©re is, hogy a hadsz√≠nt√©ren nem mindig annyira sikeresek, mint amennyire azt a k√∂zn√©p hiszi ŇĎket √©s a PR-f√ľst j√≥val nagyobb, mint a val√≥s l√°ng.

Advertisement

Addig, ha a kil√°t√°stalan eur√≥pai helyzet√ľkben radikaliz√°l√≥dott fiatalok valamit akartak tenni, a Bin Laden √°ltal alap√≠tott szervezethez fordultak. Az ISIS azonban elkezdte elszipk√°zni a friss √°gy√ļt√∂ltel√©keket, √≠gy elŇĎ√°llt az a groteszk helyzet, hogy az ut√≥bbi k√©t √©vtized legvesz√©lyesebb √©s legsikeresebb szervezete a radik√°lis iszl√°m vil√°gon bel√ľl is elkezdett marginaliz√°l√≥dni. Bizony√≠taniuk kellett teh√°t, hogy m√©g mindig l√©teznek √©s nem csak a harmadik vil√°gban k√©pesek terroristacselekm√©nyeket v√©grehajtani, de Eur√≥p√°ban, a fejlett Nyugaton is.

Advertisement

Az iszl√°m radikalizmus dinamik√°j√°b√≥l ad√≥d√≥an nagyon j√≥ lenne, ha a k√©t nyomorultb√≥l nem lenne sah√≠d, azaz m√°rt√≠r, √©s sokkal jobb lenne, ha √©lve rohadn√°nak meg a b√∂rt√∂nben, nem √°rt azonban re√°lisan szeml√©lni a dolgokat. A k√©t elk√∂vetŇĎ 12 embert √∂lt meg √©s jelenleg is egy vagy t√∂bb t√ļszuk van. Az ilyen esetekben a k√ľl√∂nleges alakulatok (jelen esetben a csendŇĎrs√©g intervenci√≥s egys√©ge, azaz a GIGN) olyan bevet√©si szab√°lyegy√ľttest, √ļn. RoE-t (Rules of Engagement) kapnak, aminek elsŇĎdleges priorit√°sa, hogy elker√ľlje az √°ldozatok sz√°m√°nak tov√°bbi n√∂veked√©s√©t. √ćgy elhanyagolhat√≥ val√≥sz√≠nŇĪs√©ge van annak, hogy √©lve meg√ļssz√°k a t√ļszdr√°m√°t. SŇĎt, √∂r√ľlhet√ľnk, ha csak ŇĎk vesztik √©let√ľket. M√©g egyszer nyomat√©kos√≠tan√°m, hogy a t√ļszok v√©delm√©ben ez a modus operandi, nem pedig aljas politikai indokokb√≥l, vagy egy false flag mŇĪvelet f√©nyre ker√ľl√©s√©nek elker√ľl√©se c√©lj√°b√≥l.

Ism√©t katpolblog√©k bejegyz√©s√©re utaln√©k vissza. A terrorizmus, mint hadvisel√©si met√≥dus c√©lja a f√©lelemkelt√©s, √≠gy az, hogy a Charlie Hebdo szerkesztŇĎs√©g√©t v√°lasztott√°k, szigor√ļan a befektetett energia+kock√°zat √©s az el√©rhetŇĎ eredm√©ny ar√°nyait figyelembe v√©ve t√∂rt√©nhetett meg. A h√≠rek szerint menek√ľl√©s √©s √ļjabb aut√≥k rekvir√°l√°sa k√∂zben t√∂bb helyen kontaktusba ker√ľltek civilekkel, azonban az√≥ta "csak" egy rendŇĎrnŇĎ esett √°ldozatul az elk√∂vetŇĎk haragj√°nak, sima √°tlagpolg√°rok nem - ez mindenk√©ppen elgondolkodtat√≥.

Advertisement

Visszakanyarodva a nagyhatalmi politik√°hoz: nagyj√°b√≥l onnant√≥l sejthetŇĎ, sŇĎt tal√°n bor√≠t√©kolhat√≥ volt, hogy Franciaorsz√°g terrorcselekm√©ny √°ldozat√°v√° v√°lhat, hogy elkezdett katonai nagyhatalomk√©nt viselkedni annyi idŇĎ ut√°n elŇĎsz√∂r √©s beavatkozni bizonyos t√°gabb befoly√°si k√∂rzet√©ben zajl√≥ konfliktusokba, esem√©nyekbe (pl. Maliban) - olyan helyeken, ahol bizonyos muszlim radik√°lisok leves√©be k√∂nnyen belek√∂phettek.

Advertisement

T√°vol √°lljon tŇĎlem a f√©lelemkelt√©s, de eg√©szen biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utols√≥ ilyen, am√≠g relat√≠ve szabadon visszat√©rhetnek az Eur√≥p√°ban radikaliz√°l√≥dott, majd Sz√≠ri√°ban, Jemenben, Irakban, Afganiszt√°nban √©s a vil√°g egy√©b k√∂zepesen forr√≥ segglyukaiban gyakorlatot szerzŇĎ dzsihadist√°k, √≠gy jobb ha szokjuk a gondolat√°t, hogy ha nem is napi rendszeress√©ggel, de rendszeresen lesznek ilyen √©s ehhez hasonl√≥ t√°mad√°sok. Nem csak a franci√°kn√°l, Eur√≥pa-szerte szinte b√°rhol.

Az eur√≥pai impotens biztons√°g- √©s katonapolitika √©s a t√∂k√∂lŇĎd√©s idŇĎszak√°nak gy√ľm√∂lcs√©t l√°thatjuk lassan be√©rni, √ļgyhogy ha egy kicsi √∂nkritik√°val is rendelkeznek az illet√©kesek, a hib√°kkal szemben√©z√©s ideje √©s megfelelŇĎ l√©p√©sek megt√©tel√©nek ideje j√∂het el. Persze lehet, hogy csak √©n vagyok t√ļls√°gosan optimista.