A teljesen meglepet√©sszerŇĪ, azonnali hat√°ly√ļ d√∂nt√©snek az √°llami h√≠r√ľgyn√∂ks√©gen k√≠v√ľl a Voice of Russia r√°di√≥ad√°s is √°ldozatul esett. Hely√ľket a Russia Today n√©ven, r√©szben a Novosztyi romjain l√©trehozand√≥ √ļj √ľgyn√∂ks√©g veszi √°t, aminek feje a Kreml-k√∂zeli Dmitrij Kiszelev lesz. A hivatalos √°ll√°spont szerint gazdas√°gi √©s takar√©koss√°gi okok √°llnak a h√°tt√©rben, √°m sokan m√°st sejtenek a vez√©rlŇĎ mot√≠vumnak.

A Novosztyi ugyanis Putyin regn√°l√°s√°nak kezdete √≥ta igyekszik kiegyens√ļlyozott, objekt√≠v t√°j√©koztat√°st ny√ļjtani az orosz √©s nemzetk√∂zi c√©lk√∂z√∂ns√©gnek, √≠gy a l√©p√©st nem neh√©z egy √ļjabb sajt√≥szabads√°g elleni t√°mad√°sk√©nt felfogni. Kicsit √©n is megk√∂nnyezem a dolgot, szakkolis h√≠rfigyel√©s √©s a szakdog√°m is sokat k√∂sz√∂nhet a RIA l√©tez√©s√©nek. √Āllami l√©t√©re n√©ha meglepŇĎen kem√©nyen ment neki vit√°s t√©m√°knak √©s sokszor adott teret az ellenz√©k √°ll√°spontj√°nak is. KiszelevrŇĎl tudni v√©lik, hogy ultrakonzervat√≠v Putyin-b√°b, aki r√°ad√°sul sutty√≥ homof√≥b megnyilv√°nul√°saival is beker√ľlt a h√≠rekbe √©s Vlagyimir Vlagyimirovics sz√≠ve cs√ľcsk√©be. Nemr√©giben kijelentette p√©ld√°ul, hogy "a melegeket le k√©ne tiltani a v√©rad√°sr√≥l, sz√≠veiket meg transzplant√°ci√≥ helyett a kemenc√©ben k√©ne el√©getni."

Tragikomikusan √≠gy tud√≥s√≠tott a RIA saj√°t v√©gzet√©rŇĎl: "a l√©p√©s az utols√≥ az Oroszorsz√°g h√≠r√ľgyi k√©p√©t √°trajzol√≥ l√©p√©sek sorozat√°ban, ami az am√ļgyis komolyan szab√°lyzott m√©diaszektor m√©g komolyabb √°llami fel√ľgyelete fel√© vezet."

RIA Novosztyi - 1941-2013