Hadi(k) kávéház

A RAND Corporation agytröszt eddig nem publikált jelentése alapján komoly gondok vannak az USAF égisze alá tartozó nukleáris rakétacsapatok soraiban. A The Associated Press által közreadott tanulmány szerint a interkontinentális nukleáris rakéták felügyeletével megbízott készenlétis tisztek között a kiégés és egyéb viselkedési anomáliák tünetei figyelhetőek meg. Kiugróan magas a szexuális bűncselekmények és a családon belüli erőszak száma. Aggasztó jel, hogy 2011 és 2012 között a hadbírósági esetek száma állomány-arányosan a duplája volt a légierő bármelyik másik alakulatához képest, illetve a szóbeli és írásbeli megrovások aránya is kiugróan magas.

Advertisement

A RAND-kiadvány szerint az nukleáris rakétacsapatok tisztjei alulértékeltnek, túldolgoztatottnak és stresszesnek érzik magukat, úgy érzik nagyon csekély elismerést kapnak (pl. olyan slágerpályákkal összehasonlítva, mint a vadászpilóták, harckocsizók vagy egyszerű gyalogosok), és jellemzően csak akkor kerülnek a figyelem középpontjába, ha valami balul sül el. Az AP úgynevezett FOIA kérvényt nyújtott be, ami az információs szabadságról szóló törvény értelmében szövetségi szervezetek dokumentumaira vonatkozó, a nyilvánosságra hozatalt lehetővé tevő intézkedés.

Én kifejezetten nyugodt vagyok, mióta a Bepanthen vigyáz Marci popsijára tudom, hogy a Föld elpusztítására sokszorosan képes amerikai atomütőerő ilyen biztos kezekben van. A kezek gazdájának pedig elege van abból, hogy kevés emberre jut rengeteg munka, kedvezőtlenek a munkakörülmények és senki nem veszi őket még szarba se. Ehhez mérten a tisztek kimerültek, cinikusak és nem túl hatékonyan végzik a munkájukat. Egyikük elmondása szerint már az sem érdekli őket, ha a dolgok rosszul mennek, csak ők ne üssék meg a bokájukat. Egy ilyen stratégiai fontosságú fegyvernemnél az ilyen hozzáállásnak végzetes körülményei is lehetnének.

Advertisement

Manapság a nukleáris holokauszt veszélyéről inkább a terrorizmusra, kiberháborúra és egyéb 21. századi kihívásokra terelődik át a hangsúly. A régi kétpólusórendszerben nagyobb szerepet kapott, manapság egyre inkább elavuló fegyverekkel rendelkező és a jelenkor problémáira választ adni nem tudó stratégiai nukleáris erők emberei pedig joggal érezhetik fölöslegesnek magukat. A jelentés nyomán persze kiborult a bili, valószínűleg komoly intézkedéseket fognak tenni az ICBM-erők körülményeinek és moráljának javítása érdekében

(MilitaryTimes)

Share This Story

Get our newsletter