A RAND Corporation agytr√∂szt eddig nem publik√°lt jelent√©se alapj√°n komoly gondok vannak az USAF √©gisze al√° tartoz√≥ nukle√°ris rak√©tacsapatok soraiban. A The Associated Press √°ltal k√∂zreadott tanulm√°ny szerint a interkontinent√°lis nukle√°ris rak√©t√°k fel√ľgyelet√©vel megb√≠zott k√©szenl√©tis tisztek k√∂z√∂tt a ki√©g√©s √©s egy√©b viselked√©si anom√°li√°k t√ľnetei figyelhetŇĎek meg. Kiugr√≥an magas a szexu√°lis bŇĪncselekm√©nyek √©s a csal√°don bel√ľli erŇĎszak sz√°ma. Aggaszt√≥ jel, hogy 2011 √©s 2012 k√∂z√∂tt a hadb√≠r√≥s√°gi esetek sz√°ma √°llom√°ny-ar√°nyosan a dupl√°ja volt a l√©gierŇĎ b√°rmelyik m√°sik alakulat√°hoz k√©pest, illetve a sz√≥beli √©s √≠r√°sbeli megrov√°sok ar√°nya is kiugr√≥an magas.

A RAND-kiadv√°ny szerint az nukle√°ris rak√©tacsapatok tisztjei alul√©rt√©keltnek, t√ļldolgoztatottnak √©s stresszesnek √©rzik magukat, √ļgy √©rzik nagyon csek√©ly elismer√©st kapnak (pl. olyan sl√°gerp√°ly√°kkal √∂sszehasonl√≠tva, mint a vad√°szpil√≥t√°k, harckocsiz√≥k vagy egyszerŇĪ gyalogosok), √©s jellemzŇĎen csak akkor ker√ľlnek a figyelem k√∂z√©ppontj√°ba, ha valami balul s√ľl el. Az AP √ļgynevezett FOIA k√©rv√©nyt ny√ļjtott be, ami az inform√°ci√≥s szabads√°gr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben sz√∂vets√©gi szervezetek dokumentumaira vonatkoz√≥, a nyilv√°noss√°gra hozatalt lehetŇĎv√© tevŇĎ int√©zked√©s.

Advertisement

√Čn kifejezetten nyugodt vagyok, mi√≥ta a Bepanthen vigy√°z Marci popsij√°ra tudom, hogy a F√∂ld elpuszt√≠t√°s√°ra sokszorosan k√©pes amerikai atom√ľtŇĎerŇĎ ilyen biztos kezekben van. A kezek gazd√°j√°nak pedig elege van abb√≥l, hogy kev√©s emberre jut rengeteg munka, kedvezŇĎtlenek a munkak√∂r√ľlm√©nyek √©s senki nem veszi ŇĎket m√©g szarba se. Ehhez m√©rten a tisztek kimer√ľltek, cinikusak √©s nem t√ļl hat√©konyan v√©gzik a munk√°jukat. Egyik√ľk elmond√°sa szerint m√°r az sem √©rdekli ŇĎket, ha a dolgok rosszul mennek, csak ŇĎk ne √ľss√©k meg a bok√°jukat. Egy ilyen strat√©giai fontoss√°g√ļ fegyvernemn√©l az ilyen hozz√°√°ll√°snak v√©gzetes k√∂r√ľlm√©nyei is lehetn√©nek.

Advertisement

Manaps√°g a nukle√°ris holokauszt vesz√©ly√©rŇĎl ink√°bb a terrorizmusra, kiberh√°bor√ļra √©s egy√©b 21. sz√°zadi kih√≠v√°sokra terelŇĎdik √°t a hangs√ļly. A r√©gi k√©tp√≥lus√≥rendszerben nagyobb szerepet kapott, manaps√°g egyre ink√°bb elavul√≥ fegyverekkel rendelkezŇĎ √©s a jelenkor probl√©m√°ira v√°laszt adni nem tud√≥ strat√©giai nukle√°ris erŇĎk emberei pedig joggal √©rezhetik f√∂l√∂slegesnek magukat. A jelent√©s nyom√°n persze kiborult a bili, val√≥sz√≠nŇĪleg komoly int√©zked√©seket fognak tenni az ICBM-erŇĎk k√∂r√ľlm√©nyeinek √©s mor√°lj√°nak jav√≠t√°sa √©rdek√©ben

(MilitaryTimes)