Nagyj√°b√≥l ilyen c√≠mmel v√°rtam a mai n√≥gr√°di fog√°s besz√°mol√≥j√°t a mai TEK-es akci√≥ kapcs√°n. A besz√°mol√≥k szerint egy darabokban levŇĎ .22-es kaliberŇĪ lŇĎfegyvert, egy hangtomp√≠t√≥val ell√°tott, lŇĎfegyverr√© √°talak√≠tott l√©gfegyvert, √©s mintegy 400 darab lŇĎszert foglaltak le. A dolog sz√©ps√©ghib√°ja, hogy nem is olyan r√©gen kev√©sb√© siker√ľlt professzion√°lisnak lenni.

Nincs nyolc napja ugyanis, hogy siker√ľlt a nagyeszŇĪeknek "Rajta√ľt√∂ttek a h√°zi fegyverrakt√°ron" c√≠mmel lehozni a vide√≥t arr√≥l, ahogy egy 72 √©ves b√°csihoz kivonulnak egy darab - egy√©bk√©nt enged√©ly n√©lk√ľl tartott - kispusk√°r√≥l sz√≥l√≥ bejelent√©sre. Mikor a b√°csi jelezte, hogy egy perc √©s bemegy a kulcs√©rt, az idi√≥t√°k r√°r√ļgt√°k a kaput √©s beromboltak.

Meg lehet az ilyesmit √©rvelni mŇĪveleti biztons√°ggal, mert nyilv√°n elŇĎfordulhat, hogy a b√°csika a pusk√°val t√©r vissza √©s az pedig nagy harap√°s a szaros zseml√©be, de akkor legal√°bb ne tegy√ľk fel hatalmas sikernek elk√∂nyvelve a netre, ahogy t√∂bb kigy√ļrt TEK-leg√©nyke t√©rdel egy pizsam√°s, hetvenen fel√ľli aggasty√°n h√°t√°ban a saras f√∂ld√∂n. De ha m√©g ez sem siker√ľl, legal√°bb ne mutogassuk m√°r a kamer√°nak meg egy szaros kis maglite f√©ny√©n√©l az egyed√ľl √°rv√°lkod√≥ meggymagk√∂pk√∂dŇĎt. Ha ez sem siker√ľl, akkor meg ne csod√°lkozzunk, hogy egyre t√∂bb ember ut√°lja a rendv√©delmiseket.

Nyilv√°nval√≥an nem hely√©nval√≥ dolog enged√©ly n√©lk√ľl fegyvert tartani, de azt is meg kell n√©zni, hogy az ilyen √©s ehhez hasonl√≥ esetek csak t√ľnetei a vid√©ki t√©rs√©gek rendŇĎri tev√©kenys√©g√©nek, illetve ink√°bb a hi√°nyoss√°gainak. Ugyanitt mer√ľlt fel bennem, hogy vajon egy szomsz√©dnak mennyire kell h√©tpr√≥b√°s h√°zmesternek lenni, hogy a nyilv√°nval√≥an nem az √°llamhatalmat megd√∂nteni akar√≥ b√°csik√°t felnyomja a rendŇĎrs√©gn√©l egy nyavaly√°s kispuska miatt?