Hagyom√°nyteremtŇĎ jelleggel ind√≠tott p√©nteki dokumentumfilm aj√°nl√≥nk, a Factual Friday elsŇĎ r√©sz√©ben egy r√©gi szerkesztŇĎs√©gi kedvencet szeretn√©k mindenki figyelm√©be aj√°nlani. 2004 k√ľl√∂n√∂sen v√©res √©vnek sz√°m√≠tott Irakban, nem csak a hivat√°sos katon√°k, de a civil kontraktorok sz√°m√°ra is. √Āprilisban n√©gy PMC (private military company) alkalmazottat koncoltak fel iraki fegyveresek Falludzs√°ban, majd p√°r nappal k√©sŇĎbb h√©t amerikai zsoldos halt meg egy hasonl√≥ incidensben Bagdadban - ez adta az ihlet√©st a k√©sz√≠tŇĎknek, Nick Bicanicnak √©s Jason Borquenak a film leforgat√°s√°ra. A Narr√°tor√°nak Gerard Butlert k√©rt√©k fel, aki boldogan v√°llalta a megb√≠z√°st. Jelen pillanatban megtekinthetŇĎ a Dailymotion√∂n, ki tudja meddig:

A Shadow Company - ami egy√©bk√©nt az egyik, ha nem a legjobb katonai mag√°nv√°llalatokr√≥l sz√≥l√≥ doksi - t√∂bb√©-kev√©sb√© teljes k√∂rŇĪ √°ttekint√©st ny√ļjt a t√©m√°ban. A zsoldoss√°g int√©zm√©ny√©nek t√∂rt√©nelmi h√°tter√©t is ismerteti eg√©szen a kezdetektŇĎl. Term√©szetesen nem hagyhat√≥ ki Rod√©zia √©s D√©l-Afrika, a Soldiers of Fortune magazin, minden mai PMC ŇĎse, az Executive Outcomes, ahogyan az olyan mai √≥ri√°sv√°llalatok sem, mint az Aegis vagy a botr√°nyos t√∂rt√©netŇĪ Blackwater / Xe / Academi / Ahogy√©ppenmosth√≠vj√°k.

Cobus Claassens az Executive Outcomesszal, 1997-ben, Sierra Leonéban.

A film keret√©t egy val√≥s, jogi karrierj√©re r√°un√≥ zsoldos napl√≥ja adja - az ŇĎ otthoniaknak √≠rt leveleit olvassa fel Gerard Butler. A film hiteless√©g√©t olyan egykori √©s jelenlegi zsoldosok adj√°k talking headk√©nt mint az a - legjobb tudom√°som szerint rod√©ziai sz√ľlet√©sŇĪ - Cobus Claassens, akirŇĎl a Blood Diamond Danny Archer√©t mint√°zt√°k. A D√©l-Afrikai Hadsereg tisztjek√©nt ker√ľlt az Eeben Barlow √°ltal egykori rod√©ziai √©s helyi veter√°nokb√≥l gr√ľndolt Executive Outcomes k√∂tel√©k√©be, annak egyik vez√©ralakjak√©nt pedig 13 √©vet h√ļzott le olyan fostos helyeken, mint Zimbabwe, Sierra Leone vagy Angola.

Advertisement

Szint√©n ott van az akkor m√©g Blackwater sz√≠neiben fut√≥ Slavko Ilic, akit k√©t √©vvel k√©sŇĎbb, 2008-ban szer√©ny 35 kil√≥ kokainnal a csomagtart√≥j√°ban basztak meg a sz√∂vets√©giek Ontarioban, ami az√©rt j√≥l jelzi, mi√©rt kettŇĎs a jelen zsoldosainak meg√≠t√©l√©se. Szak√©rtŇĎk√©nt nyilatkoznak m√©g a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: az √ļjs√°g√≠r√≥-legenda Robert Young Pelton, a ruandai n√©p√≠rt√°s idej√©n Dallaire ENSZ-t√°bornok alatt szolg√°l√≥ Phil Lancaster ŇĎrnagy, a vietn√°mi veter√°n k√ľl√∂nleges katona John F. Mullins, (aki a Soldier of Fortune j√°t√©kok szak√©rtŇĎjek√©nt √©s fŇĎszereplŇĎjek√©nt v√°lt h√≠ress√©) √©s az a Neall Ellis, aki a sierra leonei polg√°rh√°bor√ļ idej√©n, szint√©n az Executive Outcomes √©gisze alatt rep√ľlŇĎ Mi-24-es harci helikopter√©vel gyakorlatilag egyed√ľl tartotta fel a RUF fŇĎv√°ros fel√© tart√≥ erŇĎit, am√≠g a Hind le nem rohadt.

T√∂k√©letes v√°laszt√°s egy programokt√≥l mentes p√©ntekre, k√ľl√∂n√∂sen azoknak, akik m√©g csak ismerkednek a PMC-tematik√°val.