Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Shadow Company (2006, USA)

Hagyományteremtő jelleggel indított pénteki dokumentumfilm ajánlónk, a Factual Friday első részében egy régi szerkesztőségi kedvencet szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani. 2004 különösen véres évnek számított Irakban, nem csak a hivatásos katonák, de a civil kontraktorok számára is. Áprilisban négy PMC (private military company) alkalmazottat koncoltak fel iraki fegyveresek Falludzsában, majd pár nappal később hét amerikai zsoldos halt meg egy hasonló incidensben Bagdadban - ez adta az ihletést a készítőknek, Nick Bicanicnak és Jason Borquenak a film leforgatására. A Narrátorának Gerard Butlert kérték fel, aki boldogan vállalta a megbízást. Jelen pillanatban megtekinthető a Dailymotionön, ki tudja meddig:

A Shadow Company - ami egyébként az egyik, ha nem a legjobb katonai magánvállalatokról szóló doksi - többé-kevésbé teljes körű áttekintést nyújt a témában. A zsoldosság intézményének történelmi hátterét is ismerteti egészen a kezdetektől. Természetesen nem hagyható ki Rodézia és Dél-Afrika, a Soldiers of Fortune magazin, minden mai PMC őse, az Executive Outcomes, ahogyan az olyan mai óriásvállalatok sem, mint az Aegis vagy a botrányos történetű Blackwater / Xe / Academi / Ahogyéppenmosthívják.

Advertisement
Illustration for article titled Shadow Company (2006, USA)

Cobus Claassens az Executive Outcomesszal, 1997-ben, Sierra Leonéban.

A film keretét egy valós, jogi karrierjére ráunó zsoldos naplója adja - az ő otthoniaknak írt leveleit olvassa fel Gerard Butler. A film hitelességét olyan egykori és jelenlegi zsoldosok adják talking headként mint az a - legjobb tudomásom szerint rodéziai születésű - Cobus Claassens, akiről a Blood Diamond Danny Archerét mintázták. A Dél-Afrikai Hadsereg tisztjeként került az Eeben Barlow által egykori rodéziai és helyi veteránokból gründolt Executive Outcomes kötelékébe, annak egyik vezéralakjaként pedig 13 évet húzott le olyan fostos helyeken, mint Zimbabwe, Sierra Leone vagy Angola.

Advertisement

Szintén ott van az akkor még Blackwater színeiben futó Slavko Ilic, akit két évvel később, 2008-ban szerény 35 kiló kokainnal a csomagtartójában basztak meg a szövetségiek Ontarioban, ami azért jól jelzi, miért kettős a jelen zsoldosainak megítélése. Szakértőként nyilatkoznak még a teljesség igénye nélkül: az újságíró-legenda Robert Young Pelton, a ruandai népírtás idején Dallaire ENSZ-tábornok alatt szolgáló Phil Lancaster őrnagy, a vietnámi veterán különleges katona John F. Mullins, (aki a Soldier of Fortune játékok szakértőjeként és főszereplőjeként vált híressé) és az a Neall Ellis, aki a sierra leonei polgárháború idején, szintén az Executive Outcomes égisze alatt repülő Mi-24-es harci helikopterével gyakorlatilag egyedül tartotta fel a RUF főváros felé tartó erőit, amíg a Hind le nem rohadt.

Tökéletes választás egy programoktól mentes péntekre, különösen azoknak, akik még csak ismerkednek a PMC-tematikával.

Share This Story

Get our newsletter