Eddig nem akartunk posztolni r√≥la, mert szerett√ľnk volna kicsit tiszt√°bban l√°tni az √ľgyben, de a mostani fejlem√©nyekre musz√°j reag√°lni. A h√≠rek szerint a tegnapi Ferenciek ter√©n lezajlott elfog√°s sor√°n megs√©r√ľlt TEK-est kommand√≥s koll√©g√°ja lŇĎtte meg a has√°n √©s l√°b√°n, mikor tokba akarta rakni pisztoly√°t. Negligent discharge, mondja a mŇĪvelt orosz.

A TEK Glockjai az osztr√°k c√©g √°ltal szabadalmaztatott √ļn. Safe Action els√ľtŇĎszerkezettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nincs ki-be kapcsolhat√≥ manu√°lis biztos√≠t√≥ rajtuk. Ez el√©g vesz√©lyesnek hangzik, val√≥j√°ban azonban nem az. Egyr√©szrŇĎl √∂nv√©delmi helyzetben stresszelve nincs sz√ľks√©g k√ľl√∂n kibiztos√≠t√°sra, a fegyver csŇĎre t√∂lt√∂tt √°llapotban azonnal els√ľthetŇĎ, m√°sr√©szrŇĎl a fegyver folyamatosan tŇĪzk√©szen, csŇĎre t√∂ltve hordhat√≥.

A Safe-Action els√ľtŇĎszerkezet ugyanis h√°romf√©le biztos√≠t√≥-mechanizmust is mag√°ba foglal: billentyŇĪbiztos√≠t√≥t, √ľtŇĎszeg-biztos√≠t√≥t √©s ejt√©sbiztos√≠t√≥t, amik √©rtelemszerŇĪen minimaliz√°lj√°k a mechanikai behat√°sok okozta v√©letlen els√ľl√©sek kock√°zat√°t, azzal sz√°molni azonban, hogy ezeket teljesen kiz√°rt√°k, sosem lehet √©s szabad. MegfelelŇĎ tokban hordva megfelelŇĎ biztons√°ggal hordhat√≥, sz√©lesk√∂rŇĪen elterjedt szolg√°lati √©s civil √∂nv√©delmi pisztoly.

Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy vajon gondatlan, ak√°r az alapvetŇĎ biztons√°gi szab√°lyokat (1. T√∂ltetlen fegyver nincs. 2. Sose ir√°nyozd a fegyvert olyanra, amire nem akarsz lŇĎni. 3. Mindig tudd, mi a c√©l, √©s mi van m√∂g√∂tte. 4. Az els√ľtŇĎbillentyŇĪre csak akkor ker√ľlj√∂n az ujj, ha a fegyver a c√©lra mutat. - Igen, ezeket minden alkalommal be fogjuk kopizni) elhanyagol√≥ haszn√°lat okozta a v√©tlen els√ľt√©st, vagy mechanikai hat√°s, egy√©b k√ľlsŇĎ t√©nyezŇĎ. B√°r a Glockok sem mindenhat√≥ak, ha biztons√°gr√≥l van sz√≥, √©n m√©gis ink√°bb egy figyelmetlen√ľl az els√ľtŇĎn hagyott ujjra tippeln√©k, persze ez igen rosszindulat√ļ felt√©telez√©s egy elvileg elit-alakulat kommand√≥s√°val szemben.

Ha azt vessz√ľk, hogy a fŇĎn√∂k Hajd√ļ karrierj√©ben is volt m√°r hasonl√≥ eset, m√°r r√∂gt√∂n nem tŇĪnik annyira rosszindulat√ļnak, a rosszm√°j√ļskod√°st azonban hagyjuk meg a k√∂zv√©lem√©nynek. Ti mit gondoltok?