Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház

Eddig nem akartunk posztolni róla, mert szerettünk volna kicsit tisztábban látni az ügyben, de a mostani fejleményekre muszáj reagálni. A hírek szerint a tegnapi Ferenciek terén lezajlott elfogás során megsérült TEK-est kommandós kollégája lőtte meg a hasán és lábán, mikor tokba akarta rakni pisztolyát. Negligent discharge, mondja a művelt orosz.

A TEK Glockjai az osztrák cég által szabadalmaztatott ún. Safe Action elsütőszerkezettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nincs ki-be kapcsolható manuális biztosító rajtuk. Ez elég veszélyesnek hangzik, valójában azonban nem az. Egyrészről önvédelmi helyzetben stresszelve nincs szükség külön kibiztosításra, a fegyver csőre töltött állapotban azonnal elsüthető, másrészről a fegyver folyamatosan tűzkészen, csőre töltve hordható.

Advertisement

A Safe-Action elsütőszerkezet ugyanis háromféle biztosító-mechanizmust is magába foglal: billentyűbiztosítót, ütőszeg-biztosítót és ejtésbiztosítót, amik értelemszerűen minimalizálják a mechanikai behatások okozta véletlen elsülések kockázatát, azzal számolni azonban, hogy ezeket teljesen kizárták, sosem lehet és szabad. Megfelelő tokban hordva megfelelő biztonsággal hordható, széleskörűen elterjedt szolgálati és civil önvédelmi pisztoly.

Felmerül a kérdés, hogy vajon gondatlan, akár az alapvető biztonsági szabályokat (1. Töltetlen fegyver nincs. 2. Sose irányozd a fegyvert olyanra, amire nem akarsz lőni. 3. Mindig tudd, mi a cél, és mi van mögötte. 4. Az elsütőbillentyűre csak akkor kerüljön az ujj, ha a fegyver a célra mutat. - Igen, ezeket minden alkalommal be fogjuk kopizni) elhanyagoló használat okozta a vétlen elsütést, vagy mechanikai hatás, egyéb külső tényező. Bár a Glockok sem mindenhatóak, ha biztonságról van szó, én mégis inkább egy figyelmetlenül az elsütőn hagyott ujjra tippelnék, persze ez igen rosszindulatú feltételezés egy elvileg elit-alakulat kommandósával szemben.

Advertisement

Ha azt vesszük, hogy a főnök Hajdú karrierjében is volt már hasonló eset, már rögtön nem tűnik annyira rosszindulatúnak, a rosszmájúskodást azonban hagyjuk meg a közvéleménynek. Ti mit gondoltok?

Share This Story

Get our newsletter